Hipocampusul: care este rolul lui și cum este afectat de Alzheimer. Ce înseamnă când hipocampusul este mic

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Hipocampusul care este rolul lui Foto: Freepik @lightandshare
Hipocampusul care este rolul lui Foto: Freepik @lightandshare

Hipocampusul: care este rolul lui și cum este afectat de Alzheimer.  Află ce se întâmplă când organismul produce prea mult Cortizol.

Principalele funcții ale hipocampusului implică învățarea și memoria umană. Este o parte a creierului care se găsește în straturile interioare ale lobului temporal.

Cunoașterea hipocampusului i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă cum funcționează memoria.

Oamenii știu despre hipocampus de mai bine de patru secole. Chirurgul Julius Caesar Arantius a descoperit hipocampul. El a descris pentru prima dată această parte a creierului în 1587, introducând termenul de la cuvântul grecesc pentru căluț de mare (hippokampos) pe baza formei sale.

Vezi și: Ce este, de fapt, dulceața de ardei iute. Care sunt beneficiile extraordinare pe care le oferă sănătății

Funcții

Hipocampul face parte din sistemul limbic, care gestionează funcțiile de simțire și reacție.

Sistemul limbic este situat la marginea cortexului și include hipotalamusul și amigdala.

Aceste structuri ajută la controlul diferitelor funcții corporale, cum ar fi sistemul endocrin și ceea ce este cunoscut în mod obișnuit sub numele de răspunsul "luptă sau fugi".

Vezi și: Chirurgia plastică și reparatorie. Ioan Lascăr, la Academia de Sănătate

Hipocampul și memoria

Hipocampul îi ajută pe oameni să proceseze și să recupereze două tipuri de memorie, amintirile declarative și relațiile spațiale.

Amintirile declarative sunt cele legate de fapte și evenimente. Exemplele pot include învățarea modului de memorare a discursurilor sau a replicilor dintr-o piesă de teatru.

Amintirile de relații spațiale implică rute sau căi. De exemplu, atunci când un taximetrist învață un traseu printr-un oraș, acesta folosește memoria spațială. Amintirile de relații spațiale par să fie stocate în hipocampul drept.

În plus, amintirile pe termen scurt sunt transformate în amintiri pe termen lung în hipocampus. Acestea sunt apoi stocate în altă parte a creierului.

Ce poate fi afectat?

Dacă una sau ambele părți ale hipocampusului sunt deteriorate de boli precum boala Alzheimer sau dacă sunt rănite într-un accident, persoana poate experimenta o pierdere a memoriei și o pierdere a capacității de a crea amintiri noi, pe termen lung.

Este posibil să nu-și mai poată aminti unele lucruri care s-au întâmplat cu puțin timp înainte de afectare, dar își poate aminti în continuare lucruri care s-au întâmplat cu mult timp în urmă. Acest lucru se datorează faptului că amintirile pe termen lung sunt stocate într-o altă parte a creierului, odată ce devin pe termen lung.

Amnezia globală tranzitorie este o formă specifică de pierdere a memoriei care se dezvoltă brusc, aparent de la sine, și apoi dispare destul de repede.

Majoritatea persoanelor cu amnezie globală tranzitorie își recapătă în cele din urmă amintirile, dar motivele pentru care apare problema și de ce se rezolvă nu sunt clare. S-ar putea ca deteriorarea hipocampusului să joace un rol.

Deteriorarea hipocampusului poate face dificilă amintirea modului în care se ajunge dintr-un loc în altul. Persoana poate fi capabilă să deseneze o hartă a cartierului în care a locuit în copilărie, dar consideră că mersul la un magazin într-o zonă nouă poate fi dificil.

Un volum mai mic al hipocampului poate afecta, de asemenea, afecțiuni precum schizofrenia și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), potrivit unei meta-analize din 2021 și a unui studiu din 2017.

Boli care afectează hipocampul

O serie de afecțiuni pot afecta negativ hipocampul, inclusiv expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de stres.

Mai multe boli și factori pot, de asemenea, să afecteze capacitatea hipocampusului de a-și face treaba.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer poate afecta zona hipocampusului în primul rând. Semnele timpurii ale bolii Alzheimer devin vizibile atunci când persoana începe să își piardă memoria pe termen scurt. De asemenea, acestea pot întâmpina dificultăți în a urma indicațiile.

Pe măsură ce boala avansează, hipocampul își pierde volumul și devine mai greu să funcționeze în viața de zi cu zi.

Epilepsie

Modificările la nivelul hipocampusului sunt, de asemenea, asociate cu epilepsia. Cercetările au găsit o legătură între epilepsie și o diferență în modul în care hipocampul produce noi neuroni. Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste diferențe au loc înainte sau după apariția epilepsiei.

Depresia și stresul

La persoanele cu depresie severă, hipocampul are un volum mai mic.

Oamenii de știință nu sunt siguri dacă dimensiunea redusă rezultă din depresie sau dacă este un factor care contribuie la aceasta. Dovezile sugerează că stresul ar putea cauza un impact negativ asupra hipocampusului.

Ce se întâmplă dacă hipocampul este mic?

Boala Alzheimer, depresia și stresul par să fie legate de un hipocampus de dimensiuni mai mici.

În cazul bolii Alzheimer, dimensiunea hipocampusului poate fi folosită pentru a diagnostica evoluția bolii.

Alte afecțiuni, cum ar fi sindromul Cushing, pot fi asociate cu un hipocampus mic. Sindromul Cushing apare atunci când organismul produce prea mult cortizol pe o perioadă lungă de timp. Hormonul cortizol ajută organismul să răspundă la stres. Unul dintre simptomele sindromului Cushing include o reducere a dimensiunii hipocampusului.

Cu toate acestea, rămâne neclar dacă faptul de a avea un hipocampus mic apare ca o cauză subiacentă a anumitor afecțiuni sau ca rezultat al acestora.

Îngrijirea hipocampusului 

O persoană își poate proteja sănătatea creierului în mai multe moduri diferite. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, hipocampul să rămână sănătos.

Unele dintre măsurile pe care o persoană le poate lua pentru a proteja sănătatea creierului pot include:

- Gestionarea problemelor cronice de sănătate, inclusiv a tensiunii arteriale rhttps://www.nia.nih.gov/health/do-memory-problems-always-mean-alzheimers-diseaseidicate, a diabetului și a nivelului ridicat de colesterol

- Urmarea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, cereale integrale și leguminoase

- Menținerea unei greutăți moderate

- Activitate fizică regulată

- Gestionarea nivelului de stres, dacă este posibil

- Limitarea consumului de alcool, în cazul în care consumă alcool

- Dormind suficient în fiecare noapte

- Renunțarea la fumat, în cazul în care fumează

Participarea la programe comunitare și activități sociale poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea funcției creierului și a sănătății generale.

Voluntariatul, învățarea de noi abilități, citirea de cărți sau implicarea în activități precum muzica, dansul și teatrul ar putea fi benefice, în special pentru adulții în vârstă.

Deteriorarea hipocampusului

Deteriorarea hipocampusului poate afecta capacitatea unei persoane de a crea noi amintiri sau de a-și aminti evenimente din trecut.

În timp ce uitarea ușoară apare ca parte naturală a îmbătrânirii, problemele de memorie cauzate de afecțiuni care afectează hipocampul, cum ar fi boala Alzheimer, pot interfera în mod semnificativ cu viața de zi cu zi a unei persoane.

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, unele semne potențiale de afectare a hipocampusului pot include:

- Dificultăți în a purta o conversație

- Rătăcirea frecventă a obiectelor

- Luarea frecventă a unor decizii greșite

- Adresarea în mod repetat a acelorași întrebări

- Dificultăți în a urma indicații

- Nu are grijă de sine

- Se pierde în locuri familiare

Dacă o persoană experimentează oricare dintre simptomele enumerate mai sus, ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a vorbi cu un medic pentru a determina cauza și cel mai bun curs de tratament.

Factori de risc

A avea niveluri ridicate de stres poate afecta negativ funcția hipocampusului, ceea ce poate duce la probleme de memorie.

Mai mulți alți factori pot crește, de asemenea, riscul unei persoane de a suferi de demență, ceea ce cauzează deteriorarea hipocampusului în timp.

Unii dintre factorii cheie de risc pot include:

- Vârsta înaintată

- Genetica

- Niveluri mai scăzute de educație

- Depresia netratată

- Izolarea socială

- Inactivitatea fizică

Deși mai mulți factori de risc pentru demență nu pot fi schimbați, unele cercetări sugerează că modificarea altor factori de risc controlabili ar putea reduce riscul de a dezvolta demență cu o treime.

Cercetări actuale

O revizuire a cercetărilor din 2021 a evaluat efectele exercițiilor fizice asupra declinului cognitiv și a îmbătrânirii.

Autorii au concluzionat că exercițiile fizice ar putea fi eficiente în creșterea și conservarea volumului hipocampal, în special pentru adulții în vârstă care pot fi expuși riscului de afecțiuni precum demența.

Deși mecanismele exacte nu sunt pe deplin clare, o altă analiză publicată în Frontiers in Human Neuroscience în 2021 sugerează că exercițiile fizice pot îmbunătăți circulația cerebrală, în special în hipocampus.

De asemenea, poate consolida capacitatea creierului de a genera noi celule nervoase și poate ajuta la eliminarea plăcii amiloide, care ar putea contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer.

În 2019, cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională pentru a analiza modelele de activitate cerebrală. Aceștia au stabilit că hipocampul poate ajuta oamenii să identifice detalii din mediul lor care ajută la prezicerea rezultatului unui eveniment viitor.

Acest lucru înseamnă că hipocampul poate fi implicat nu numai în crearea și stocarea amintirilor, ci și în colaborarea cu alte structuri din creier pentru a forma asociații în timpul învățării.

În mod similar, un alt studiu a constatat că activitățile de joasă frecvență din hipocampus pot conduce conectivitatea funcțională în alte părți ale creierului, ceea ce înseamnă că acesta poate fi implicat și în funcții precum vederea, auzul și atingerea.

În acest sens, hipocampul ar putea fi descris ca fiind "inima creierului".

Hipocampul joacă un rol cheie în învățare și memorie.

Mai multe afecțiuni pot afecta funcția hipocampusului, inclusiv boala Alzheimer, depresia, stresul și epilepsia.

Efectuarea de schimbări în dieta și exercițiile fizice ale unei persoane poate ajuta la păstrarea funcției creierului și la protejarea sănătății hipocampusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel