Infertilitatea. Una dintre cauzele inexplicabile: stresul

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Job  FOTO: pexels.com
Job FOTO: pexels.com

Dr Mirela Nicolae de la Spitalul Clinic Sanador a vorbit despre stres și infertilitate.

Infertilitatea, stresul. Dr Mirela Nicolae, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic Sanador, spune, la Interviurile DC News și DC Medical, că s-au făcut anumite studii în care s-a dozat nivelul cortizolului, hormonul de stres cronic, din saliva pacientelor care doreau să devină mame.

”Ce s-a constatat în mod clar: stresul inhibă fertilizarea naturală. În schimb, dacă femeia apelează la o metodă de fertilizare in vitro, stresul nu-i va afecta șansele de a rămâne gravidă. Deci da, stresul este clar implicat în fertilizarea naturală. Și nu numai stresul”, explică medicul Mirela Nicolae.

La alte cauze ale infertilității, specialista le adaugă pe cele psihosociale.

Programare Sanador

”Femeile suferă de emancipare și doresc să fie femei de afaceri, femei de succes, să aibă o carieră, să facă bani, să dovedească tututror că sunt capabile și că pot. Și pot, dar asta înseamnă cheltuială a rezervei energetice. Nu poți să obții toate lucrurile acestea stând la televizor fiind nestresat. Și atunci, stresul acesta este din ce în ce mai mare. Plus că multe se hotărăsc relativ târziu că ar vrea un copil”, susține doctorița Mirela Nicolae.

De aceea se vorbește din ce în ce mai mult de cupluri în vârstă care își doresc să aibă copii. ”Și în cazul lor devine necesar ajutorul”, adaugă specialista.

Pe lângă stres mai sunt factorii de mediu. ”Și nu vorbesc doar de poluare, vorbim și de prietena noastră mașina. Ne urcăm toată ziua în mașină. Marea majoritate. Și marea majoritate nu mergem la sală că e mai greu sau nu avem timp. Acum 50 de ani sau mai bine, când nu erau atât de multe mașini, făceam mult mai multă mișcare fizică, era mult mai puțină poluare, mâncam mai sănătos, ne odihneam mai bine. Acum tot acest progres își pune amprenta asupra noastră, inclusiv asupra geneleor din ADN-ul nostru și apar modificări”, explică medicul Mirela Nicolae.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel