Hipertensiune arterială, cum poate fi influențată de boala gingivală

Boala gingivală poate interfera cu controlul tensiunii arteriale sugerează un nou studiu. Cercetătorii au revizuit dosarele medicale ale pacienților diagnosticați cu hipertensiune arterială și au studiat și fișele lor dentare. Peste 3600 de persoane diagnosticate au fost analizate, iar concluzia a fost aceea că există o legătură între afecțiunile gingivale și tensiunea arterială.

Comparativ cu persoanele care prezentau o bună stare a sănătății orale, persoanele cu afecțiuni ale gingiilor au răspuns mai puțin la tratamentul antihipertensiv și au avut cu 20% șanse mai mici să atingă valorile normale ale tensiunii arteriale.

,,Medicii ar trebui să acorde o atenție deosebită sănătății orale a pacienților, în special celor care primesc tratament pentru hipertensiune arterială și să-i îndemnă pe cei cu semne de boală parodontală să caute îngrijire medicală", a spus dr. Davide Pietropaoli, medic dentist la cabinetul stomatologic de la Universitatea din L'Aquila din Italia și autorul principal al studiului.

Pietropaoli a adăugat că profesioniștii din domeniul sănătății dentare ar trebui să țină cont de faptul că sănătatea orală este "indispensabilă" pentru sănătatea generală.

În timp ce studiul a găsit doar o asociere, cercetătorii sugerează că persoanele cu afecțiuni gingivale pot necesita o monitorizare mai strânsă a tensiunii arteriale, iar cei cu tensiune arterială ridicată ar trebui să beneficieze de îngrijiri dentare regulate, după cum menționează WebMd.com

,,Atât pacienții cu tensiune arterială ridicată cât și medicii care îi îngrijesc ar trebui să fie conștienți de faptul că buna stare a sănătății orale poate fi la fel de importantă în controlul tensiunii precum multe alte intervenții asupra stilului de viață cunoscute deja de către hipertensivi: dieta fără sare sau controlul greutatii", a mai spus Pietropaoli.

La nivel mondial, hipertensiunea arterială afectează până la 40% dintre persoanele cu vârste între 25 de ani și mai mari. Lăsată netratat, poate duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă și boli de rinichi.

Gingiile roșii, umflate sau moi și sângerările care apar în timpul periajului și a folosirii aței dentare sunt semne de boală a gingiilor. Afecţiunile gingivale reprezintă una din cele mai frecvente probleme din sfera oro-dentară.

Studiul a fost publicat pe 22 octombrie în revista Hypertension.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel