Țigările electronice dublează riscul de infarct

Steluța Indrei |
Data publicării:

Țigările electronice utilizate zilnic dublează riscul de infarct, semnalează un studiu american. Dr. Mathieu Kerneis, cardiolog la Spitalul La Pitié-Salpêtrière (Paris), interpretează rezultatele pentru revista Sciences et Avenir.

Persoanele care utilizează țigara electronică zilnic prezintă un risc dublu de infarct comparativ cu cei care nu fumează deloc. La acestă concluzie a ajuns un studiu american publicat la sfârșitul lunii august în revista American Journal of Preventive Medicine. La studiu au participat aproape 70.000 de persoane și a fost coordonat de profesorul Stanton Glanz de la Universitatea California din San Francisco (UCSF). În cazul celor care combină țigările electronice cu fumatul clasic, riscul de infarct este de cinci ori mai mare. 

În perioada 2014-2016, participanții au fost incluși într-un program național de sănătate publică. Despre fiecare subiect au fost înregistrate date cu privire la apariția sau nu a unui infarct, dacă este fumător sau nu, dacă utilizează sau nu țigările electronice. 

Țigări electronice, controverse

Datele sunt alarmante, însă cardiologul francez Mathieu Kerneis îndeamnă la prudență. „Pe plan cardiovascular, nu știm mare lucru despre efectele țigărilor electronice. Acest studiu are meritul că există, dar este posibil să fie singurul”. Specialistul precizează că acest studiu reflectă o situație la un anumit moment, însă nu stabilește o relație de tip cauză-efect între utilizarea țigărilor electronice și riscul cardiovascular. „Este posibil ca unii dintre participanți să se fi apucat de țigări electronice după ce au suferit un infarct”, remarcă dr. Kerneis. 

Cu toate acestea, efectele nocive ale țigărilor electronice sunt imposibil de ignorat, admite cardiologul francez. „În primul rând, nu putem nega asocierea statistică, iar apoi, oricum, s-a demonstrat deja că țigările electronice au consecințe negative. Ar fi greșit să spunem că țigările electronice nu fac nimic”, susține dr. Kerneis.

Studii necesare

„Ar fi interesant de aflat riscul de boli cardiovasculare sau de infarct la cei care folosesc exclusiv țigări electronice, care nu au fumat niciodată tutun obișnuit, pentru a-i compara cu nefumători. Dar este greu de găsit suficiente persoane cu acest profil pentru un astfel de studiu”, admite medicul.  

Cercetările viitoare ar putea porni de la următoare concluzie. „Știm că fumul de țigară crește reactivitatea plachetară în sânge, ceea ce favorizează formarea cheagurilor de sânge și deci apariția unui infarct”, menționează specialistul. Un nou studiu ar trebui să analizeze acest fenomen în cazul țigărilor electronice, în ce măsură utilizarea acestora duce la formarea de cheaguri de sânge. Cu siguranță, cercetările continuă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel