Hematuria, urinatul cu sânge. Fumatul, principala CAUZĂ: Este o dramă! Trebuie să mergem la medic!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Hematuria Foto: Unsplash @wayhomestudio
Hematuria Foto: Unsplash @wayhomestudio

Medicul Mihai Dobra a vorbit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre hematurie, tumorile urinare și cancer. Cum le descoperim și care sunt cauzele.

Hematuria, urinatul cu sânge. "Printre patologiile oncologice, urologice, tumora vezicală este destul de frecvent întâlnită, evident, după cancerul de prostată. Pacientul cu tumoră vezicală ajunge deseori la medic printr-un semn cardinal - HEMATURIA, adică urinatul cu sânge.

Hematuria poate fi din mai multe cauze. Ea este în principal o urgență diagnostică. Un pacient cu hematurie care ajunge la camera de gardă urmează a i se face o ecografie. În cazul în care se observă o formațiune tumorală post ecografie, pagientul este internat, urmând a se efectua o cistoscopie a vedea exact despre ce este vorba în vezica urinară, ulterior se rezecă formațiunea tumorală dacă are indicație de rezecție, rezultatul histopatologic poate trimite pacientul în diferite zone (...)

Formațiunile tumorale, nu toate sunt de speriat. Formațiunile tumorale papilare, cum le spunem noi: tumorile TAT1, trebuie să avem noțiunea de musculo-infiltratiză, adică mușchiul vezicii urinare. O formațiune tumorală care părunde în mușchiul urinar avem indicație de cistectomie. Deja vorbim de o tumoră cu o viză oncologică mult mai gravă decât de ce vă spuneam.", a declarat medicul Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Tumorile renale, descoperiri accidentale. Dobra, despre factorii de RISC: Apar cazuri din ce în ce mai DISPERATE, prea avansate

"Urinatul cu sânge trebuie să ne trimită către medic, dar nu orice urinat. Orice hematurie este o dramă!"

 

"Un factor extrem de important în etiopatogenia, adică apariția tumorilor vezicale este fumatul. Din păcate, toți știu, sau majoritatea ar trebui să știe că responsabil de carcinomul bronco-pulmonar este fumatul. Același lucru se întâmplă și la tumora vezicală.

Fumatul predispune la apariția formațiunilor tumorale. Mediul profesional, pacienți care au avut un istoric de lucru în alchine, vopsitorii, agricultură predispun către apariția acestor tumori.

Apariția hematuriei este o problemă de discutat cu pacientul și extrem de importantă este anamneza. E drept că pacienții care stau în mediul rural și care au WC și nu pot observa urinatul cu sânge, ajung uneori în stadii mult mai avanate. Este evident să ține și de statusul cultural, social, al fiecărui pacient și de educația medicală pe care toți ar trebui să o avem.

Urinatul cu sânge trebuie să ne trimită către medic, dar nu orice urinat. Orice hematurie este o dramă!

Spre exemplu, cistita, adică infecția vezicii urinare poate să determine hematurie. Asta nu înseamnă pacienta are și tumoră vezicală. Diagnosticul hematuriei este primul pas.

În cazul în care, la o ecografie nu se observă nimic, internăm pacientul, îi facem o cistoscopie și dacă la ecografia de aparat urinar nu se vede nicio afecțiune tumorală sau ceva care să ne îndrepte către o tumoră vezicală, avem obligativitatea să trecem mai departe și să facem o evaluare imagistică de înaltă performanță, adică o tomografie cu substanță de contract și un uro-CT.

Așa vom vedea dacă sursa de sângerare este una de cauză urologică sau de cauză nefrologică", a completat el.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel