EXCLUSIV Intoleranța la histamină: cauze, simptome. Semnul dat de durerea de cap. Alimentele la care să fii atent și la care trebuie să renunți

Intoleranța la histamină - ce este, care sunt simptomele și care sunt alimentele care trebuie evitate.
Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la histamină, ci un indiciu că ați dezvoltat o cantitate prea mare de histamină.
Histamina este o substanță chimică responsabilă de câteva funcții majore:
- comunică mesaje către creier
- declanșează eliberarea de acid gastric pentru a ajuta digestia
- se eliberează după o rană sau o reacție alergică, ca parte a răspunsului tău imunitar.
Atunci când nivelul de histamină devine prea ridicat sau când nu se poate descompune în mod corespunzător, poate afecta funcțiile normale ale corpului tău.
"De obicei, intoleranțele au o manifestare mult mai puternică decât alergiile, adică discutăm despre manifestări digestive, manifestări cutanate de cele mai multe ori. De exemplu, intoleranța la histamină", ne-a spus medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică, în exclusivitate pentru DC Medical și Spectacola, în emisiunea "Pastila de Frumusețe".
Intoleranța la histamină - simptome
Histamina este asociată cu răspunsuri și simptome alergice comune. Multe dintre acestea sunt similare cu cele ale unei intoleranțe la histamină.
"Histamina, fiind prezentă în majoritatea alimentelor, poate să dea dureri de cap sau stare permanentă de rău.
Pacientul merge se caute la diverși medici. Iar ei ajung la mine în momentul în care spun dl. dr. am un întreg dosar medical, am fost la toți medicii posibil, dar mie tot bin rău, toți îmi spun că n-am nimic. Și atunci, dacă testăm această sferă a intoleranțelor, putem să găsim cauza", ne-a mai spus medicul.
Deși simptomele pot varia, unele reacții comune asociate cu această intoleranță includ:
- dureri de cap sau migrene
- congestie nazală sau probleme cu sinusurile
- oboseală
- urticarie
- probleme digestive
- ciclu menstrual neregulat
- greață
- vărsături
În cazurile mai severe de intoleranță la histamină, puteți experimenta:
- crampe abdominale
- umflarea țesuturilor
- tensiune arterială ridicată
- ritm cardiac neregulat
- anxietate
- dificultăți în reglarea temperaturii corpului
- amețeli.
Ce cauzează niveluri ridicate de histamină?
Produceți histamină în mod natural împreună cu enzima diamină oxidază (DAO). DAO este responsabilă pentru descompunerea histaminei pe care o absorbiți din alimente.
Dacă dezvoltați o deficiență de DAO și nu sunteți în măsură să descompuneți histamina, ați putea dezvolta o intoleranță.
Unele motive pentru care nivelurile enzimei DAO ar putea fi afectate includ:
- medicamente care blochează funcțiile DAO sau împiedică producția
- tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului permeabil și boala inflamatorie intestinală
- alimente bogate în histamină care determină enzimele DAO să funcționeze necorespunzător
- alimente care blochează enzimele DAO sau care declanșează eliberarea de histamină
Supraînmulțirea bacteriană este un alt factor care contribuie la dezvoltarea unei intoleranțe la histamină. Bacteriile se dezvoltă atunci când alimentele nu sunt digerate corespunzător, provocând o supraproducție de histamină. Nivelurile normale ale enzimelor DAO nu pot descompune nivelurile crescute de histamină din organism, provocând o reacție.
Intoleranța la histamină - Ce alimente trebuie să eviți
O dietă sănătoasă conține niveluri moderate de histamină. Cu toate acestea, există unele alimente bogate în histamină care pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome negative.
Alimentele bogate în histamină sunt:
alcoolul și alte băuturi fermentate
alimentele fermentate și produsele lactate, cum ar fi iaurtul și varza murată
fructele uscate
avocado
vinetele
spanac
carne procesată sau afumată
crustacee
brânză maturată
Există, de asemenea, o serie de alimente care declanșează eliberarea de histamină în organism, cum ar fi:
alcool
bananele
roșiile
germenii de grâu
fasole
papaya
ciocolată
citrice
nuci, în special nuci, caju și arahide
coloranți alimentari și alți aditivi
Alimentele care blochează producția de DAO includ:
alcoolul
ceaiul negru
ceaiul mate
ceai verde
băuturi energizante
Intoleranța la histamină - Ce alimente poți să consumi
Dacă aveți o intoleranță la histamină, încorporarea alimentelor cu conținut scăzut de histamină în dieta dvs. poate ajuta la reducerea simptomelor. Nu există o dietă fără histamină. Consultați un dietetician înainte de a elimina alimente din dieta dumneavoastră.
Unele alimente cu conținut scăzut de histamină includ:
carnea proaspătă și peștele proaspăt pescuit
fructe care nu sunt citrice
ouă
cereale fără gluten, cum ar fi quinoa și orez
înlocuitori de lactate, cum ar fi laptele de cocos și laptele de migdale
legume proaspete, cu excepția roșiilor, a avocado, a spanacului și a vinetelor
uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de măsline.
Se poate scăpa de alergiile și intoleranțele alimentare?
"În timp, vom putea ajunge din nou să le consumăm, dar depinde de tipul de intoleranță sau alergie, dar în principiu, persoanele cu alergii minore la alte tipuri de alimente le pot consuma.
Sunt și cazuri în care testările arată că există o alergie sau o anumită reactivitate, de fapt, la un anumit tip de aliment, dar acea persoană să poată consuma rar acel aliment fără să aibă niciun fel de manifestare.
Deci este un teritoriu extrem de cenușiu în care există foarte multă varietate de reacții și implicit este nevoie de această comunicare permanentă a pacientului cu medicul, în așa fel încât pacientul să găsească soluția optimă pentru el.
Dar primul pas este de a identifica intorența sau alergia, mai apoi de a găsi soluția și de aici mai departe pacientul decide care este varianta optimă și care îi influențează în mod pozitiv starea de sănătate", a conchis medicul Florin Ioan Bălănică.
Vezi mai multe în video:
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.