Intervenție medicală dificilă, realizată cu succes la Spitalul Universitar București

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Intervenția a fost realizată cu succes
Intervenția a fost realizată cu succes

O intervenție medicală dificilă a fost realizată recent la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). Procedura de o endoprotezare de aortă toracică a fost realizată în regim de urgență, de către o echipă multidisciplinară.

Pacientul în vârstă de 45 de ani a ajuns cu politraumatism la Unitatea de Primiri Urgențe a SUUB în urma unui accident rutier și a fost examinat CT cu substanță de contrast, pe bază căruia s-a găsit o leziune aortică.

Calitatea examinării și performanța echipei medicale au permis efectuarea de măsurători pentru a-i fi montată proteza potrivită. "Pacientul avea o fisură de aortă toracică, și am decis montarea, în Urgență, a unei endoproteze de aortă toracică pe cale femurală stângă, pentru acoperirea zonei de fisură aortică", spune dr. Dragoș Trandafir, coordonatorul secției de Chirurgie Vasculară din cadrul SUUB.

Aorta fisurată, risc major

"Fisura era pe aortă descendentă și pentru că exista riscul să se rupă mai rău, am decis montarea protezei, aceasta fiind procedura cea mai puțin riscantă pentru pacient. Practic, am montat un manșon, să-i spunem așa, pe interiorul vasului fisurat, pentru a preveni o ruptură.

Este o intervenție minim invazivă, dar cu anestezie generală, ca pacientul să stea liniștit și bine monitorizat. Intervenția a durat mai puțin de o oră", a declarat dr. Bogdan Dorobăț, coordonatorul secției de Radiologie Intervențională din cadrul SUUB.

Echipa multidisciplinară a fost formată din medici de la secția Chirurgie Vasculară: Dr. Dragoș Trandafir, Dr. Eugenia Matișan, dr. Cristina Besarab, medici de la Radiologie: Dr. Bogdan Dorobăț, dr. Andrei Marinescu, dr. Andrei Simonov și medici de la ATI: dr. Angelica Bratu și dr. Adina Comanelea.
Controlul endoprotezei la 24 de ore relevă acoperirea completă a leziunii fără endoleak, evoluția pacientului fiind favorabilă.

Ce este endoprotezarea

Endoprotezarea este o procedură minim-invazivă și constă în introducerea unui tub din material sintetic în interiorul anevrismului, prin incizii făcute la nivel inghinal pe calea arterei femurale. Față de intervenția chirurgicală standard, endoprotezarea se realizează într-un timp mult mai scurt, incidența complicațiilor postoperatorii este diminuată, iar pacientul se recuperează mult mai rapid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel