Hunedoara: Aproape 9.800 de oameni suferă de cancer; numărul bolnavilor este în scădere

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

Aproape 9.800 de persoane din judeţul Hunedoara suferă de o formă de cancer, numărul bolnavilor aflaţi în evidenţe în anul 2019 fiind mai mic cu 25% faţă de anul anterior, însă într-o tendinţă de creştere pentru perioada cumulată a anilor 2014-2017, relevă datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, date publicităţii cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului, marcată pe 4 februarie.

Anul trecut, în judeţul Hunedoara au fost diagnosticate 1.719 cazuri noi de cancer, dintre care 252 de bolnavi suferă de cancer pulmonar, 165 de cancer colorectal, iar 150 de cancer de piele. De asemenea, 139 de persoane au primit diagnosticul de cancer la sân, iar 115 bărbaţi de cancer la prostată. Comparativ cu anii precedenţi, numărul cazurilor noi de cancer este în scădere cu 33%, notează Agerpres.

"Cancerul poate fi prevenit şi controlat prin implementarea strategiilor bazate pe dovezi pentru prevenirea cancerului, screening şi depistare timpurie, tratament şi îngrijire paliativă. Cei mai comuni factori de risc modificabili pentru cancer sunt consumul de tutun, aport redus de fructe şi legume, utilizarea nocivă a alcoolului, lipsa activităţii fizice. Se estimează că 30-40 % dintre cancere pot fi prevenite prin reducerea acestor factori de risc", a precizat medicul şef al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Pentru a disemina informaţia referitoare la modul de prevenire a cancerului, DSP Hunedoara va organiza, până pe 27 februarie, mai multe seminarii de specialitate la spitalele din Petroşani, Hunedoara şi Deva, dar şi în licee din Vulcan, Deva şi Hunedoara.

România se situează pe locul întâi în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin la femei şi pe locul trei în ceea ce priveşte cancerele bucale, faringian şi laringian la bărbaţi. De asemenea, ţara noastră ocupă locul şase în Europa la incidenţa cancerului hepatic şi locul opt la incidenţa cancerului pulmonar, atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel