Institutul Clinic Fundeni, medicina viitorului. Coliță: Am răspuns cu un foarte frumos "Prezent"

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Institutul Clinic Fundeni, medicina viitorului - Foto: Freepick @mrsiraphol
Institutul Clinic Fundeni, medicina viitorului - Foto: Freepick @mrsiraphol

Prof. dr. Anca Coliță, directorul Institutului Clinic Fundeni, ne-a vorbit despre lucrurile pe care își dorește să le îmbunătățească, pe fonduri europene, în cadrul Institutului.

Prof. dr. Anca Coliță, directorul Institutului Clinic Fundeni a făcut o trecere în revistă a realizărilor din acest an, care nu a însemnat doar implementarea terapiilor personalizate CAR-T ci și aplicarea la o serie de proiecte, pe fonduri europene, proiecte menite să aducă un plus valoare Institutului.

Vezi și: Ordinul "Meritul Sanitar" pentru Institutul Fundeni. Coliță: S-a deschis o nouă filă de istorie în cartea Fundeniului

”În Institutul Clinic Fundeni, în anul 2022, s-au făcut mult mai multe lucruri decât implementarea terapiilor CAR-T.

În primul rând, deși cu toții ne-am confruntat cu două probleme anul acesta, pe lângă pandemia COVID-19, care evident a mai slăbit în intensitate, dar a continuat să creeze probleme importante, a apărut și problema războiului, atât de aproape de granița românească, au apărut mulțipacienți din Ucraina care au avut nevoie de ajutorul nostru.

A trebuit să ne organizăm foarte rapid pentru a ajuta acești pacienți, pentru a avea oameni care să ne ajute cu traducerea, pentru a avea psihologi, care să îi ajute pe acești pacienți să depășească momentele foarte grele. Au fost pacienți care au fost primiți în programele de transplant, a fost o nouă provocare la care, din nou, cred, Institutul Clinic Fundeni a răspuns cu un foarte frumos Prezent și a reușit să se achite de sarcinile care au apărut”, a declarat prof. dr. Anca Coliță, directorul Institutului Fundeni, în exclusivitate, la Academia de Sănătate de la DC Medical.

De asemenea, mai spune prof. dr. Coliță, un alt lucru foarte important realizat în acest este cel privind aplicarea la multe proiecte pe fonduri europene.

”Este evident, sursele europene sunt surse importante și trebuie să încercăm să le atragem. Avem nevoie să modernizăm tot ceea ce înseamnă Institutul Clinic Fundeni, și evident, dorința noastră și scopul final este acela de a avea o clădire nouă pentru Institut, o clădire care să corespundă cerințelor actuale, atât epidemiologice, dar și de dotare, cazare, o structură mult mai flexibilă care să permită o internare a pacientului pe perioade foarte scurte, mult mai multă activitate în Ambulatoriu și în spitalizarea de zi, implementarea unor programe de screening care sunt extrem de importante și care de fapt vor fi o șansă nouă pentru foarte mulți oameni”, a mai spus directorul Coliță, cu privire la parte dintre realizările Institutului.

Vezi și: Taxă în plus pentru pacienți. Pentru ce va trebui să plătești, chiar dacă ai deja asigurare - DOCUMENT

Institutul Clinic Fundeni, centru de cercetare

În ceea ce privește partea ce screening, medicul susține că ”echipa de cercetare a Institutului Clinic Fundeni a reușit să obțină un director științific, grad 1, și faptul că prof. Dima a acceptat și a candidat și este directorul științific al Institutului, cred că este un foarte important pas înainte în încercarea noastră de a organiza o structură care să se ocupe de cercetarea științifică, ce cu adevărat se desfășoară în această clădire nouă,  extrem de importantă și care împlinește 10 ani de la deschidere.

Dar nu numai atât, cred că echipa de cercetare trebuie să coordoneze și toate aceste proiecte noi, care încearcă să atragă fondurile europene. Și o echipă largă a muncit foarte mult. atât pentru a finaliza primul proiect POIM, care a fost câștigat în urmă cu doi ani, proiect care a avut drept obiectiv adaptarea activității medicale din Institut la pandemia COVID-19. 

Acest proiect este încă în derulare, a necesitat un efort foarte mare, atât  din partea specialiștilor, medici, dar și din partea echipei administrative.

Pe lângă acest proiect este câștigat un altul care încearcă să reglementeze câteva aspecte tehnice, să îmbunătățim condițiile de stocare, de oxigen, de azot, aspecte tehnice care sunt extrem de importante pentru activitatea noastră.

Și foarte important este faptul că am reușit finalizăm proiectele cu care vom aplica la noile programe  PNRR și care vizează controlul infecțiilor și aici, foarte important al spune, că avem drept obiectiv extinderea secțiilor ATI cu încă 10 paturi care să poată fi utilizate pentru situații epidemiologice cu risc și ne-am gândit, evident, inițial la infecția SARS-CoV-2, dar nu numai asta, pentru că, de fapt, știm cu toții, ne confruntăm din ce în ce mai mult cu mulți germeni multirezistenți sau extrem de rezistenți, deci trebuie să găsim zone în care să acordăm o îngrijire specială acestor pacienți.

Mai mult decât atât, încercăm să modernizăm stația de sterilizare a Institutului Fundeni, stație care este destul de veche și încercăm să implementăm un laborator de microbiologie extrem de performant, pentru că în Institutul Clinic Fundeni activitatea medicală este centrată pe pacienți cu imunodepresie importantă, pacienți la care riscul infecțios este unul deosebit și la care noi toți, știm foarte bine că orice infecție poate fi cu o evoluție extrem de nefavorabilă.

De aceea, accesul la teste foarte rapide și extrem de performante de microbiologie prin tehnici de microbiologie moleculară cred că este o necesitate pentru absolut toți specialiștii din Institut și acest obiectiv sperăm să fie realizat în cadrul unui proiect la care am aplicat. 

De asemenea, ne-am gândit că este bine să încercăm să extindem pe lângă spitalizarea de zi, pe care o extindem în cadrul primului proiect POIM, și Ambulatoriul, pentru că medicina viitorului este una care va trebui să se axeze mai mult pe profilaxie, mai mult pe activitate în afara spitalizării continue, pentru că pacienții actuali nu mai sunt pacienții care să poată și să dorească să stea foarte mult în spital și pentru acești pacienți noi va trebui să fim mult mai flexibili să le putem acorda servicii medicale de înaltă performanță în condiții de ambulatoriu sau de spitalizare de zi”, a mai spus directorul Institutului Fundeni.

Zilele Institutului Clinic Fundeni

Potrivit directorului Institutului Fundeni, în perioada următoare se vor desfășura Zilele Institutului Clinic Fundeni (7-9 decembrie), eveniment la care va exista și o zi specială, dedicată celor 10 ani de excelență în medicina translațională.

”Acestă zi se va desfășura pe 9 decembrie și ca întotdeauna, în sesiunile care au fost gândite pentru aceste zile speciale, zile care încearcă să ne aducă împreună, să avem timpul și puterea de a povesti ceea ce am făcut într-un an, vor fi și sesiuni destinate activității celor trei centre importante care își desfășoară activitatea în Institut și mă refer la Centrul de Gastroenterologie și Chirurgie, la Centrul de Nefrologie și Transplant și Centrul de Hematologie și Transplant, evident fiecare tip de transplant adecvat pentru patologia respectivă.

 Pe lângă aceste aceste sesiuni, în care specialiștii vor prezenta cele mai noi realizări, cele mai noi tehnici pe care aiu reușit să le implementeze, cele mai noi rezultate și vor împărtăși, într-o manieră multidisciplinară, aceste noutăți.

Va exista și o sesiune în care se vor prezenta proiectele în derulare ale Institutului, căci este foarte important pentru fiecare să știe care sunt posibilitățile și perspectivele de dezvoltare ale Institutului, iar ziua specială va fi ziua în care prof. dr. Irinel Popescu va prezenta, iar toți colegii care lucrează în cercetare, vor arăta de ce Institutul Clinic Fundeni este și un institut de cercetare, iar lucrul acesta este extrem de important pentru noi toți”, a mai spus directorul Institutului Fundeni, care a concluzionat că ”efortul nostru trebuie să se concretizeze pentru a găsi soluția financiară de a crea o nouă casă pentru Institut și cred că suntem destul de aproape de acest moment”.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel