Țigările electronice dublează riscul de infarct

Steluța Indrei / 04 sep 2018 / 18:17

Țigările electronice utilizate zilnic dublează riscul de infarct, semnalează un studiu american. Dr. Mathieu Kerneis, cardiolog la Spitalul La Pitié-Salpêtrière (Paris), interpretează rezultatele pentru revista Sciences et Avenir.

Persoanele care utilizează țigara electronică zilnic prezintă un risc dublu de infarct comparativ cu cei care nu fumează deloc. La acestă concluzie a ajuns un studiu american publicat la sfârșitul lunii august în revista American Journal of Preventive Medicine. La studiu au participat aproape 70.000 de persoane și a fost coordonat de profesorul Stanton Glanz de la Universitatea California din San Francisco (UCSF). În cazul celor care combină țigările electronice cu fumatul clasic, riscul de infarct este de cinci ori mai mare. 

În perioada 2014-2016, participanții au fost incluși într-un program național de sănătate publică. Despre fiecare subiect au fost înregistrate date cu privire la apariția sau nu a unui infarct, dacă este fumător sau nu, dacă utilizează sau nu țigările electronice. 

Țigări electronice, controverse

Datele sunt alarmante, însă cardiologul francez Mathieu Kerneis îndeamnă la prudență. „Pe plan cardiovascular, nu știm mare lucru despre efectele țigărilor electronice. Acest studiu are meritul că există, dar este posibil să fie singurul”. Specialistul precizează că acest studiu reflectă o situație la un anumit moment, însă nu stabilește o relație de tip cauză-efect între utilizarea țigărilor electronice și riscul cardiovascular. „Este posibil ca unii dintre participanți să se fi apucat de țigări electronice după ce au suferit un infarct”, remarcă dr. Kerneis. 

Cu toate acestea, efectele nocive ale țigărilor electronice sunt imposibil de ignorat, admite cardiologul francez. „În primul rând, nu putem nega asocierea statistică, iar apoi, oricum, s-a demonstrat deja că țigările electronice au consecințe negative. Ar fi greșit să spunem că țigările electronice nu fac nimic”, susține dr. Kerneis.

Studii necesare

„Ar fi interesant de aflat riscul de boli cardiovasculare sau de infarct la cei care folosesc exclusiv țigări electronice, care nu au fumat niciodată tutun obișnuit, pentru a-i compara cu nefumători. Dar este greu de găsit suficiente persoane cu acest profil pentru un astfel de studiu”, admite medicul.  

Cercetările viitoare ar putea porni de la următoare concluzie. „Știm că fumul de țigară crește reactivitatea plachetară în sânge, ceea ce favorizează formarea cheagurilor de sânge și deci apariția unui infarct”, menționează specialistul. Un nou studiu ar trebui să analizeze acest fenomen în cazul țigărilor electronice, în ce măsură utilizarea acestora duce la formarea de cheaguri de sânge. Cu siguranță, cercetările continuă. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy