Infecții nosocomiale depistate rapid cu un aparat inventat de români. Medalie de aur la Geneva EXCLUSIV

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

O echipă de cercetători români, compusă din medici și ingineri, a inventat un aparat care detectează rapid infecțiile nosocomiale post-chirurgicale. Invenția lor, videocapilaroscopul digital, a fost medaliată anul acesta cu aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva.

O echipă de cercetători români din București și Târgoviște a creat un aparat care poate fi folosit pentru depistarea rapidă de infecții nosocomiale post-operatorii și strădania lor a fost răsplătită cu medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva (câștigătorii - AICI), din aprilie anul acesta. Aparatul lor, numit videocapilaroscop digital, a câștigat numeroase premii în țară și străinătate.

Gabriel-Petre Gorecki, unul dintre membrii echipei de cercetare, a povestit, în EXCLUSIVITATE, pentru DC Medical cum a apărut ideea, ce este aparatul creat de ei, dar și în ce alte specialități medicale ar putea fi utilizat.

Inventatorii români și aparatul lor revoluționar

Pe diploma primită de la Salonul de la Geneva pe 12 aprilie sunt amintiți cercetătorii români, în următoarea ordine: Daniel Cochior – medic primar chirurg și decanul Facultății de Medicină a Universității Titu Maiorescu din București (CV - AICI); Dan Crăciun Custura – inginer din București care a mai colaborat cu profesorul Cochior la alte proiecte; Gabriel-Petre Gorecki - medic la Terapie Intensivă la Spitalul Județean din Târgoviște, județul Dâmbovița, și doctorand al profesorului Daniel Cochior; Radu Stoica; Horațiu Moldovan – conferențiar universitar, medic în Chirurgie Cardio-vasculară la Spitalul Clinic Sanador din București, și Lucian Florin Dorobanțu (CV) – medic, conferențiar universitar, specialist pe Chirurgie cardio-vasculară, lucrează la un spital privat din București.

Diploma primită de cercetători la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva   FOTO: arhiva Gabriel-Petre Gorecki

"Suntem mai mulți medici care colaborăm la această invenție", a explicat Gabriel-Petre Gorecki, pentru DC Medical. El a povestit că ideea acestui aparat a pornit de la profesorul Daniel Cochior și de la el, medic pe Terapie Intensivă, care se confruntă cu multe cazuri de infecții nosocomiale post-chirurgicale, multe fiind infecții rezistente la antibiotice.

Ce face aparatul

La aparat, echipa lucrează de vreo 3 ani de zile, dar abia anul trecut OSIM le-a eliberat o cerere de brevet de invenție, urmând ca brevetul să fie dat peste 4-5 ani. „Abia atunci (n. r. după apariția cererii de brevet de invenție) poți să apari pe piață”, explică dr. Gorecki.

Aparatul – videocapilaroscop digital – este un pic mai mare decât un stilou și studiază circulația vasculară sublinguală. La un capăt are o cameră video mică care captează imagini foto și video ale capilarelor sublinguale, de sub limbă. „Imaginile sunt transmise prin USB către un calculator, un laptop sau un dispozitiv de tip smarphone. Deci, e un avantaj că medicul le poate vedea nefiind lângă pacient", explică medicul Gorecki.

Folosirea acestuia aparat este non-invazivă, detaliază medicul din Târgoviște, comparativ cu metoda clasică de depistare a infecțiilor post-chirurgicale, prin analize de sânge care implică o metodă invazivă, durează până când datele sunt procesate și costă.

Aparatul premiat cu aur la Geneva mai poate fi folosit în depistarea infecțiilor post-operatorii, dar și în alte specialități medicale.
"V-am vorbit de sepsis pentru că sunt medic de Terapie Intensivă la Spitalul Județean din Târgoviște și noi ne confruntăm în primul rând cu sepsisul la pacienții post-chirurgical sau la pacienții din Terapie Intensivă unde sunt binecunoscute infecțiile multirezistente despre care se tot vorbește și în presă. (...)

În afară de asta se mai poate utiliza în Chirurgia Vasculară, Chirurgia Estetică, în Stomatologie, mai exact în Implantologie, în bolile vasculare, în Reumatologie, vasculitele autoimune. Sunt mai multe ramuri", afirmă Gorecki.

Infecții, aparat, medaliat: de ce e important videocapilaroscopul

Potrivit acestuia, sunt multe studii în literatura de specialitate legate de modificările vasculare care pot fi sesizate la nivelul mucoasei, de aceea au ales să creeze un aparat care să-l folosească sublingual.

"Noi cu asta ne luptăm, cu sepsis-ul și cu antibioticele care creează rezistență. Și în lupta cu sepsisul e acea golden hour – practic, să institui terapia antibiotică cât mai repede. Noi venim cu acest aparat și descoperim sepsisul cu mult înainte și atunci putem institui terapia mai repede. Astfel crește cu un procent foarte mare supraviețuirea pacientului", apreciază Gabriel-Petre Gorecki.

Premiul obținut de cercetătorii români din partea universității din Arabia Saudită  FOTO: arhiva Gabriel-Petre Gorecki

Întrebat dacă medicii din România știu de invenția lor, acesta a răspuns că da și că aparatul lor a câștigat premii la mai multe saloane din țară și străinătate. Dintre cele enumerate de medic amintim: premiul special de la UMF Timișoara la Salonul de Invenții și Inovații "Traian Vuia" Timișoara în urmă cu o lună, premiu special la Salonul Internațional de la Chișinău în 2018, Marele Premiu al Juriului la un eveniment de profil din Ploiești.

Una din diplomele câștigate de aparatul inventat de români  FOTO: arhiva Gabriel-Petre Gorecki

Infecții, aparat, medaliat: ce înseamnă premiul de la Geneva

"Medalia de aur a salonului (n. r. de la Geneva) este unul dintre cele mai importante premii. (...) Înseamnă o diplomă și o recunoaștere a meritelor", afirmă medicul Gabriel-Petre Gorecki. 

Acest Salon Internațional de la Geneva, subliniază medicul citat, constituie unul dintre cele mai bine cotate saloane internaționale, poate cel mai bine cotat. Tot la Geneva, echipa de cercetători a obținut un premiu special de la o universitate din Arabia Saudită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel