Insuficiență cardiacă, jumătate dintre femei primesc tratament greșit

Dana Lascu |
Data publicării:
Boli de inimă
Boli de inimă

Până la 50% dintre femeile care suferă de stop cardiac li se administrează un tratament insuficient, deoarece insuficiența cardiacă nu a fost cauzată de un atac de cord, arată o analiză realizată la Universitatea Bergen.

Mai multe femei decât bărbați mor de insuficiență cardiacă. Motivul este că doar 50 la sută din cazurile de insuficiență cardiacă la femei sunt cauzate de un atac de cord, care poate fi tratat cu metode moderne.

Aceeași boală, manifestări diferite

Pentru celelalte 50 la sută dintre femeile care suferă de insuficiență cardiacă, cauza este în general legată de a avea valori mari ale tensiunii arteriale netratate în timp, ceea ce duce la rigidizarea progresivă a inimii. Nu există încă un tratament eficient pentru acest tip de insuficiență cardiacă.

„Bărbații și femeile au biologii diferite și acest lucru duce la diferite tipuri ale aceleiași boli de inimă. Este timpul să recunoaștem aceste diferențe", spune profesorul Eva Gerdts, de la Departamentul de Științe Clinice, Universitatea din Bergen.

„Bolile de inimă rămân printre cele mai frecvente cauze de deces și duc la o calitate a vieții redusă la femei. Medical vorbind, încă nu știm care este cel mai bun tratament pentru atacul de cord sau insuficiență la multe femei. Este o situație inacceptabilă ", susține Gerdts.

Gerdts a publicat recent o analiză în Nature Medicine împreună cu profesoara Vera Regitz-Zagrosek ved Charité Universitätsmedizin.

Cercetătoarele au comparat factorii de risc comuni pentru bolile de inimă și modul în care aceștia afectează diferit bărbații și femeile. Acestea s-au concentrat, printre altele, pe diferențele de sex în efectul obezității, hipertensiunii arteriale și a diabetului.

Femeile se îngrașă mai mult

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 11% dintre femei și 15% dintre bărbați sunt obeze/obezi (IMC peste 30 kg / m2) la nivel global. În Norvegia, unul din cinci adulți este obez.

„Dacă privim acest lucru din perspectiva duratei de viață, putem vedea că obezitatea crește odată cu vârsta și că această tendință este mai mare pentru femei decât pentru bărbați. Obezitatea crește riscul de a avea tensiune arterială ridicată cu un factor de trei. Acest lucru, la rândul său, crește riscul de boli de inimă ", detaliază Gerdts.

Potrivit ei, obezitatea crește și riscul de diabet 2. O femeie cu diabet are un risc relativ mai mare de complicații cardiace și de deces decât un bărbat.

„Știm că femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de obicei obeze și că o parte din această grăsime este depozitată în inimă, ceea ce le face mai vulnerabile la boli".

Estrogenul influențează riscul cardiac

Gerdts explică faptul că multe dintre diferențele dintre femei și bărbați atunci când vine vorba de boli de inimă sunt legate de hormonul sexual, estrogenul. Hormonul împiedică formarea țesutului conjunctiv în inimă, ceea ce îngreunează pomparea. La bărbați efectele sunt opuse.

„Vedem că bărbații obezi depozitează estrogenul în celulele lor grase din abdomen, ceea ce are un efect rău asupra inimii".

După menopauză, femeile pierd avantajul estrogenului. Arterele lor devin mai rigide și mai vulnerabile la boli. Vedem acest lucru prin faptul că pentru persoanele sub 60 de ani, hipertensiunea arterială este mai frecventă în rândul bărbaților. Pentru persoanele de peste 60 de ani, este invers.

„Credem ca aceasta este o parte a explicației de ce hipertensiunea arterială pare să indice un risc mai mare de boli de inimă în rândul femeilor."

Femeile fumează mai mult

În plus, fumatul este, de asemenea, o parte a scenariului de risc pentru femei. În ultimele decenii, mai multe femei au început să fumeze decât bărbații.

„Multe femei încep să fumeze pentru a-și reduce pofta de mâncare și pentru a-și controla greutatea. Cu toate acestea, aceasta nu este o alegere bună din perspectiva sănătății."

„Pentru femei, efectele factorilor de risc, cum ar fi fumatul, obezitatea și hipertensiunea arterială cresc după menopauză", punctează Eva Gerdts.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel