Insecticidul fatal, frecvent întâlnit pe piață. Cum afectează inima

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Un insecticid destul de comun ar duce, în timp, la boli cardiovasculare, susține un studiu.

Insecticid, inimă. O cercetarea realizată la Universitatea din Iowa, SUA, arată că oamenii cu un nivel ridicat de insecticid comun în sistemul lor sunt mult mai vulnerabile la bolile de inimă. Este concluzia lui Wei Bao, profesor asistent de Epidemiologie la Universitatea din Iowa, și a colegilor săi. Cei expuși la insecticidul numit piretroid au de trei ori mai mari riscuri să moară de boli cardiovasculare decât cele cu expunere scăzută sau fără. Însă, concluziile studiului nu dovedesc că piretroidul provoacă decese din cauza bolilor de inimă, ci doar că există o asociere între cele două, potrivit medicinenet.

Piretroidul este un insecticid comercial, disponibil în multe mărci de insecticide și este utilizat în agricultură, spații publice și case pentru combaterea dăunătorilor. Forme de piretroizi pot fi găsite în urina persoanelor expuse la substanța chimică. Pentru noul studiu, echipa lui Bao a analizat nivelurile de piretroizi din eșantioane de urină de peste 2.000 de adulți în vârstă de 20 de ani și mai mari, care au luat parte la Studiul Național al Sănătății și Nutriției din SUA, în perioada 1999-2002.

Au descoperit că, în medie de 14 ani, persoanele care aveau cel mai ridicat nivel de piretroizi în urină prezentau 56% mai multe șanse să moară din orice motiv până în 2015 decât cele cu cel mai scăzut nivel de piretroizi - iar boala cardiacă a fost principala cauză de deces.

Sursa citată subliniază că oamenii de știință nu au putut detalia modul în care oamenii au fost expuși la piretroizi. Analizele au arătat că cea mai mare expunere este din alimente, cum ar fi fructe și legume stropite cu substanța chimică. O altă sursă de expunere este utilizarea piretroizilor în grădini și pentru combaterea dăunătorilor. În plus, substanța chimică se găsește în praful din casele care folosesc aceste pesticide.

Raportul a fost publicat online 30 decembrie în JAMA Internal Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel