Infecțiile, în special cele urinare, pot declanșa un accident vascular cerebral

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Infecțiile urinare
Infecțiile urinare

Un studiu aduce noi dovezi despre o legătură nebănuită între infecțiile - în special cele din tractul urinar - și un accident vascular cerebral. Și alte infecții sunt asociate cu un risc ridicat de AVC. Iată care: 

Cercetări anterioare au conectat deja infecțiile acute cu accident vascular cerebral ischemic, care este cauzat de vasele de sânge blocate în creier. Dar noul studiu a avut în vedere o gamă mai largă de infecții și a examinat conexiunile cu alte două tipuri de accident vascular cerebral: hemoragie intracerebrală, dintr-un vas de sânge rupt în creier, și hemoragie subarahnoidă, din hemoragii în mucoasa interioară a creierului. Cercetarea a fost publicată recent în jurnalul Stroke al American Heart Association.

Provocă AVC și la 30 de zile după declanșare

Cercetătorii au analizat înregistrările de la Spitalul din New York pentru infecții ale pielii, ale tractului urinar, ale sângelui, din abdomen și ale căilor respiratorii, din 2006 până în 2013. Au legat fiecare tip de infecție cu o probabilitate crescută de accident vascular cerebral ischemic. Cea mai puternică conexiune, însă, a fost observată cu infecția tractului urinar, care a fost asociată cu un risc de mai mult de trei ori mai mare de accident vascular cerebral ischemic, declanșat în termen de 30 de zile de la infecție. Pentru toate tipurile de infecție, riscul de accident vascular cerebral ischemic a scăzut pe măsură ce a trecut mai mult timp după o infecție.

De asemenea, pentru hemoragia intracerebrală, conexiunea a fost cea mai puternică cu infecția tractului urinar, infecția sângelui și infecția respiratorie. Hemoragia subarahnoidă a fost legată doar de infecția respiratorie.

Măsuri de prevenție care pot fi luate

Descoperirile implică faptul că vaccinuri, antibiotice sau tratamente anti-coagulare ar putea fi utilizate pentru a preveni infecțiile în cauză și chiar pentru a preveni accidentul vascular cerebral la pacienții cu risc ridicat, a declarat autorul senior al studiului, Dr. Mandip Dhamoon, într-un comunicat de presă.
„Furnizorii de servicii medicale trebuie să fie conștienți de faptul că un accident vascular cerebral poate fi declanșat de infecții", a spus Dhamoon, profesor asociat de neurologie la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, New York.

„Studiul nostru arată că trebuie să facem mai mult pentru a înțelege de ce și cum infecțiile sunt asociate cu apariția diferitelor tipuri de accident vascular cerebral și asta ne va ajuta să determinăm ce putem face pentru a preveni aceste tipuri de AVC-uri", a mai spus neurologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel