Lipsa somnului și colesterolul. Care este legătura

Angela Sabău |
Data publicării:
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces    FOTO: pexels.com
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces FOTO: pexels.com

Lipsa somnului ne afectează în multe feluri. Cercetătorii au stabilit chiar o legătură un risc crescut de creștere a colesterolului și ateroscleroză.

Prea puțin somn poate avea efecte nedorite asupra vaselor de sânge, potrivit unui studiu din numărul din ianuarie al Jurnalului Colegiului American de Cardiologie.

Pentru acest studiu, 3.974 de oameni sănătoși, de vârstă mijlocie, au purtat niște dispozitive numite actigraphs, timp de o săptămână, pentru a urmări cât timp au dormit și cât de des s-au trezit și s-au mișcat în timpul nopții.

Participanților li s-au făcut, de asemenea, ecografii tridimensionale la arterele de la gât și partea superioară a picioarelor și scanari speciale, pentru verificarea artereleor inimii.

Minim șapte ore de somn, necesare

Persoanele care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte au avut cu 27% mai multe șanse de a avea semne precoce de placă încărcată cu colesterol (ateroscleroză) în arterele gâtului și piciorului, decât cei care au dormit șapte, până la opt ore de somn pe noapte.

De asmenea, 20% dintre persoanele cu cel mai prost somn (multe treziri și mișcări în timpul nopții) aveau cu 34% mai multe șanse de a avea ateroscleroză, în comparație cu cei care au avut un somn mai liniștit.

Deși acest studiu observațional nu dovedește că somnul prost cauzează înfundarea arterelor, concluziile adaugă dovezi tot mai mari că cel puțin șapte ore de somn pe zi sunt importante pentru sănătatea ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel