Indicele UV, scorul care măsoară puterea luminii solare. Ce trebuie să știi și cum îți afectează pielea. La ce scor nu ar trebui să ieși din casă. Când devine protecția solară necesară

Monika Baciu |
Data publicării:
indicele uv - FOTO: Freepik
indicele uv - FOTO: Freepik

Indicele UV este o măsură a nivelului de radiații ultraviolete. Care sunt momentele zilei în care suntem cei mai expuși.

Indicele UV variază de la zero în sus - cu cât acesta este mai mare, cu atât este mai mare potențialul de afectare a pielii și a ochilor și cu atât mai puțin timp este necesar pentru ca daunele să apară.

Indicele UV este un vehicul important pentru a avertiza oamenii cu privire la necesitatea de a utiliza protecție solară.

O creștere accentuată a incidenței cancerului de piele în rândul populațiilor cu pielea albă din întreaga lume este puternic asociată cu expunerea excesivă la radiațiile UV provenite de la soare și, eventual, de la surse artificiale. Dovezile actuale indică faptul că obiceiurile personale în ceea ce privește expunerea la soare constituie cel mai important factor de risc individual pentru afectarea prin radiații UV.

Indicele UV, ce este

Indicele UV este un mijloc important de sensibilizare a publicului cu privire la riscurile expunerii excesive la radiațiile UV și de avertizare a populației cu privire la necesitatea de a adopta măsuri de protecție. Ca parte a unui efort internațional, indicele UV a fost elaborat de OMS, de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, de Organizația Meteorologică Mondială și de Comisia internațională pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante.

Încurajarea oamenilor să își reducă expunerea la soare poate diminua efectele nocive asupra sănătății și poate reduce semnificativ costurile asistenței medicale, notează OMS.

Vezi și: Săpunul, magnet pentru țânțari. De ce contează cu ce tip de săpun te speli. De ce unele persoane atrag țânțarii

Indicele UV, mai puternic în sezonul cald

Păstrarea pielii în siguranță împotriva razelor UV dăunătoare ar trebui să fie întotdeauna o prioritate, mai ales în lunile de vară. Dar există anumite momente ale zilei în care sunteți cel mai expus riscului. 

Indicele UV - un scor care măsoară cât de puternică este lumina soarelui în timpul zilei - indică atât cât de probabil este să aveți arsuri solare, cât și cât de repede. Acesta variază de la 0 la 11.

Protecția solară este recomandată atunci când indicele UV are un scor de 3 sau mai mare.

Cum ne protejăm în mod corespunzător

Dar crema de protecție solară nu este singura opțiune, deoarece acoperirea cu haine și petrecerea timpului la umbră protejează, de asemenea, de razele UV.

Dermatologii de la British Skin Foundation (BSF) spun să acoperiți cât mai multă piele posibil și să luați în considerare purtarea unui tricou și a unei pălării chiar și atunci când vă aflați în apă. Ochelarii de soare reprezintă o altă barieră eficientă împotriva razelor, protejând pielea din jurul ochilor.

Iar radiațiile UV pot afecta și ochii, așa că este esențial să alegeți ochelari de soare cu lentile de bună calitate care filtrează razele UV. Adăpostirea la umbră ori de câte ori este posibil este, de asemenea, esențială pentru a vă proteja pielea.

Acest lucru este deosebit de important în mijlocul zilei, între orele 11.00 și 15.00, când soarele este cel mai puternic. BSF recomandă ca bebelușii și copiii mici să fie ținuți la umbră în permanență, dacă este posibil.

Dar, bineînțeles, utilizarea corectă a cremei de protecție solară este cea mai bună modalitate de a vă proteja pielea dacă veți sta afară.

Ar trebui să purtați întotdeauna o protecție de cel puțin SPF 30+ și aceasta ar trebui aplicată cu 20-30 de minute înainte de a ieși afară. Acest lucru îi dă timp să se fixeze, asigurându-se că nu va curge atunci când transpiri.

De asemenea, se recomandă reaplicarea protecției solare la fiecare două ore, iar atunci când folosiți SPF pe față, asigurați-vă că aceasta este ultima parte a regimului de îngrijire a pielii.

Și nu uitați să folosiți un balsam de buze cu SPF, deoarece aceasta este o parte a corpului care este adesea neglijată, potrivit BSF.

Vezi și: "Este o greșeală să faci de rușine o tânără femeie pentru că poartă o rochie strâmtă". Model, mesaj puternic pentru femei și societate: Asta m-a speriat foarte tare. Suntem cu toții complici

Ce este indicele UV

Indicele UV poate fi găsit adesea în cadrul prognozei meteo. Scorul nu măsoară cât de cald va fi, ci mai degrabă măsoară care va fi intensitatea razelor ultraviolete (UV) ale soarelui în diferite momente ale zilei, permițând oamenilor să ia măsuri pentru a-și proteja pielea împotriva daunelor solare și a arsurilor.

Indicele UV începe de la zero, ceea ce ar fi în timpul nopții, când este întuneric, și merge până la 11 - care este descris ca fiind extrem. Un scor UV de peste 7 sau 8 este considerat foarte ridicat, ceea ce înseamnă că aveți mai multe șanse să suferiți arsuri solare.

Atunci când UV este zero, este sigur să stați afară pentru orice perioadă de timp fără protecție. Pentru un scor de 1 până la 2, puteți rămâne în continuare afară în siguranță, dar ar trebui să luați în considerare SPF dacă vă aflați în lumina directă a soarelui.

Un scor de la 3 la 5 este momentul în care nivelul de protecție devine mai important. Protecția solară este sfătuită de experți la acest nivel și ar trebui să vă feriți să petreceți timp afară în timpul orelor de mijloc ale zilei, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Câinele, singurul animal care poate detecta dacă ai cancer. Cum e posibil, ce tipuri de cancer poate detecta și cum

Riscul de arsură crește la un scor de 6-7 și vi se recomandă să căutați umbra în timpul orelor de amiază, să vă acoperiți și să aplicați protecție solară.

Un scor de 8 până la 10 este clasificat drept UV ridicat și acoperirea cu haine, pălăria și crema de protecție solară sunt considerate esențiale. De asemenea, ar trebui să găsiți umbră între orele 11.00 și 15.00.

Un scor UV de 11 reprezintă cel mai ridicat nivel de risc de arsuri solare și experții recomandă să rămâneți în casă. Tipul de piele pe care îl aveți poate avea, de asemenea, un impact asupra gradului de protecție pentru care optați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel