Insuficiența cardiacă, reversibilă. Descoperire majoră după recuperarea naturală a trei pacienți

Monika Baciu |
Data publicării:
insuficienta cardiaca - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
insuficienta cardiaca - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Insuficiența cardiacă ucide circa jumătate din pacienți. Numai că o descoperire majoră poate face diferența între viață și moarte.

Insuficiența cardiacă poate fi inversată. Afecțiunea cardiacă brutală care ucide jumătate dintre cei care o suferă în patru ani poate fi inversată: Oamenii de știință se împiedică de o ”descoperire majoră” după recuperarea naturală a trei bărbați bolnavi.

Cercetătorii au studiat trei bărbați care au avut insuficiență cardiacă cauzată de proteine toxice. Scanările și analizele de sânge au arătat că proteinele au fost eliminate din inimă.

Ce sunt proteinele lipicioase

Cercetătorii au studiat trei pensionari care aveau insuficiență cardiacă cauzată de acumularea de proteine lipicioase în inimă. În ciuda faptului că această afecțiune - amiloidoza cardiacă - este considerată incurabilă, toți bărbații au raportat că simptomele lor s-au ameliorat în mod natural.

Scanările și analizele de sânge au arătat că proteinele toxice au fost eliminate din inima lor, care a revenit la o stare sănătoasă. Bărbații, cu vârste cuprinse între 68 și 82 de ani, au produs, de asemenea, anticorpi pentru a se feri de depozite.

Deși experții nu au dovedit încă faptul că anticorpii au cauzat recuperarea lor, ei spun că este ”foarte probabil”. Organizațiile de caritate au calificat astăzi descoperirile ca fiind o ”descoperire majoră”.

Aceștia speră că anticorpii produși în mod natural ar putea fi în cele din urmă recreați în laborator și folosiți ca tratament pentru mii de pacienți.

Vezi și: De ce nu ar trebui să faci cumpărături când ți-e foame. Ce greșeală comiți

Insuficiența cardiacă, ce este

Insuficiența cardiacă este atunci când inima nu poate pompa sângele în organism în mod corespunzător, fie pentru că organul a devenit prea slab sau prea rigid.

Lipsa de aer, picioarele și gleznele umflate sau senzația de oboseală și amețeală sunt toate simptome ale acestei afecțiuni, care afectează 900.000 de britanici și 6,5 milioane de americani.

Printre cauzele comune se numără atacurile de cord și hipertensiunea arterială. Dar insuficiența cardiacă poate fi declanșată și de amiloidoza cardiacă - o acumulare de proteine anormale în țesuturile inimii care îi afectează funcția. Se știe că această boală afectează în fiecare an aproximativ 6.000 de persoane în Marea Britanie și în SUA, jumătate dintre acestea murind în termen de patru ani de la diagnosticare.

Insuficiența cardiacă, tratament

În prezent, insuficiența cardiacă nu poate fi, de obicei, vindecată. Cu toate acestea, tratamentele, cum ar fi schimbarea stilului de viață, medicamentele și intervențiile chirurgicale, pot controla simptomele timp de mai mulți ani.

Dar oamenii de știință au rămas uimiți când un pacient de 68 de ani cu insuficiență cardiacă cauzată de amiloidoză cardiacă le-a spus medicilor că simptomele sale s-au ameliorat.

Vezi și: Exercițiile pentru întărirea mușchilor pelvini, efect asupra unor boli. Cum se manifestă disfuncția planșeului pelvin

Insuficiența cardiacă, descoperirea care schimbă parcursul pacientului

Acest lucru a declanșat o căutare în peste 1.600 de dosare de pacienți de către cercetătorii de la University College London (UCL) și Royal Free Hospital din capitală, care au identificat doar alți doi pacienți, în vârstă de 76 și 82 de ani, care au declarat, de asemenea, că se simt mai bine, potrivit Daily Mail.

Scanările au arătat că depozitele de proteină amiloidă au dispărut din inimile lor și că organul a revenit la o stare aproape normală, potrivit studiului publicat în The New England Journal of Medicine.

Recuperarea lor a fost confirmată prin analize de sânge, alte scanări și, în cazul unui pacient, o evaluare a capacității de efort. Unul dintre bărbați a fost supus unei biopsii a mușchiului cardiac, care a arătat că avea un răspuns inflamator neobișnuit în jurul depozitelor de amiloid, sugerând că sistemul său imunitar fusese activat.

Testele ulterioare au găsit dovezi de anticorpi - proteine protectoare produse de sistemul imunitar - care au vizat în mod specific aceste proteine amiloide la cei trei bărbați.

Vezi și: Grăsimea vasculară la menopauză, rol în protecția împotriva demenței. Endocrinolog: Deficitul de estrogen, asociat cu declinul cognitiv

Acești anticorpi nu au fost găsiți la alți pacienți loviți de aceeași boală, a căror stare a continuat să se deterioreze conform așteptărilor.

Dacă acești anticorpi ar putea fi valorificați, ei ar putea fi utilizați pentru a crea noi tratamente care să elimine amiloidul și să prevină acumularea acestuia, a declarat echipa.

Profesorul Marianna Fontana, autorul principal al studiului și cardiolog la UCL, a declarat că inima se poate însănătoși.

”Am văzut pentru prima dată că inima se poate însănătoși în cazul acestei boli. Acest lucru nu a fost cunoscut până acum și ridică ștacheta pentru ceea ce ar putea fi posibil cu noi tratamente”, a spus prof. Marianna Fontana.

Profesorul Julian Gillmore, șeful Centrului pentru Amiloidoză de la UCL, a declarat că există posibilitatea ca anticorpii să fie reproduși în laborator.

 ”Dacă acești anticorpi au favorizat recuperarea pacienților nu este dovedit în mod concludent.  Cu toate acestea, datele noastre indică faptul că acest lucru este foarte probabil și că există potențialul ca astfel de anticorpi să fie recreați în laborator și utilizați ca terapie.

În prezent, investigăm acest lucru în continuare, deși această cercetare rămâne într-un stadiu preliminar”, a spus prof. Julian Gillmore.

Jon Spiers, directorul executiv al Royal Free Charity, care a finanțat studiul, a declarat că ”această lucrare nu numai că reprezintă un progres major în înțelegerea amiloidozei cardiace, dar în mod crucial deschide noi posibilități pentru opțiuni de tratament mai eficiente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel