Țigaretele și țigările electronice, asociate cu un risc mare de accident vascular cerebral

DCMedical Team |
Data publicării:
Tigarile electronice de tip vaping baga din ce în ce mai multe persoane în spital
Tigarile electronice de tip vaping baga din ce în ce mai multe persoane în spital

Persoanele care utilizează ţigări electronice şi care obişnuiau să fumeze tutun pot prezenta un risc mai mare de accident vascular cerebral în comparaţie cu cele care au folosit doar ţigări tradiţionale, sugerează un nou studiu.

Țigarete, țigări electronice. Cei care au utilizat atât ţigări electronice cât şi ţigări cu tutun prezentau un risc aproape dublu (1,83) de accident vascular cerebral în comparaţie cu persoanele care au fumat doar ţigări tradiţionale, conform cercetării. În plus, prezentau un risc aproape triplu (2,91) de accident vascular cerebral în comparaţie cu nefumătorii, se arată în studiul publicat în American Journal of Preventive Medicine.

În comparaţie cu nefumătorii, persoanele care folosesc doar ţigări electronice nu au prezentat un risc semnificativ de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, dacă participanţii la studiu au utilizat sau utilizau ţigări cu tutun, riscul de accident vascular cerebral a fost semnificativ mai mare chiar şi în comparaţie cu persoanele care utilizau doar ţigări tradiţionale, au notat cercetătorii.

În cadrul studiului au fost calculate cotele de risc pentru evenimente cerebrovasculare în rândul fumătorilor. Potrivit rezultatelor, în cazul atacului cerebral în rândul celor care fumează tutun era de 1,59, iar în rândul persoanelor care foloseau ţigări electronice şi foşti utilizatori de tutun era de 2.54. Riscul observat este de aproape trei ori mai mare în cazul utilizatorilor ambelor tipuri de ţigări în comparaţie cu nefumătorii.

În comparaţie cu persoanele care fumau ţigări tradiţionale, persoanele care utilizau ţigări electronice prezentau un risc mai mic de accident vascular cerebral (0,43), sugerează cercetarea în care se precizează însă că trecerea de la ţigările tradiţionale la cele electronice nu conferă beneficii în ceea ce priveşte accidentele vasculare cerebrale.

''Se ştie de multă vreme că fumatul de ţigări se numără printre cei mai semnificativi factori de risc pentru accident vascular cerebral'', a declarat cercetător principal Tarang Parekh din cadrul departamentului pentru administraţie şi politici de sănătate din cadrul Universităţii George Mason din America. ''Studiul nostru demonstrează că tinerii fumători care folosesc şi ţigări electronice se supun unui risc şi mai mare. Acesta este un mesaj important pentru tinerii fumători care percep ţigările electronice ca fiind mai puţin dăunătoare şi le consideră o alternativă mai sigură. Am început să înţelegem impactul la adresa sănătăţii a ţigărilor electronice şi fumatul concomitent a ţigărilor (cu tutun), şi nu este bine'', a precizat specialistul.

El a adăugat că din concluziile studiului reiese ''un efect dăunător suplimentar al ţigărilor electronice asupra vaselor de sânge, inimilor şi creierelor fumătorilor''. Cercetătorii au utilizat date din Sistemul de monitorizare a factorilor de risc comportamentali (BRFSS) 2016-2017 condus de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din toate statele şi teritoriile americane. Au fost analizate date prelevate de la 161.529 de participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel