Aspartamul, asociat cu creșterea anxietății. Cercetător, avertisment: A fost complet neașteptat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
aspartamul asociat cu cresterea anxietatii. FOTO: Freepik
aspartamul asociat cu cresterea anxietatii. FOTO: Freepik

Aspartamul are impact asupra anxietății pe termen lung, cu până la două generații.

Din dorința de a reduce consumul de zahăr sau din motive medicale, multe persoane apelează la înlocuitorii de zahăr, îndulcitorii artificiali, printre acești aflându-se și aspartamul.

Un nou studiu care a analizat efectele acestui îndulcitor artificial asupra șoarecilor sugerează că băuturile îndulcite cu aspartam ne face să ne simțim mai anxioși, notează Science Alert.

Aspartamul este aprobat încă de acum 40 de ani de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) și este utilizat la scară largă în alimentele și băuturile cu un conținut caloric scăzut. În prezent, se găsește în aproape 5.000 de produse diferite, consumate de adulți și copii.

În timpul studiului, un eșantion de șoareci a primit acces liber la apă dozată cu aspartam echivalent cu 15% din cantitatea zilnică maximă recomandată de FDA pentru oameni. Aceștia au manifestat, în general, un comportament mai anxios în cadrul unor teste de dispoziție special concepute.

Aspartamul, impact asupra anxietății pe mai multe generații

Mai mult decât atât, susțin cercetătorii, efectele consumului de aspartam au putut fi observate nu doar la cei care au băut apa cu îndulcitor, ci și la urmașii acestora, până la două generații.

”Ceea ce arată acest studiu este că trebuie să ne uităm înapoi la factorii de mediu, pentru că ceea ce vedem astăzi nu este doar ceea ce se întâmplă astăzi, ci ceea ce s-a întâmplat cu două generații în urmă și poate chiar mai mult timp”, a spus cercetătorul în neuroștiințe Pradeep Bhide, de la Florida State University din SUA.

Deși monitorizarea comportamentelor asemănătoare anxietății la șoareci este doar o aproximare a unor stări similare la oameni, cercetătorii au observat schimbări clare în comportamentul animalelor, pe care le-au legat de modificări în activitatea genelor.

”A fost o trăsătură atât de robustă asemănătoare anxietății, pe care nu cred că niciunul dintre noi nu anticipase că o vom vedea. A fost complet neașteptat. De obicei, vezi schimbări subtile”. a spus Sara Jones, asistent de cercetare absolventă la Florida State University.

Vezi și: Dușul rece: de ce e bine să-l faci 5 minute, de 2 ori pe săptămână. Ce beneficii are dușul cu apă rece, dincolo de economia la facturi

Aspartamul, asociat cu creșterea riscului de cancer

Reamintim că în urmă cu ceva vreme, un studiu observațional de amploare a evidențiat o asociere între consumul de aspartam și cancer.

Dr. Philip Landrigan, director al Programului Global de Sănătate Publică și al Observatorului Global de Poluare și profesor de biologie la Institutul Schiller pentru Știință și Societate Integrată de la Boston College, MA și care nu a fost implicat în acest studiu a susținut că datele obținute trebuie să fie un semnal de alarmă în domeniul sănătății publice.

”Există dovezi solide ale carcinogenității aspartamului din studiile pe animale, dar nicio confirmare epidemiologică solidă până acum. Din acest motiv, acest studiu este foarte important și are implicații mari pentru sănătatea publică", a spus Dr. Landrigan pentru Medical News Today.

 Aspartamul, ce este

Aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. ”Este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două substanţe.

Nu conţine calorii şi nu este cariogen. Nu este utilizat în produse ce vor fi tratate termic, care nu sunt suficient de acide sau care trebuie să aibă o perioadă de valabilitate mare.

Prin ingestie, dar şi ca urmare a depozitării alimentelor la temperaturi de peste 300C, el se descompune în constituenţii săi, adică acid aspartic, fenilalanină şi metanol.

Acidul aspartic este un aminoacid neesenţial cu rol de neurotransmiţător. Acidul aspartic ingerat suplimentar pătrunde în circulaţia sangvină şi apoi ajunge la creier, unde bariera sangvină cerebrală încearcă să oprească pătrunderea toxinelor şi a neurotransmiţătorilor în exces. Această barieră naturală nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să fie parţial deteriorată sau să nu facă faţă.

Acidul aspartic în exces devine astfel o aşa-numită excitotoxină, care suprastimulează neuronii, până la epuizare şi distrugere.

Metanolul se descompune în acid formic şi formaldehidă, ambele fiind substanţe cu grad ridicat de toxicitate, iar formaldehida fiind cert cancerigenă, mutagenă şi teratogenă.

Fenilalanina este un alt component al aspartamului care produce celor suferinzi de fenilcetonurie simptome grave, motiv pentru care a devenit obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin aspartam, a faptului că reprezintă o sursă de fenilalanină”, arată InfoCons.

Vezi și: Cardamomul, sursă importantă de antioxidanți și mangan. Ajută în diabet și bolile de inimă, eficient în prevenția cancerului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel