Insomnia, risc mai mare de boli cardiovasculare și AVC

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Insomnia
Insomnia

Insomnia ar putea crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu. Datele arată că 30% din populație este afectată e insomnie.

Persoanele care suferă de insomnie pot avea un risc crescut de boală coronariană, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral, potrivit unei noi cercetări din revista Circulation a American Heart Association.

Studiile observaționale anterioare au descoperit o asociere între insomnie, care afectează până la 30% din populația generală și un risc crescut de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral. Aceste studii observaționale nu au putut să stabilească dacă insomnia este o cauză sau dacă este doar asociată cu acestea, a explicat Susanna Larsson, doctor, autor principal al studiului și profesor asociat de epidemiologie cardiovasculară și nutrițională la Karolinska Institutet din Stockholm, Suedia.

Variante genetice legate de insomnie

În acest prim-studiu despre insomnie, Larsson și un coleg au aplicat randomizarea Mendeliană, o tehnică ce folosește variante genetice cunoscute a fi conectate cu un factor de risc potențial, cum ar fi insomnia, pentru a reduce prejudecățile în rezultate. Cei 1,3 milioane de participanți cu sau fără boli de inimă și accident vascular cerebral au fost extrași din patru studii și grupuri publice majore.

Cercetătorii au descoperit că variantele genetice pentru insomnie au fost asociate cu riscuri semnificativ mai mari de boală coronariană, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral ischemic - în special accident vascular cerebral de arteră mare, dar nu și fibrilație atrială.

„Este important să identifici motivul care stă la baza insomniei și să îl tratezi. Somnul este un comportament care poate fi schimbat prin noi obiceiuri și managementul stresului”, a spus Larsson.

O limitare la acest studiu este aceea că rezultatele reprezintă o variantă genetică legată de insomnie, mai degrabă decât insomnia în sine. Potrivit lui Larsson, nu a fost posibil să se stabilească dacă indivizii cu boală cardiovasculară au avut sau nu insomnie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel