Iaurt: efectul nebănuit pe care îl are asupra creierului

Angela Sabău |
Data publicării:
Iaurt
Iaurt

Un nou studiu sugerează că iaurtul consumat frecvent are un efect extraordinar asupra creierului. Practic, întârzie îmbătrânirea creierului.

Cercetătorii ar putea să fi descoperit încă un motiv pentru a mânca alimente benefice pentru intestin.

Deoarece studiile anterioare au indicat o legătură între microbiota gastrointestinală - trilioane de microorganisme care trăiesc în tractul digestiv - și sănătatea creierului, cercetătorii de la University College Cork din Irlanda au decis să exploreze dacă această asociere ar putea avea un efect asupra îmbătrânirii creierului.

Profesorii au efectuat transplant de microbiotă fecală (folosind bacteriile intestinale „bune”) fie de la șoareci tineri (cu vârsta de 3 până la 4 luni) sau bătrâni (19 până la 20 de luni) la șoareci bătrâni. După ce au efectuat scanări și teste ale creierului (cum ar fi clasicul labirint de rozătoare), autorii au descoperit că șoarecii care au primit microbiomul „adolescent” prezentau mai puține semne de anxietate – un simptom clasic al bolii Alzheimer – împreună cu o memorie și o funcție cognitivă îmbunătățite.

Funcția creierului, îmbunătățită

De fapt, scanările au arătat că creierul lor conținea anumite molecule și modele de gene care imitau creierul unui șoarece tânăr. Aceste ultime descoperiri au fost publicate în revista Nature Aging.

„Această nouă cercetare poate schimba jocul, deoarece am stabilit că microbiomul poate fi valorificat pentru a inversa deteriorarea creierului legată de vârstă”, a declarat John F. Cryan, profesor și vicepreședinte pentru cercetare și inovare la University College Cork, într-un comunicat de presă.

Deși el a spus că această descoperire este încă un început, un coleg și director al centrului de cercetare a declarat: „Studiul deschide posibilități în viitor de a modula microbiota intestinală ca țintă terapeutică pentru a influența sănătatea creierului”.

Potrivit Asociației Alzheimer, peste șase milioane de americani suferă de această boală progresivă a creierului care provoacă o scădere lent a memoriei, gândirii și abilităților de raționament. Numărul de adulți care trăiesc cu Alzheimer, care este cel mai frecvent tip de demență, se dublează la fiecare cinci ani, la persoanele de peste 65 de ani, afirmă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„[Acest studiu actual din Irlanda] se adaugă la corpul de dovezi că există interacțiuni semnificative între microbiomul intestinal și creier, probabil mediate de sistemul nostru imunitar”, spune Douglas Scharre, doctor în medicină, neurolog și director al diviziei de Neurologie cognitivă la Ohio State Wexner Medical Center. „Sunt de acord că sunt necesare mult mai multe cercetări”.

Alimente benefice pentru intestin

O serie de alimente conțin probiotice sau culturi bacteriene vii de care beneficiază tractul gastrointestinal. Două tipuri de microorganisme vii, Lactobacillus sau Streptococcus, sunt adăugate în laptele pasteurizat pentru a face iaurt, făcându-l unul dintre cele mai populare alimente bogate în probiotice, fermentate, potrivit National Institutes of Health. Alți membri ai familiei de alimente fermentate și prietenoase cu flora intestinală includ murăturile, varza murată, miso, kombucha, chefirul, kimchi, pâinea cu aluat și oțetul de cidru de mere.

De asemenea, vă puteți hrăni flora intestinală aruncând mai multe alimente bogate în prebiotice - alimente care s-a dovedit că îmbunătățesc „efectul probiotic” în intestinul subțire și colon, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nutrients. Acestea sunt roșii, anghinare, banane, sparanghel, fructe de pădure, usturoi, ceapă, cicoare, legume verzi, leguminoase, ovăz, semințe de in, orz și grâu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel