Inhalațiile cu aburi, beneficii. Cum te ajută când ești răcit și ce mai trebuie să adaugi în apă

Monika Baciu |
Data publicării:
inhalatiile cu aburi - FOTO: Freepik@DC Studio
inhalatiile cu aburi - FOTO: Freepik@DC Studio

Inhalațiile cu aburi sunt unele dintre cele mai utilizate remedii la domiciliu pentru a calma și deschide pasajele nazale și pentru a ameliora simptomele unei răceli sau infecțiile sinusale.

Inhalațiile cu aburi implică implică inhalarea vaporilor de apă. Căldura și aer umed au efect pentru slăbirea mucusului în pasajele nazale, gât, și plămâni. Acest lucru poate ameliora simptomele vaselor de sânge inflamate, umflate în pasajele nazale.

În timp ce inhalarea cu abur nu va vindeca o infecție, cum ar fi o răceală sau gripă, aceasta vă poate ajuta să vă simțiți mult mai bine în timp ce corpul dumneavoastră se luptă cu ea. Dar, la fel ca în cazul oricărui remediu realizat acasă, este important să fiți precauți, astfel încât să nu te rănești în acest proces.

Inhalațiile cu aburi, beneficii

Un nas înfundat este declanșat de inflamația vaselor de sânge ale sinusurilor. Vasele de sânge pot deveni iritate din cauza unei infecții respiratorii superioare acute, cum ar fi o răceală sau o infecție a sinusurilor.

Principalul beneficiu al respirației cu aburi calzi este că poate ajuta la ușurarea sentimentelor de iritare și a vaselor de sânge umflate în pasajele nazale. Umiditatea poate ajuta, de asemenea, subțierea mucusului din sinusuri, ceea ce le permite să se golească mai ușor. Acest lucru poate permite respirației să revină la normal, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp.

Vezi și: De ce să nu mai usuci niciodată hainele pe calorifer. Cum poți să îți pui viața în pericol

Inhalarea aburului poate oferi o ușurare temporară a simptomelor:

- răceală obișnuită

- gripă

- infecții ale sinusurilor (sinuzită infecțioasă)

- bronșită

- alergii nazale

În timp ce inhalarea cu abur poate oferi o ușurare subiectivă a simptomelor unei răceli și a altor infecții respiratorii superioare, aceasta nu va face de fapt infecția să dispară mai repede.

Inhalarea aburului nu ucide de fapt virusul responsabil de infecție. În cel mai bun caz, inhalarea aburului te-ar putea face să te simți puțin mai bine pe măsură ce corpul tău luptă împotriva virusurilor.

O revizuire a șase studii clinice de evaluare a terapiei cu aburi la adulții cu răceală comună a avut rezultate mixte. Unii participanți au avut ameliorarea simptomelor, dar alții nu. În plus, unii participanți au experimentat disconfort în interiorul nasului de la inhalarea aburului.

Un alt studiu clinic recent a analizat utilizarea inhalării cu abur în tratarea simptomelor cronice ale sinusurilor. Studiul, cu toate acestea, nu a constatat că inhalarea aburului a fost benefică pentru majoritatea simptomelor sinusurilor, cu excepția durerilor de cap.

Vezi și: Deficitul de vitamina D duce la scăderea musculaturii. Ce alte efecte are asupra sănătății

Deși rezultatele studiilor clinice au fost amestecate, dovezile anecdotice susțin că inhalarea aburului ajută la atenuarea:

- durerilor de cap

- nas congestionat (înfundat)

- iritarea gâtului

- probleme de respirație cauzate de congestia căilor respiratorii

- pasaje nazale uscate sau iritate

- tuse

Inhalațiile cu aburi, de ce aveți nevoie

Veți avea nevoie de următoarele materiale:

- un castron mare

- apă

- o oală sau un ceainic

- prosop

- opțional ulei esențial de mentă

Vezi și: Pâinea congelată și prăjită, efecte uimitoare. Nu vei mai mânca niciodată pâine proaspătă: Devine amidon retrograd, un amidon rezistent, care nu se absoarbe

Iată procesul:

Încălziți apa până la fierbere.

Turnați cu grijă apă fierbinte în castron.

Aplicați prosopul peste partea din spate a capului.

Închideți ochii și coborâți încet capul spre apă fierbinte până când sunteți la aproximativ 8 până la 12 centimetri distanță de apă. Fiți extrem de atenți pentru a evita contactul direct cu apa.

Inspirați încet și profund prin nas timp de cel puțin două până la cinci minute.

Nu sta mai mult de 10 până la 15 minute pentru fiecare sesiune. Cu toate acestea, puteți repeta procesul de două sau trei ori pe zi dacă aveți încă simptome, notează Healthline.

Inhalațiile cu aburi, efecte secundare

Inhalarea aburului este considerată un remediu sigur acasă dacă este făcută corect, dar este foarte posibil să vă răniți neintenționat dacă nu sunteți atenți.

Există riscul de a te opări dacă intri în contact cu apă fierbinte. Cel mai mare risc este să vărsați accidental peste vasul cu apă fierbinte în poală, ceea ce poate provoca arsuri grave în zonele sensibile.

Vezi și: Uleiul esențial de brad din bradul de Crăciun. O româncă, inginer chimist format în România, descoperire genială în Canada. Tibirna: Se obține în câteva ore

Pentru a evita arsurile:

Asigurați-vă că vasul de apă fierbinte este pe o suprafață robustă și nu poate fi dărâmat.

Nu vă agitați și nu vă sprijiniți pe castron.

Evitați să permiteți aburului să intre în contact cu ochii. Ochii tăi trebuie să fie închiși și direcționați departe de abur.

Dacă vă confruntați cu orice disconfort, durere, sau iritație de la utilizarea terapiei cu aburi, opriți-l utilizați și căutați alte modalități de a atenua simptomele.

Vezi și: Cum a făcut un șofer de taxi prima schimbare majoră în medicina românească. De ce are Spitalul Fundeni un coridor subteran. Vâlcu: Aud voci care spun nu se schimbă nimic

Inhalațiile cu aburi, nerecomandate copiilor

Inhalarea aburului nu este recomandată copiilor din cauza riscului de arsuri. De fapt, un a constatat că majoritatea persoanelor care s-au ales cu arsuri în urma inhalațiilor cu aburi au fost copiii.  Cu toate acestea, puteți pune copilul să stea într-o baie cu aburi, în timp ce lăsați apa caldă să curgă la duș.

Sistemele de inhalare cu abur pe care le puteți achiziționa online sau în magazine sunt, în general, mai sigure, deoarece apa este închisă și nu se poate vărsa cu ușurință pe piele.

Inhalarea aburului poate fi o modalitate eficientă de a vă curăța pasajele nazale și respiratorii atunci când sunteți bolnav de o răceală sau de gripă, dar nu vă va vindeca de fapt infecția. Sistemul imunitar al corpului tău va face în continuare cea mai mare parte a muncii pentru a scăpa de virusul care cauzează simptomele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel