Controversă cu medicamentul de diabet, bun pentru cardiaci: Pacienții vin înapoi, pentru că medicul de familie sau farmacistul spun - a greșit cardiologul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
controversa cu medicamentul de diabet bun pentru cardiaci - FOTO: Freepick
controversa cu medicamentul de diabet bun pentru cardiaci - FOTO: Freepick

Accesul la noile terapii este îngreunat. Nu toți pacienții beneficiază de medicamente noi, din cauza lipsei de cunoștințe a unor factori din terioriu.

Prof. Dr. Theodora Benedeck, medic primar cardiolog, explicat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” despre cât de dificil este accesul la tratamentele inovatoare. În plus, există și o falsă impresie de faptul că anumite persoane sunt sănătoase. Educația medicală este deficitară în rândul românilor. 

”Dacă pentru mine, care nu am factor de risc cardiovascular, este de acceptat un nivel al colesterolului mai mare, dar un pacient care a avut un infarct miocardic sau are alți factori de risc nu își poate permite un astfel de lux. 

Are nevoie de un nivel de colesterol de sub 55 sau 40. Dacă pacientul merge și își determină colesterolul la un laborator și se uită pe acea analiză și vede că are colesterolul 80, iar laboratorul spune că este sub 100 sau 110 atunci pacientul este indus în eroare pentru că el are o falsă senzație de bine că este în limita terapeutică, fără să se știe că la el ținta terapeutică este alta. Aici avem încă de lucrat pentru ca lumea să conștientizeze importanța acestor ținte”, a declarat Prof. Dr. Theodora Benedeck. 

Vezi și: Bolile cardiovasculare ucid 1 din 3 români. Dina: Suntem campioni la accesul la medicație de ultimă generație

Acces dificil la noile tratamente

Medicii din marile centre universitare prescriu pacienților medicamente noi, mult mai eficiente. Însă au existat cazuri, când pacienții care s-au reîntors acasă au fost informați de medicii de familie sau de farmaciști de faptul că tratamentul prescris în centrul universitar nu este unul adecvat. 

”Există o medicație nouă implementată în România pentru tratamentul insuficienței cardiace. Foarte mulți ani, acel medicament s-a dat la pacienții cu diabet. Și ATÂT. Când au venit cardiologii după câțiva ani, și lumea s-a obișnuit să îl scrie pentru diabet, și au spus că ăsta este bun și la pacienții cu insuficiență cardiacă și în scriem, nu vă puteți imagina câți pacienți vin înapoi de la medicul de familie sau de la farmacie pentru că le spun că a greșit cardiologul că ”nu ai diabet, nu trebuie să iei medicamentul acela”.

Medicul de familie trebuie să sensibilizeze pacientul, și noi trebuie să o facem, dar avem încă mult de lucru la a disemina aceste informații, să ajungă pe teren, să ajungă în toate colțurile nu numai în centrele universitare, în orașele mici, în satele în care pacienții merg la medicul de familie ca să le scrie aceste medicații. Aici avem încă mult de lucrat. Degeaba scriem noi tratamentele noi pe care le avem disponibile, dacă acest pacient merge acasă și nu are cine să îl continue”, a mai spus sursa citată.

Vezi și: Rafila, anunț despre compensarea vaccinurilor. Schimbare în vaccinarea anti-gripală: Creștem accesibilitatea la prevenție

Insuficiența cardiacă, simptome. Vinereanu: Cea mai gravă și mortală BOALĂ. Medicament pentru diabet, rol important în insuficiența cardiacă

 

"Boala cardiacă NU e ca o simplă răceală, în care ai luat medicamentele și ești ca nou". Benedeck, despre lipsurile din cardiologie: Temere mare să se atingă de pacient

"Insuficiența cardiacă este boala cea mai gravă din cardiologie, fiindcă este consecința tuturor celorlalte boli. Pe de altă parte, insuficiența cardiacă este cea mai mortală boală din cardiologie.

De altfel, pronosticul pacienților cu insuficiența cardiacă netratată este similar cu pronosticul pacienților cu cele mai grave forme de cancer. Din fericire, în ultimii ani au apărut terapii importante pentru insuficiența cardiacă și mă refer atât la tratamentele cu diferite medicamente pe care le avem la dispoziție, cât și la tratamentele cu diferite dispozitive care ajută inima să aibă o funcție mai bună.

Dintre medicamentele care au apărut noi, sunt acești inhibitori de receptori de T2, o medicație care a apărut inițial ca o medicație pentru diabetul zaharat și s-a dovedit că are rol important și în insuficiența cardiacă și a devenit o parte importantă pentru tratamentul insuficienței cardiace, atât insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă, cât și insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție pătrată.

Ceea ce e important, și asta încercăm să discutăm acum cu Ministerul Sănătății și cu CNAS, este ca acest tratament să fie disponibil în așa fel încât să poate fi administrat de cardiologi în insuficiența cardiacă, să fie rambursat de către CNAS și ca acest tratament să poată fi administrat în formele precoce, în așa fel încât să nu apară decompensările, spitalizările, complicațiile majore ale insuficienței cardiace.

Am realizat ceva important: Avem această campanie pe care am inițiat-o legată de conștientizarea populației în ceea ce privește simptomele și semnele insuficienței cardiace. Îi mulțumesc maestrului Cotabiță pentru implicarea pe care a avut-o. Ne dorim ca populația să știe cât mai bine simptomele, pentru ca prezentarea la medic să se facă cât mai repede, pentru ca tratamentul să fie inițiat cât mai repede, fiindcă cu cât inițiem tratamentul mai repede în insuficiența cardiacă, cu atât efectele sunt mai bune, spitalizările sunt prevenite și costurile sunt mult mai mici", a declarat prof. univ. Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte Comisia de Cardiologie în Ministerul Sănătății, în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?”.

Citește mai departe AICI

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel