Industrializarea alimentației, cauza cancerului de tub digestiv. Prof. dr. emerit Mircea Beuran: Au început după anul 2000

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@aiartstock7
cancer - FOTO: Freepik@aiartstock7

Aceasta este cauza majoră care poate declanșa 7 tipuri de cancer. Dr. Mircea Beuran trage un semnal de alarmă: tot mai mulți români sunt diagnosticați.

În ultimele decenii, odată cu dezvoltarea industriei alimentare, a crescut semnificativ consumul de alimente ultraprocesate. Aceste produse, care reprezintă o parte tot mai mare din dieta populației globale, sunt asociate cu numeroase probleme de sănătate, inclusiv o creștere alarmantă a riscului de cancer. Acest fenomen îngrijorător este din ce în ce mai studiat de experți, care trag un semnal de alarmă privind efectele pe termen lung ale alimentației moderne.

Frecvență mare a cancerului digestiv

Prof. dr. emerit Mircea Beuran, medic chirurgie generală, atrage atenția asupra unei cauze majore care a dus la o creștere alarmantă a cancerelor digestive: industrializarea alimentației.

"Înainte de 1989-1990 dacă exista un cancer gastric la câteva luni, cancer de pancreas nu am văzut mai mult de 2-3. Cancerul de colon și de rect era foarte rar. Au început toate acestea după anul 2000 într-o frevență mai mare.

S-a observat vizavi de studiile făcute și articolele de specialitate nu numai chirurgicale, ci și de gastroenterologie, oncologie și alte specialități că foarte mult cancer de tub digestiv, însemnând de la esofag până la canalul anal, și ficat, pancreas, ca două glande anexe ale tubului digestiv", a explicat prof. dr. emerit Mircea Beuran, medic primar chirurgie generală, șeful Secției Clinice Chirurgie, pe pagina de TikTok a Spitalului de Urgență București.

Vezi și: Somnul din timpul zilei, asociat cu creșterea tensiunii arteriale și cu AVC-ul

Alimentație ultraprocesată - FOTO: Freepik@loanh

Industrializarea alimentației, cauza majoră

Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut printr-un număr mare de etape de prelucrare industrială, care includ adăugarea de conservanți, coloranți, arome artificiale și alte substanțe chimice. Exemple comune includ băuturile carbogazoase, snacks-urile sărate, dulciurile, mezelurile, cerealele îndulcite pentru micul dejun, și mesele gata preparate.

Aceste produse sunt, în general, bogate în zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și sare, dar sărace în fibre, vitamine și minerale esențiale, potrivit Harvard Health.

"Această efervescență și avalanșă de cazuri neoplazice au apărut odată cu industrializarea alimentației. Toată această alimentație cu extrem de multe E-uri, cu forme de conservare, de pregătire și apoi accentuarea fast-food-ului au apărut bolile inflamatorii de tub digestiv, formațiunile tumorale de tub digestiv, crește rata de obezitate.

În cadrul obezității sunt și alte boli care apar și se dezvoltă pe terenul obezității, cu litiază de colecist, cu complicații", a mai explicat prof. dr. emerit Mircea Beuran, medic primar chirurgie generală, șeful Secției Clinice Chirurgie, pe pagina de TikTok a Spitalului de Urgență București.

Vezi și: Long-COVID, subdiagnosticat. Simptomele infecției pe termen lung, ignorate

Cancerul digestiv, ce este

Cancerul gastrointestinal este un termen ce acoperă o serie de cancere care afectează tractul gastrointestinal, incluzând cancerul esofagian, gastric, de vezică biliară, tumori stromale gastrointestinale, precum și cancerele hepatice, pancreatice, de colon, rectale și anale, potrivit Very Well Health.

Cancerul digestiv, factori de risc

Deși cauza exactă a multor tipuri de cancer gastrointestinal rămâne necunoscută, au fost identificați anumiți factori de risc care variază în funcție de tipul specific de cancer. Printre aceștia se numără fumatul, consumul excesiv de alcool, înaintarea în vârstă, o dietă bogată în grăsimi animale și alimente sărate sau afumate, pancreatita cronică și obezitatea.

Este important de menționat că există și alți factori de risc specifici fiecărui tip de cancer care nu sunt incluși în această listă.

Vezi și: Degete de la picioare, neglijate după duș. Dr. Georgiana Gheba: Șterge foarte, foarte bine

Cancerul digestiv, simptome

Simptomele cancerului gastrointestinal diferă în funcție de tipul de cancer, dar includ frecvent dureri abdominale, modificări ale obiceiurilor intestinale, sângerare rectală sau sânge în scaun, balonare, pierderea apetitului, greață, vărsături, pierdere în greutate neintenționată și oboseală.

Aceste simptome pot varia în intensitate și frecvență, iar unele pot fi specifice anumitor tipuri de cancer. Detectarea timpurie a acestor simptome și înțelegerea factorilor de risc sunt esențiale pentru diagnosticarea și tratarea eficientă a cancerului gastrointestinal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel