EXCLUSIV Halvaua, dulcele de post, bombă pentru sănătate. Ce se întâmplă în corp după ce o mănânci. Amalia Arhire: Are multe grăsimi. Îngrașă foarte mult

Halvaua, desertul specific Orientului Mijlociu, este foarte nesănătoasă. Medicii nutriționiști ne explică din ce cauze.
Halvaua, un desert tradițional din Orientul Mijlociu, Grecia și Israel, se prepară de obicei cu un amestec de miere și semințe de susan sau cu pastă de semințe de susan și zahăr. Deși semințele de susan furnizează unele minerale esențiale, halva este o bomboană, deci nu este deosebit de sănătoasă din cauza conținutului ridicat de zahăr. Halvaua a fost, de asemenea, legată de focare de salmonella.
În mod tradițional, halvaua antică era făcută din curmale și lapte sau din semințe de susan și miere, potrivit Halvamania. În zilele noastre, se face de obicei cu semințe de susan zdrobite și un sirop de zahăr. Poate fi savurată simplu sau cu adaos de arome precum pudră de cacao, vanilie, nuci sau chiar fructe uscate.
În timp ce halvaua conține unele elemente nutritive, este un desert cu un conținut ridicat de zahăr și s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Dar poate servi ca un răsfăț dulce într-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Vezi și: De ce să îți freci unghiile cu usturoi. Trucul care îți va schimba complet manichiura
Halvaua, când devine nesănătoasă
Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în ce condiții poate fi sănătoasă halvaua.
”Halvaua poate fi sănătoasă, dacă e făcută doar din semințe, zahăr și vanilie. Însă mai nou, multe dintre aceste deserturi au în componență mulți conservanți și ulei de palmier, facându-le chiar nocive pentru sănătate.
Chiar și dacă vorbim de halvaua sănătoasă, e foarte calorică și îngrașă foarte mult deoarece e o combinație de grăsimi cu zaharuri. Așa că e bine să comsumăm maximum 30-40 g pe zi”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist.
Halvaua nu este recomandată unor categorii de persoane.
”Ea nu e recomandată diabeticilor tocmai deoarece e foarte bogată în zaharuri și nici celor operați de colecist, deoarece are multe grăsimi”, a mai explicat dr. Amalia Arhire.
Vezi și: Orhideea va înflori tot anul. Adaugă un singur ingredient în apa atunci când o uzi
Halvaua, conținut de micronutrienți
O porție de circa 30 de grame de halva are aproximativ 131 de calorii, 3,5 grame de proteine, 17 grame de carbohidrați și 6 grame de grăsimi, sau aproximativ 9% din valoarea zilnică pentru grăsimi.
Cu toate acestea, doar 1,2 grame din aceste grăsimi sunt de tip saturat nesănătos, restul provenind din grăsimi nesaturate mai sănătoase. Halvaua oferă, de asemenea, o cantitate mică de fibre, cu 1,3 grame, sau aproximativ 5 la sută din doza zilnică recomandată.
Halvaua, conținut de minerale
În timp ce halvaua nu este o sursă deosebit de bună de vitamine, ea furnizează cantități semnificative de minerale. Fiecare porție de circa 30 de grame are 17 la sută din doza zilnică recomandată de cupru și fosfor, 15% din DV pentru magneziu și 12% din DV pentru mangan. Aveți nevoie de cupru pentru formarea globulelor roșii, de fosfor și magneziu pentru formarea ADN-ului și de mangan pentru vindecarea rănilor, notează Live Strong.
Considerații privind zahărul din halva
Zahărul, sub o anumită formă, este unul dintre cele două ingrediente principale ale acestui desert specific Orierntal. Zaharurile adăugate măresc numărul de calorii din alimentația dumneavoastră fără a vă oferi niciun nutrient esențial. Acesta este motivul pentru care aceste calorii sunt adesea numite calorii ”goale”.
Alimentele bogate în zahăr pot înlocui alte alimente mai hrănitoare și vă pot crește riscul de obezitate și de afecțiuni de sănătate legate de obezitate. Acest lucru nu înseamnă că nu puteți mânca halva, ci doar că ar trebui să vă bucurați de ea doar ocazional și cu moderație.
Vezi și: Curăță perfect ferestrele. Adaugă o lingură din acest produs în apă și efectul te va surprinde
Halvaua, posibil contaminată cu Salmonella
Salmonella, o boală de origine alimentară care provoacă febră, crampe abdominale și diaree, afectează aproximativ 1,2 milioane de persoane în SUA în fiecare an, potrivit CDC. Deși infecțiile cu Salmonella sunt cel mai adesea cauzate de păsările de curte, ouăle sau produsele proaspete contaminate, și alte alimente, cum ar fi halvaua, pot fi contaminate cu aceste bacterii.
Mediul cu umiditate scăzută oferit de halva limitează dezvoltarea Salmonellei, dar faptul că este depozitată la temperatura camerei în loc să fie refrigerată și că este ambalată în vid în loc să fie sigilată cu aer poate crește riscul ca orice salmonella din aliment să supraviețuiască, potrivit unui articol publicat în "Frontiers in Microbiology" în 2013.
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Varicele pot duce la ulcer venos! Adevărul despre varice - ce se întâmplă dacă ai aceste vene pe picioare?
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.