Insuficiență cardiacă, tratată cu un medicament pentru diabet

Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei
Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei

Un medicament prescris în mod curent pentru diabet zaharat ar putea fi utilizat pentru a trata sindromul de insuficiență cardiacă, sugerează un studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că metforminul ar putea fi folosit în insuficiența cardiacă cu fracția de ejecție conservată (HFpEF), o afecțiune care se presupune că afectează peste 8% dintre pacienții cu vârste de 65 ani sau mai mult.

Studiul arată că metforminul relaxează o proteină musculară a inimii, permițând inima să se umple corespunzător cu sânge înainte de a se pompa. Aproape jumătate dintre pacienții cu insuficiență cardiacă sunt considerați a avea HfpEF, fiind mai frecventă la femei.

Factorii de risc includ hipertensiunea, vârsta înaintată și obezitatea. Spre deosebire de alte forme de insuficiență cardiacă, totuși, în prezent nu există medicamente disponibile pentru a trata HfpEF, prin urmare Henk L. Granzier, Nancy Sweitzer și colegii de la Centrul de Inimă Sarver de la Universitatea din Arizona au decis să investigheze dacă metforminul ar putea fi un tratament eficace pentru HFpEF, deoarece s-a dovedit că  medicamentul crește dilatarea ventriculului stâng și reduce rata de insuficiență cardiacă la pacienții cu diabet zaharat.

Cercetătorii au dat metformin șoarecilor cu simptome asemănătoare cu HFpEF și au descoperit că medicamentul a redus rigiditatea ventriculară stângă. Ei au observat că metforminul relaxează ventriculul stâng prin a face o proteina musculară numită Titin mai conformă. Concluzia oamenilor de știință a fost că metforminul este o terapie potențială pentru pacienții cu HfpEF, potrivit Eurekalert.org.

Recent, DC Medical va prezentat un alt studiu în care un alt  medicament pentru diabetul zaharat poate face un dublu ,,job”, ajutând și la îndepărtarea unui alt ,,criminal” numit insuficiența cardiacă. Pacienții care au urmat tratament cu dapagliflozin pentru diabet de tip 2 au înregistrat rate cu 27% mai scăzute de spitalizare pentru insuficiența cardiacă comparativ cu cei care au luat un placebo. Riscul pacienților de insuficiență renala și decesul cauzat de insuficiență renala au scăzut, de asemenea, datorită acestui medicament.

 Studiul integral îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel