Insuficiența cardiacă, primele SEMNE. Arsenescu Georgescu: Diabetul a explodat. 50% femei sunt obeze, peste un milion de români au diabet tip 2

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Insuficienta cardiaca - Foto: Freepick
Insuficienta cardiaca - Foto: Freepick

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu a transmis un apel dur față de obiceiurile nesănătoase pe care le avem și despre bolile care au explodat din cauza lipsei de educație sanitară și nutrițională.

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu ne-a vorbit despre primele semne de alarmă în insuficiența cardiacă și a scos cifre alarmante despre bolile care au explodat din cauza obiceiurilor nesănătoase pe care le avem.

"Să nu ne bucurăm că este bucălat, pentru că el, de fapt, nu este sănătos, și este viitoare persoană care va avea un sindrom metabolic"

 

"Primele semne de alarmă... aș menționa supraponderea la copii. Iar vorbesc despre acest lucru. Obezitatea la adulți și suprapondere. Știți ce ne spun statisticile? Că 1 din 3 copii în jur de 10 - 11 ani sunt supraponderali sau obezi.

60% și peste dintre bărbați sunt obezi.

Femeile, peste 50% sunt obeze.

Câtă SARE putem mânca pe zi. Cătălina Arsenescu Georgescu, avertisment: Noi consumăm o lingură. Învățați copiii să nu mi pună solnița pe masă

Acestea sunt lucruri care se văd. Un copil care este supraponderal nu trebuie să ne bucure. Să nu ne bucurăm că este bucălat, pentru că el, de fapt, nu este sănătos, și este viitoare persoană care va avea un sindrom metabolic. Lucrurile sunt mult mai complexe, pentru că obezitatea generală este una, dar obezitatea abdominală este primul pas către existențaunui sindrom metabolic, un cumul de factori de risc.

Diabetul a explodat: un milion și jumătate de români au diabet tip 2

 

Persoana care are obezitate, mai ales tânărul, va face un diabet zaharat tip 2, cel câștigat. Diabetul a explodat.

În România avem un milion și jumătate de oameni cu diabet tip 2. Din copilărie le vedem. Nu numai la noi este acest lucru, dar există un miliard și jumătate de adulți care sunt obezi pe glob, iar 40 milioane de copii au suprapondere sau obezitate. Deci uitați ce probleme avem noi.

De unde pornesc toate acestea? De la un mod de viață total incorect care ține de noi. Primul pas în corecție este educația, insist!

Avem clase de medicamente eficiente, dar uneori nu avem încredere. De ce? Pentru că abundă internetul cu știri că sunt unele medicamente care corectează colesterolul, trigliceridele, care, de fapt, ar fi dăunătoare.

Un cuvânt autorizat trebuie să fie auzit, el să predomine, nu să lăsăm să explodeze informațiile false, pentru că lumea crede foarte ușor ceea ce nu trebuie. (...)

1 din 4 persoane cu vârsta de peste 50 de ani au fibrilație și ceea ce este mai grav este că majoritatea sunt subapreciate și ne trezim că le diagnosticăm când a apărut complicația, un AVC, o embolie cerebrală și spun: nu știm, au apărut pe cer senin!

Total eronat. Au fost palpitații, episoade de fibrilație, nu au fost interpretate corect și am ajuns că am diagnosticat când s-a instalat AVC. 60% din AVC spun că nu știu cauza, e total eronat.

Acum avem la dispoziție tot felul de dispozitive care sunt la îndemâna oricui, toată lumea stă cu ochii pe ceas sa vadă câte bătăi are, dacă are fibrilație și de aici rezultă de la uz, la abuz și aici se pot face interpretări greșite", a declarat Prof. Univ. Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, Universitatea de Medicina și Farmacie ”Gr.T.Popa”, Iași, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Știi cât mai are de trăit inima ta?". 

Controversă cu medicamentul de diabet, bun pentru cardiaci: Pacienții vin înapoi, pentru că medicul de familie sau farmacistul spun - a greșit cardiologul

"Vârsta noastră reală este vârsta vaselor". Care e speranța de viață în România

 

"Vârsta noastră reală este vârsta vaselor, dar noi putem să manageriem această vârstă a vaselor, pentru că greșelile le facem noi cu bună știință. Toate progresele pe care nu le putem nega sunt progrese foarte mari, care au dus la o creștere a speranței de viață, cu ani buni, 5 - 10 ani. Țările nordice au o speranța de viață medie de peste 80 - 85 de ani.

Unde suntem noi? Noi suntem pe la 70 - 75 de ani, cu o diferență femei - bărbați, care din păcate dezavantajează bărbații. De ce greșim, unde greșim, de ce este această diferență semnificativă? Pentru că progresele în lumea medicală se întâmplă peste tot. Ne luptăm pentru această speranță de viață, dar ce valoare are dacă nu avem o calitate a vieții pe măsură. Calitatea vieții înseamnă cât te poți bucura din tot ceea ce înseamnă o viață frumoasă, dar lucrurile acestea le limităm noi înșine.

Sunt niște factori de risc tradiționali, dar câștigați, pe care noi i-am putea influența. Nu o să influențăm vârsta, genul sau factorul genetic, dar fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială.... lucrurile acestea le putem influența și aici intervine educația medicală care trebuie să crească și să înceapă chiar din școală. Nu este vorbă în vânt și nu este nimic în plus. Educația sanitară, medicală, direcționată, trebuie să existe încă din școală", a mai spus medicul.

Educația pentru sănătate, introdusă în materia școlară, începând cu clasa a VIII-a. Legea, promulgată de Iohannis

Insuficiența cardiacă, simptome

Vinereanu: Cea mai gravă și mortală BOALĂ. Medicament pentru diabet, rol important în insuficiența cardiacă - Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel