Intoleranța la lactoză: tot ce trebuie să știi despre simptomele și cauzele afecțiunii

Angela Sabău |
Data publicării:
Intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza

Există persoane care suferă de intoleranță la lactate. Afecțiunea creează disconfort și este declanșată direct de consumul de lapte de vacă sau produse lactate.

În cazul intoleranței la lactate, simptomele sunt declanșate direct de consumul de lapte de vacă (și de alimente derivate din acesta). Deci, simptomele apar de obicei în câteva ore de la consum și durează până când alimentele trec în cele din urmă prin tractul gastro-intestinal. Intensitatea variază adesea, în funcție de cantitatea consumată.

Simptome frecvente de intoleranță la lactate

Balonarea stomacului

Diaree

Flatulență

Crampe și dureri de stomac

Greaţă

Zgomotul stomacului

Intoleranța la lactate este o intoleranță alimentară ce descrie o dificultate la digerarea anumitor alimente care determină o persoană să experimenteze o reacție incomodă și neplăcută. În cazul acestui tip de intoleranță, produsele din lapte de vacă sunt cele care declanșează simptomele. Este vorba inclusiv de unele alimente foarte frecvente (și delicioase), cum ar fi iaurtul, brânza, untul, smântâna sau înghețata.

Există doi vinovați principali care provoacă această reacție:

Uneori reacția este la proteina din laptele de la vaci (o intoleranță a1 la proteinele din lapte)

Dar, în majoritatea cazurilor, simptomele de intoleranță la lactate sunt cauzate de incapacitatea de a digera lactoza (intoleranță la lactoză)

Lactoza este un tip de zahăr care se găsește în principal în lapte și produse lactate. Aproape 2 din 10 persoane din Marea Britanie suferă de intoleranță la lactoză, ceea ce face această afecțiune să fie una relativ obișnuită, dar ridică totuși întrebările de ce unii oameni reacționează și alții nu.

Intoleranța la lactoză este de obicei cauzată de faptul că organismul nu produce suficientă lactază pentru a digera lactoza consumată.

Cum digeră organismul lactoza?

Lactaza este o enzimă produsă în intestinul subțire. Permite organismului să descompună lactoza și este necesară pentru digestia normală.

Pentru a fi mai specific, lactaza declanșează o reacție chimică care descompune lactoza în glucoză și galactoză. Aceste zaharuri sunt absorbite în fluxul sanguin.

Dacă nu există suficientă lactază în intestinul subțire, lactoza neabsorbită continuă să se deplaseze prin intestin. Odată ajunsă în intestinul gros, bacteriile încep să acționeze, descompunând lactoza. Din păcate, acest proces produce acizi grași și gaze. Acest lucru duce la simptome nedorite de intoleranță la lactoză, cum ar fi flatulență, balonare și diaree. Acestea durează până când alimentele responsabile trec în cele din urmă prin tractul gastro-intestinal. Deci, în esență, este un deficit de lactază.

Ce provoacă intoleranța la lactoză

Motivele pentru niveluri scăzute de lactază în intestinul subțire variază. Uneori este temporar. De exemplu, intoleranța la lactoză poate fi provocată de o criză de gastroenterită și poate dura câteva zile. Dar poate fi, de asemenea, de lungă durată. De exemplu, uneori o eroare genetică moștenită determină niveluri scăzute de lactază.

Există 4 cauze ale intoleranței la lactoză:

Deficitul de lactază primară: lactaza scade în timp, reducând capacitatea de a digera lactatele.

Deficitul secundar de lactază: deteriorarea cauzată de gastroenterită severă sau afecțiuni precum boala celiacă poate provoca o lipsă temporară de lactază. Nivelurile se restabilesc odată ce vă recuperați.

Deficitul congenital de lactază: unii bebeluși nu sunt în stare să producă suficientă lactază încă de la naștere, ceea ce provoacă dificultăți în digestia lactatelor. Acest lucru este rar.

Deficitul de lactază în dezvoltare: unii bebeluși prematuri pot suferi un deficit de lactază pentru o perioadă scurtă de timp, după naștere. Acest lucru se îmbunătățește de obicei pe măsură ce cresc.

Intoleranță la lactate versus alergie alimentară

Este important să subliniem că o intoleranță la lactate nu este la fel ca o alergie. Intoleranțele alimentare sunt cauzate de sensibilitățile sistemului digestiv. Alergiile alimentare se concentrează în jurul unei reacții a sistemului imunitar la un aliment identificat ca alergen. Ca urmare, simptomele pot fi foarte diferite

Unele simptome comune ale alergiei la lactate

Erupții cutanate și mâncărime a pielii

Respirație șuierătoare

Furnicături sau mâncărime în gură

Umflături (față, gură, gât și alte zone ale corpului)

Probleme la înghițire

Senzație de amețeală

Greață sau vărsături

Dureri de stomac și diaree

În plus, alergiile severe la alimente pot duce la anafilaxie.

Acest lucru cauzează dificultăți de respirație, dificultăți la înghițire, senzație de strângere a pieptului și leșin. Anafilaxia apare brusc, se deteriorează rapid și poate pune viața în pericol.

Acest lucru face ca alergiile alimentare să fie stări medicale grave.

Cum știu dacă am o intoleranță la lactoză?

Balonare, diaree, flatulență și dureri de stomac. Chiar dacă aveți oricare dintre aceste simptome după ce ați mâncat, cu siguranță nu este o concluzie completă că aveți o intoleranță la produsele lactate. Există o serie de motive pentru care ați putea suferi de aceste simptome.

Dacă bănuiți că este o reacție la lactoză, una dintre cele mai fiabile modalități prin care puteți ajunge la un diagnostic este păstrarea unui jurnal alimentar. Puteți duce aceste informații la medicul dumneavoastră de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel