Îndopatul cu mâncare în tinerețe afectează reproductivitatea. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Musculița de oțet. Foto: Pixabay
Musculița de oțet. Foto: Pixabay

Un nou studiu, realizat pe musculițe de oțet (din motive etice și logistice), arată că trecerea de la o dietă restricționată la a mânca cât îți poftește sufletul ar putea afecta pozitiv reproductivitatea mai târziu în viață. 

Cercetătorii de la Universitatea de Est, Anglia, au studiat obiceiurile alimentare și de împerechere ale musculiței de oțet (sau de fructe), Drosophila melanogaster. Ei au descoperit că acele musculițe care au trecut de la o dietă restricționată la hrană nelimitată, au început să se împerecheze și să se reproducă mai mult. Musculițele femele care au consumat mai puțină hrană întreaga lor viață au trăit mai mult, totuși nu s-au reprodus la fel de bine ca suratele lor mai bine hrănite.

Dar cele care au trecut de la o dietă restricționată la hrană nelimitată, au început să se împerecheze și să se reproducă mai mult. Aceste muște au produs de trei ori mai mulți descendenți decât cele care au fost ținute la dietă restricționată. Între timp, supraviețuirea lor a fost similară cu cea a femelelor care fuseseră hrănite din belșug. 

Cercetătorul principal, dr. Zahida Sultanova, de la Școala de Științe Biologice a UEA, a explicat că „restricția alimentară este asociată cu o viață mai lungă și o sănătate mai bună a multor organisme, inclusiv la oameni. Am vrut să aflăm ce se întâmplă atunci când restricția alimentară la începutul vieții este urmată de a consuma mai multă mâncare mai târziu în viață”.

Echipa a investigat efectul restricțiilor dietetice timpurii asupra supraviețuirii, comportamentului de împerechere și reproducerii la muștele de fructe. Dr. Sultanova a explicat că, pe lângă asta, restricția alimentară, chiar dacă este în general asociată cu o sănătate mai bună, este asociată și cu o reproducere redusă, după cum o arată și studiul realizat de ea, care a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences (link direct studiu)

„Cu toate acestea, când muștele noastre au trecut de la o dietă restricționată la o alimentație normală, au început să se împerecheze și să se reproducă mai mult, în timp ce supraviețuirea lor a devenit similară cu cea a femelelor hrănite din belșug. Aceste rezultate la musculițele de oțet arată că femelele se reproduc puțin în timp ce mănâncă puțin, dar își mențin sănătatea reproductivă și când au hrană nelimitată în a doua parte a vieții, încep imediat să se reproducă mai mult.

Până acum s-a făcut puține studii privind restricția alimentară și sănătatea reproductivă la oameni, în principal pentru că aceste tipuri de studii au limitări etice și logistice. Cu toate acestea, rezultatele studiilor efectuate asupra organismelor model sugerează că merită explorat acest lucru, dar folosind abordări care sunt mai potrivite pentru oameni”, a mai spus cercetătoarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel