Hipotiroidia și creșterea ponderală. Medic: Foarte puțini pacienți continuă să ACUZE astfel de simptome

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Hipotiroidia si cresterea.  FOTO Pexels @ cottonbro
Hipotiroidia si cresterea. FOTO Pexels @ cottonbro

Dr. Cristina Bloț a explicat legătura dintre hipotiroidie, funcția scăzută a glandei tiroide, și greutate. 

Dr. Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru Dicționarul de Sănătate de la DC Medical, motivul pentru care persoanele care suferă de hipotiroidie sunt predispuse la îngrășare.

Tiroida este o glandă endocrină pe care o avem cu toții, însă există și situații, rare, în care aceasta lipsește de la naștere. Cei doi hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), acționează asupra întregului organism.

Tiroida poate fi afectată de deficitul de iod, în unele cazuri, de excesul de iod, de cauze auto-imune, care sunt cele mai frecvente cauze de disfuncție tiroidiană, dar în principiu, manifestările sunt fie de hipotiroidie, o funcție scăzută a tirodie, fie de hipertiroidie, o funcție excesivă a glandei tiroide.

”Hipotiroidia se asociază cu o scădere a ratei metabolice bazale și poate să ducă la o creștere ponderală. Aceasta mai are și alte manifestări. Noi spunem, în general, că se încetinește totul: se încetinește pulsul, persoanele respective pot să aibă bradicardie, respirația poate să fie afectată, în forme mai severe, să se manifeste ca greutate la respirație, alte manifestări sunt legate de încetinirea tranzitului intestinal și atunci apare constipația, căderea părului capilar, pot să cadă sprâncenele, limba se poate mări, și să existe tulburări de respirație în timpul somnului. De asemenea, hipotiroidia poate să ducă la această creștere ponderală, dar aș vrea să precizez următorul lucru. Creșterea ponderală cauzată exclusiv de disfuncția tiroidiană nu este mai mare de 3-4-5 kg. Această creștere ponderală este, în principiu,  cauzată de retenția de apă. Hipotiroidia favorizează depunerea unor substanțe sub piele care atrag apa și aceste persoane vor deveni pufoase”, a explicat medicul Cristina Bloț în cadrul Dictionarului DC Medical.

Acesta a mai precizat că tratamentul hipotiroidiei se face cu substituție hormonală, în general cu principalul hormon tiroidian T4 și, în timp, aceste manifestări se ameliorează semnificativ.

”Foarte puțini pacienți continuă să acuze astfel de simptome, dar de intensitate mai mică, după reglarea funcției tiroidiene, adică după normalizarea analizelor de sânge, care ne orientează pe noi, care ne spun dacă am reușit să tratăm hipotiroidia cum trebuie”, a mai spus medicul.

Vezi și: Cătina, alternativa Iodului. Beneficii UIMITOARE, ce BOLI tratează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel