Alergat. Cum nu ne lasă creierul să cădem

Florina Pop / 29 Martie 2019 / 21:51
Mișcare, sport, sănătate
Mișcare, sport, sănătate

Corpul uman se corectează în mod constant să rămână în picioare, e concluzia unui studiu al unor cercetători americani. 

Alergătorii fac constant și inconștient corecții minore când aleargă ca să-și mențină corpul în poziție verticală, susține un studiu recent, citat de sciencedaily.com.

Autorii acestuia sunt: Nidhi Seethapathi, cercetătorul principal - studiul face parte din teza sa de doctorat privind Ingineria Mecanică și Aerospațială de la Universitatea de Stat din Ohio, și Manoj Srinivasan, co-autor, profesor asociat de Inginerie Mecanică și Aerospațială din statul Ohio.

„Există erori foarte mici care se întâmplă atunci când alergi, și trebuie să corectați în mod constant pentru a evita căderea în jos. Mușchii noștri și simțurile noastre nu sunt perfecte (...). Studiul nostru investighează modul în care oamenii corectează astfel de erori", afirmă Seethapathi.

Ca să înțeleagă cum aleargă oamenii fără să cadă, cercetătorii au pus voluntarii la treabă, pe trei viteze diferite de alergat. Au monitorizat și măsurat mișcarea fiecărui alergător, plasarea fiecărui pas și forța cu care piciorul împinge pământul.

Ce au descoperit

Alergătorii se corectau automat la mici erori în mișcarea torsurilor, iar aceste schimbări au inclus și ajustări minuscule la cantitatea de forță cu care piciorul lor a lovit sol.

„Alergătorii, în general, au corectat imperfecțiunile într-un pas de pasul următor, indicând faptul că organismul uman are capacitatea de a "repara" mersul în fugă pentru a rămâne în poziție verticală. Iar cercetările lor au arătat că imperfecțiunile dintr-o mișcare care ar fi făcut ca un alergător să cadă în lateral au fost corectate mai repede decât erorile care ar fi cauzat unui alergător să se răstoarne înainte sau înapoi", precizează sciencedaily.com.

Autorii studiului cred că munca lor e ca un fel de „inginerie inversă a corpului uman" ca să înțeleagă cum oamenii și animalele își controlează corpul.

Studiul lor, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy