Anotimpul în care te-ai născut determină ce risc ai să mori din cauza bolilor de inimă

Dana Lascu |
Data publicării:

Conform unui nou studiu, anotimpul în care te-ai născut poate însemna un risc mai mare de a muri de boli de inimă. Iată cine e în pericol:

Un nou studiu arată că cei născuți primăvară sau vară ar putea avea un risc mai mare de a muri de boli de inimă. Motivele nu sunt clare, dar pot include factori precum fluctuațiile sezoniere ale dietei, nivelul poluării aerului și disponibilitatea luminii solare înainte de naștere și în viața timpurie, au spus autorii studiului.

Cercetătorii au analizat datele de la aproape 117.000 de asistente medicale din SUA, cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, care au fost recrutate în 1976 și au fost urmărite medical până în 2014. În acei 38 de ani analizați, peste 43.000 de particinați au murit, înregistrându-se 8.360 de decese cauzate de boli de inimă.

Nu a fost găsită nicio asociere semnificativă între momentul nașterii și moartea din toate cauzele. Dar femeile născute primăvara și vara au avut un risc mic, dar semnificativ mai mare, de deces din cauza bolilor de inimă decât cele născute în toamnă, potrivit studiului. Rezultatele au fost publicate pe 18 decembrie în BMJ.

Cei născuți primăvara și vara

Studiile anterioare au legat nașterea în primăvară și vară de un risc mai mare de deces în rândul persoanelor din emisfera nordică, cu inversul ar fi adevărat la sud de Ecuator, au notat autorii studiului într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, respectivele studii nu au putut controla suficient factori precum istoricul medical al familiei sau statutul economic și social, ceea ce face noua cercetare.

Constatarea „se adaugă la dovezile din ce în ce mai multe care sugerează că indivizii născuți primăvara și vara au mortalitate cardiovasculară mai mare decât cei născuți în toamnă, dar intră în conflict cu descoperirile anterioare privind mortalitatea generală", au notat cercetătorii conduși de Eva Schernhammer, profesor de epidemiologie la Brigham and Women's Hospital și la Harvard Medical School din Boston.

„Cercetările suplimentare sunt necesare pentru a confirma constatările actuale și pentru a descoperi mecanismele efectului sezonului nașterii asupra mortalității cardiovasculare", au concluzionat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel