Genetica, responsabilă de insomnii. Explicații

Angela Sabău |
Data publicării:
Îngrășarea și obezitatea ar putea fi legate de expunerea la lumină în timpul somnului
Îngrășarea și obezitatea ar putea fi legate de expunerea la lumină în timpul somnului

Un nou studiu al oamenilor de știință a reușit să stabilească o legătură între calitatea somnului și genetică. Rezultatele vor putea fi folosite la găsirea unor tratamente pentru îmbunătățirea somnului.

Un nou studiu care sugerează că insomnia este în genele noastre oferă oamenilor de știință o nouă speranță de vindecare. După ce au analizat ADN-ul a peste 85.000 de oameni, cercetătorii au descoperit 47 de site-uri genetice care determină cât de ușor adormim și cât stăm în stare de veghe, scrie dailymail.com.

Dintre acestea, 36 de gene nu au fost identificate niciodata înainte, ceea ce ar putea "contribui la dezvoltarea de noi tratamente pentru a îmbunătăți somnul".

Studiul a fost realizat de către University of Exeter și condus de Dr. Samuel Jones, cercetător la Colegiul de Medicină și Sănătate.

Senior autor Dr. Andrew Wood, un lector în genetică statistică, a declarat: „Știm că somnul suficient îmbunătățește sănătatea și bunăstarea, dar încă știm relativ puțin despre mecanismele din corpul nostru care influențează modul în care dormim.

Schimbări în calitatea somnului, cantitatea și orarul de somn sunt puternic asociate cu mai multe boli umane, cum ar fi diabetul și obezitatea și tulburări psihiatrice.

Identificarea genelor din spatele insomnie va oferi noi perspective asupra reglării somnului”, au scris autorii în revista Nature Communications.

Legătura dintre somn și genetică

Deși studiile trecute au mers într-un fel spre găsirea unei legături între somn și genetică, ei s-au bazat pe pacienții care au raportat simptomele insomniei.

Pentru o mai bună înțelegere, cercetătorii au analizat 85.670 de participanți din studiul Biobank din Marea Britanie, care au purtat accelerometre în fiecare zi timp de o săptămână. UK Biobank include informația genetică a unei jumătăți de milion de oameni. Acești participanți au fost comparați cu 5.819 de persoane care purtau și dispozitive la mână în alte studii.

Accelerometrele înregistrează nivelurile de activitate, care pot fi apoi folosite pentru a indica modele de somn. Acesta este considerat un mod mai precis de măsurare a perioadei e somn, decât datele auto-raportate, potrivit cercetătorilor. Rezultatele au descoperit 47 de locații genetice care sunt asociate cu durata somnului, calitatea și orarul de somn.

Dintre acestea, 26 de site-uri care sunt legate de calitatea somnului și zece care au de a face cu durata somnului nu au fost identificate niciodată înainte.

"Genele de calitate a somnului" au fost asociate cu producerea serotoninei. Acest neurotransmițător - care transmite mesaje chimice între celulele nervoase - a fost anterior legat de cei care au un somn adânc și liniștit.

Printre genele nou descoperite a fost și cea denumită PDE11A, care afectează atât timpul, cât și calitatea samnului.

PDE11A a fost sugerată anterior ca o țintă de medicamente pentru cei cu tulburări neuropsihiatrice care afectează dispoziția sau comportamentele sociale.

„Acest studiu identifică variante genetice care influențează trăsăturile de somn și va oferi noi perspective asupra rolului molecular al somnului la om”, a spus dr. Jones.

Persoanele supraponderale dorm mai puțin

Rezultatele au arătat că cei cu o talie mai mare sunt mai puțin predispuși să aibă suficient somn. Cu toate acestea, această asociere a fost foarte slabă, iar cei cu o cicumferință a taliei de 100 cm au avut cu patru secunde mai puțin somn pe noapte, pentru fiecare centimetru în plus al circumferinței taliei.

De asemenea, studiul a constatat că cei care suferă de sindromul picioarelor neliniștite sunt mai puțin predispuși de a avea un somn bun.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel