HEMOROIZI, 7 obiceiuri care pot provoca apariția lor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bărbat
Bărbat

Conform statisticilor, trei din patru adulți vor avea de-a face la un moment dat în viață cu mâncărimea, umflarea și sângerarea caracteristice hemoroizilor. De multe ori, de „vină” sunt câteva obiceiuri nu tocmai sănătoase. La unele nici nu te-ai gândi că provoacă hemoroizi. Iată care: 

1. Ridici obiecte grele

Poate credeți că este relativ inofensiv să ridici u cutie grea sau un colț de canape, dar asta vă poate face să vă încordați prea tare, ceea ce crește presiunea în rect, determinând venele (numite plexul hemoroidal) să se umfle ca un balon, explică, pentru readersdigest.ca, dr Darren Brenner, gastroenterolog la Spitalul Memorial Northwestern. Și uite, atât de ușor te poți alege cu hemoroizi. Din păcate, nu există o cale sigură de a evita acest lucru complet. Ridicarea corectă a obiectelor grele - adică cu genunchii, nu cu spatele - vă poate ajuta.

2. Ești prea ambițios la sală

Din același motiv, ridicarea greutăților, poți face hemoroizi și dacă ridici excesiv greutăți mari la sală, spune același dr. Brenner. 

3. Reversul medaliei: și săritul peste exerciții e periculos

Și în cazul hemoroizilor e valabilă regula exceselor: pot să apară dacă faci prea multe sport sau... dacă nu faci deloc sau prea puțin! A fi activ vă ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă. În mod indirect, asta înseamnă și diminuarea șanselor de apariție a hemoroizilor. Într-adevăr, pentru fiecare creștere de un punct al Indicelui de Masă Corporală (IMC), adulții au un risc cu 3,5% mai mare de a face heoroizi, conform unui studiu publicat în 2012 (link direct studiu), în Jurnalul Internațional de Boli Colorectale. Excesul de greutate aplică o presiune suplimentară asupra zonei anale. E un motiv în plus ca să faceți cele 150 de minute de exerciții recomandate pe săptămână.

4. Stai la toaletă ... mult prea mult

Uluitor sau nu, când vine vorba de hemoroizii un motiv al apariție lor poate fi timpul pe toaletă. Sigur, a devenit un obicei să butonezi smartphone-ul în baie, dar faptul că stai așezat prea mult pe un vas de toaletă deschis va face ca gravitația să pună presiune excesiv pe anumite vene, arată un studiu publicat în Preventive Medicine Reports (link direct studiu).

5. Dieta nu este bogată în fibre

Dacă sunteți fan alimente fast-food sau vă bazați pe gustări ambalate mesele zilnice, este posibil să nu aveți un aport suficient de fibre. Or fibrele sunt nutrientul care vă ajută să nu vă îngrășați și vă înmoaie scaunul, astfel încât să poată naviga ușor prin tractul gastrointestinal. Un studiu (link direct studiu) arată că suplimentarea dietei cu fibre ajută la diminuarea simptomelor hemeroizilor și a sângerărilor, deși poate dura mai mult de o lună pentru a resiți efectiv efectele.

6. Ai diaree

Una dintre cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor: mersul prea des la baie, arată un alt studiu (link direct studiu). Poate să pară ciudat, dar mersul la toaletă de pre multe ori pe zi înseamnă că stați pe vasul de toaletă mult timp și că, între „reprize”, vă străduiți să vă abțineți. Remediul este, evident, rezolvarea problemei care a provocat diareea. Printre cauzele cele mai frecvente se numără: o infecție virală, sindromul intestinului iritabil, faptul că luați medicamente care au acest efect sau o boală transmisă de alimente. E posibil să aveți nevoie doar de modificarea dietei. 

7. Sunteți femeie și... însărcinată

Să crești un copilaș în interiorul tău e un proces miraculos, dar adesea nu atât de plin de farmec pe cât am crede. Presiunea crecsută în abdomen din cauza extinderii uterului, împreună cu modificările hormonale și constipația (un alt simptom obișnuit al sarcinii), pot contribui la apariția hemoroizilor. Până la 35% dintre gravide au această problemă, arată un studiu (link direct studiu). Tratamentul tradițional, cum ar fi consumul mai multor fibre, hidratarea corectă și unele supozitoare recomandate de medic, pot ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel