Hidratarea corectă din alimentație. Mărgărit: Ajută mai mult decât o apă goală

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
hidratarea corecta. FOTO: Freepik @bublikhaus
hidratarea corecta. FOTO: Freepik @bublikhaus

Hidratarea este importantă pentru buna funcționare a organismului. Cum să ne obținem cantitatea de lichid pe care ne-o recomandă specialiștii, acei 40 ml/kg/corp.

Hidratarea este necesară, atât vara, cât și iarna, iar multe persoane confundă adesea setea cu foamea. Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat cum trebuie să ne hidratăm corect, dar și de ce supele sunt potrivite pentru hidratarea de seară.

”Mulți oameni au această problemă. O dată pentru că confundă setea cu foamea, de fapt ție își este sete, dar corpul îți transmite un mesaj de foame și mănânci aiurea în loc să bei apă, și apoi, nu ne place să bem apă, mai ales iarna, e frig”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Mai mult, acesta a oferit și câteva soluții pentru a atrage să consumăm apă. ”Pe lângă faptul că te poți duce către o vitamină efervescentă sau către o  băutură de hidratare, dacă faci sport, dar dacă nu faci și ești o persoană obișnuită dar căreia nu-i place să bea apă, ai stors o portocală sau un pic de lămâie, alții pun chiar felii de castravete, fructe, și îi schimbă gustul.

Nu știu dacă este chiar adevărat că dacă bei dimineața apă cu lămâie și ghimbir și sirop de arțar și boia iute și slăbești, dar îi schimbi puțin gustul și poți bea mai multă apă. Sucuri, la fel.

Sunt mulți care spun că nu este bine să bei sucuri, pe cele cu zahăr le dăm din start deoparte, mai sunt și ei cu îndulcitori, dar iarăși, ce-i artificial încercăm să ținem departe pentru că afectează microbiomul, flora intestinală, și apoi  sucul natural.

Vezi și: Aspartamul, asociat cu creșterea anxietății. Cercetător, avertisment: A fost complet neașteptat

Avem multe legume și din toate putem să facem suc. Sucul de varză este foarte bun pentru piele și articulații. Varza roșie este mai bună, are antioxidanți mai mulți, quercitină.  Toate legumele au multă apă, deci putem fac suc.

Vestea bună este că nu se pierd atât de multe fibre. Important este că pot să fac un suc și să îl amestec cu apă. Un suc de citrice chiar cu apă carbogazoasă și atunci reduc foarte mult numărul de calorii și cantitatea de zaharuri, dar mă rehidratez. Nu beau tot deodată, ci cu înghițituri mici. La fel și apa, cu înghițituri mici”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Controlul ginecologic, anual. Medic, despre importanța testului Papanicolau: Aduce elemente de diagnostic cu privire la un cancer de col

Hidratarea de seară

În ceea ce privește recomandarea legată de cantitatea de lichid ce trebuie consumată în timpul zilei, Mărgărit a subliniat că în aceasta este important să luăm în calcul pe lângă apă, suc și apa din fructe și legume, care de alfel asigură hidratarea corectă și naturală, și supele și ciorbele, care vin la pachet și cu nutrienți.

”Supele și ciorbele hidratează foarte bine, mai ales seara. De ce? Pentru că la fel ca și în sucuri (n.r. apă cu suc de fructe sau legume), este apă bine structurată, este o apă care mai conține și alte lucruri și te hidratează mult mai bine. 

Este livrată, în primul rând, organismului mai încet și atunci acesta are timp să se hidrateze. Dacă bei foarte repede jumătate de litru de apă, în două minute o elimini și nu este bine”, a mai spus nutriționistul.

Totodată acesta a atras atenția cu privire la hidratarea cu zeamă de varză, mai ales după un spriț.

”Are foarte multă sare. Deci atenție, trebuie să fie și apă acolo, chiar dacă zeama de varză are beneficiile ei”, a adăugat Mărgărit. 

Un alt aliment care ne ajută să ne rehidratăm este iaurtul, ”îl amestec cu puțină apă și ne facem un ayran. te hidratează mai bine decât apa chioară. Revin, pentru că mai are în el niște minerale, niște proteine și ajută mai mult decât o apă goală”, a continuat nutriționistul.

De asemenea, a mai spus Cristian Mărgărit, consumul de apă reduce din retenția de lichid în organism.

”Cei care sunt deshidratați rețin apă sub piele, iar cei care beau suficientă apă o elimină pe cea de sub piele”, a concluzionat acesta.

La nivelul României, cifrele Centrului de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA) arată că 3 din 10 români obișnuiesc să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, 4 din 10 români beau între 1 litru și 2 litri, 2 din 10 beau aproximativ 1 litru și 1 din 10 români bea mai puțin de 1 litru de apă pe zi.

Care sunt obiceiurile nesănătoase ale românilor. Medic: Pe termen lung, efecte devastatoare. 80% din populaţie este constipată

Pentru a avea parte de sănătate este nevoie de câteva elemente esențiale, pornind de la alimentația sănătoasă, care să ne aducă aportul necesar de vitamine, minerale și nutrienți, un somn odihnitor și activitate fizică de cel puțin 30 de minute pe zi.

Însă puțini români respectă aceste recomandări, iar acest lucru se vede, zi de zi, pe stradă sau pe la camerele de gardă.

”Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ţinem cont şi de hidratare şi de respectarea orelor de odihnă. O alimentație nesănătoasă, pe termen lung, are efecte devastatoare. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce nu știai despre ceai. În cât timp trebuie să îl prepari. Ce se întâmplă dacă îl bei după ce s-a răcit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel