Imaginea spectaculoasă a corpului uman la microscop. Dr Vasi Rădulescu: această lume e încă plină de mistere

Adisa Codruț |
Data publicării:
Creier uman la microscop  FOTO: Facebook Vasi Rădulescu
Creier uman la microscop FOTO: Facebook Vasi Rădulescu

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu prezintă pe rețelele sociale o imagine copleșitoare cu creierul unui om văzut la microscop: o rețea infinită de neuroni, o lume ”plină de mistere”.

Într-un dintre postările recente pe rețelele sociale, medicul cardiolog Vasi Rădulescu dezvăluie o imagine fascinantă cu o multitudine de celule cu ”prelungiri ce merg în toate părțile”.

”Pauza de fascinație. Dacă ai putea intra în capul unui om, coborând până la un nivel microscopic, asta ai vedea: o rețea de celule ciudate prevăzute cu o grămadă de prelungiri ce merg în toate părțile. Te-ar copleși acest haos aparent, acest ghem fără noimă. Toate par înnodate și, dacă te-ar pune cineva să le aranjezi, îți spun că e misiune imposibilă. Nici nu ar duce la ceva bun, pentru că în acest haos stă minune. Și, permite-mi să-ți spun, chiar ordinea. Știu, pare oximoronic, dar în realitate natura a lucrat în felul ei și creierul își păstrează funcțiile tocmai datorită acestor „încâlceli”.

Practic sunt ca niște brațe ale neuronilor, întinse în toate părțile, făcând legături cu alte și alte celule. Ca să îți imaginezi tabloul, îți mai spun că sunt aproape 100 de miliarde de neuroni, iar fiecare poate face până la 10.000 de sinapse cu ceilalți, în legături neurale veritabile care, odată activate prompt, calculat, ne permit să gândim, să avem emoții, să ne amintim lucruri, să respirăm, să păstrăm temperatura corpului, să satisfacem foamea, să iubim, în procese voluntare, semivoluntare sau pur subconștiente. Această lume e încă plină de mistere. Cum e și cea din afara capului, pe care încercăm să o înțelegem, folosindu-ne tot… creierele”, notează specialistul.

Potrivit acestuia, creierul uman ascunde încă multe mistere. Iată câteva dintre aceste lucruri fascinante:

”1. Sunt aproximativ 100 de miliarde de neuroni în creierul uman.

2. Fiecare neuron poate face până la 10.000 de sinapse cu alte celule nervoase.

3. Neuronul nu se poate divide.

4. Creierul nu are receptori proprii de durere (nociceptori) și nu doare.

5. Creierul unui adult are consistență gelatinoasă și cântărește aproximativ 1,3 kilograme.

6. Primim cantități impresionante de informații de la analizori (vizual, auditiv, tactil, gustativ, olfactiv), dar pe cele mai multe le uităm. Uitarea este un proces pur fiziologic, util.

7. În primii ani de viață, sinapsele se dezvoltă exploziv. Creierul absoarbe informația ca un burete. Ulterior, procesul se diminuează. Cele mai puternice sinapse rămân viabile, ele necesitând antrenare continuă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel