HepC A.L.E.R.T., proiect pentru pacienții români cu hepatita C

Adisa Codruț |
Data publicării:
Testa rapide pentru Hepatita C și consumabile vor fi disponibile pacienților care apelează la spitalele incluse în proiect
Testa rapide pentru Hepatita C și consumabile vor fi disponibile pacienților care apelează la spitalele incluse în proiect

HepC A.L.E.R.T., proiect pentru pacienții români cu hepatita C, dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni și Centrele de Gastroenterologie și Hepatologie din țară (Iași, Cluj-Napoca, Timișoara), Romanian Association for Liver Diseases și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice, are ca obiectiv eliminarea hepatitelor virale care amenință starea de sănătate a populației până în anul 2030. Practic, e vorba de asigurarea de teste rapide și consumabilele necesare pentru ca orice pacient care accesează secțiile clinice ale spitalelor universitare regionale implicate.

Infecția cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă o importantă problemă de sănătate publică globală. Prevalența viremică actuală estimată este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. România are cea mai mare prevalență a infecției VHC din Europa (2.5%), cu peste 550.000 de persoane viremice.

O infecție care nu dă semne și simptome

Ca urmare a caracterului asimptomatic al infecției, majoritatea pacienților infectați nu au cunoștință despre statusul lor VHC+; mai puțin de 5% dintre persoanele infectate sunt diagnosticate și numai 1% dintre ele primesc tratament anual în lume (în România, la sfârșitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10-20%, iar rata de tratatment de aproximativ 2%).
Infecția cu VHC se asociază cu o remarcabilă morbi-mortalitate de cauză hepatică (VHC determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom și 40-50% din indicațiile de transplant hepatic în lume) și extrahepatică (afecțiuni metabolice, vasculita crioglobulinemică, limfom etc.).

Risc mare de deces

Circa 350.000-500.000 de persoane decedează anual ca urmare a consecințelor tardive ale infecției cu VHC. Impactul economic (costuri directe și indirecte, individuale și sociale) și riscul de diseminare al infecției cresc suplimentar povara bolii la nivelul comunității.

Progresele remarcabile în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecției, deschizând drumul unei strategii globale de eliminare a infecției cu VHC. În 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat Strategia Sectorială Globală de Sănătate privind Eliminarea Hepatitelor Virale ca amenințare pentru starea de sănătate a populației pană în 2030, se arată într-un comunicat al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie.

Prin acțiuni integrate de conștientizare, testare și acces la terapie, OMS definește obiectivele specifice ale acestei strategii: reducerea incidenței infecțiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate și eligibile și reducerea cu 65% a mortalității din cauză hepatică.

Succesul acestei ambițioase strategii globale este posibil prin fragmentarea ei în strategii/campanii de microeliminare (la nivel național, instituțional, variate grupuri țintă etc.).

Proiect de mare anvergură pentru pacienții români

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecții cu risc crescut de hepatită C care se adresează unităților medicale din România: HepC Awareness-Linkage to care-Epidemiological-Research-Treatment (HepC A.L.E.R.T.), dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni și Centrele de Gastroenterologie și Hepatologie din țară (Iași, Cluj-Napoca, Timișoara), Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH), are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituțional în România a Strategiei Globale de Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca amenințare pentru starea de sănătate a populației până în anul 2030.

Testați și tratați imediat

În acest sens, vor fi oferite teste rapide și consumabilele necesare pentru ca orice pacient care accesează secțiile clinice ale spitalelor universitare regionale implicate (Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor" Cluj-Napoca, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași și Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie Timișoara) să poată fi testat, iar pacienții depistați ca infectați cu VHC să fie imediat evaluați și tratați. Prin acest proiect ne propunem asigurarea accesului larg al populației la testarea rapidă și gratuită, precum și accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC din regiunile de dezvoltare BucureștiIlfov, Nord-Est, Centru, Vest și Nord-Vest ale României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel