Gripa și greutatea, corelație surprinzătoare

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Peste 145.000 de români au făcut infecții respiratorii acute într-o singură săptămână
Peste 145.000 de români au făcut infecții respiratorii acute într-o singură săptămână

Riscul de spitalizare din cauza unei gripe sau a altei infecții virale diferă în funcție de greutate, o arată rezultatele unui studiu observațional realizat pe baza datelor de la șase spitale din Mexic. În pericol sunt cei foarte slabi și cei foarte grași. Iată de ce: 

Conform unui studiu recent, subpoderalii, supraponderalii și obezii au un risc mult mai mare de a fi spitalizați din cauza gripei sau a altui virus respirator decât persoanele cu greutate normală. Datele de la care a pornit studiul au acoperit 4.778 persoane cu simptome de boală asemănătoare gripei și au arătat că:

- 43 la sută dintre subiecți au avut o boală asemănătoare gripei;

- pentru 16,3% testele de gripă au fost pozitive;

- 55,2% au avut rezultate pozitive pentru un alt virus respirator;

- la 28,5% „nu a izolat virusul respirator".

Dar când cercetătorii au analizat datele privind spitalizarea și greutatea, corelația s-a dovedit incredibilă.

Slab sau gras, ești în pericol

Cel mai mic risc de spitalizare l-au avut cei cu un indice de masă corporală (IMC) în intervalul de greutate „normal", iar cel mai mare risc a fost pentru cei cu cele mai mici și cele mai mari valori ale IMC, adică subponderalii sau subnutriții, spuraponderalii și obezii.

Dintre subiecți s-a constatat că, în medie, vârsta persoanelor care au nevesitat internare a fost de 48,86 ani, și mulți dintre ei aveau comorbidități (adică alte afecțuni cronice) de tipul bolilor cardiovasculare, astm, diabet zaharat sau boala obstructivă pulmonară cronică.

Față de persoanele cu greutate normală, cele subponderale aveau un risc de a dezvolta o formă gravă de gripă sau infecție respiratorie mai mare cu 5,2%, cele obeze – un risc cu 3,18% mai mare, în timp ce la persoanele cu obezitate morbidă riscul creșterea cu 18,4%.

În concluzie, descoperirile noastre sugerează că adulții care sunt subponderali sau morbid obezi, chiar dacă nu au condiții cronice care cresc riscul de complicații legate de gripă, pot prezenta un risc crescut de a dezvolta o boală severă din cauza gripei sezoniere sau a altor infecții virale respiratorii. Clinicienii ar trebui să ia în considerare indicele de masă corporală al pacientului atunci când evaluează riscul și decid asupra unui curs de tratament", notează autorii studiului care poate fi consultat integral AICI.

Ce înseamnă subponderal și obez

IMC al unei persoane este greutatea în kilograme împărțită la pătratul înălțimii în metri. Deoarece este ușor de măsurat, cercetătorii folosesc frecvent IMC pentru a explora riscurile de sănătate legate de greutate la nivel de populație sau în grupuri foarte mari.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) definește intervalele IMC pentru adulți ca:

- subponderală este persoana cu un IMC de mai puțin de 18,5,

- greutatea normală este un IMC de 18,5-24,9

- supraponderalul - excesul de greutate este un IMC de 25-29,9

- obezitatea este un IMC de 30 și mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel