Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală! Dr Tudor Ciuhodaru: Nu vă jucați cu așa ceva!
„Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa...
Din cauza ploilor dar și a căldurii din ultima perioadă, pădurile sunt pline cu ciuperci. Deși tentante, multe sunt foarte periculoase pentru că sunt otrăvitoare. Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală, avertizează dr Tudor Ciuhodaru.
„Atenție! Trei dintre pacienții de 5, 7 şi 9 ani (2019) intoxicați cu ciuperci au fost din aceeași familie. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!”, spune medicul. El a compus un mini-ghid pentru amatorii de ciuperci:
A. Ce trebuie să știți:
1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în această perioadă (căldură prelungită).
2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive) dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.
4. „Cunoscătorii” nu au nicio șansă să „identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau lingurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă.
5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.
6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
8. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.
9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă.
10. La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).
B. Rețineți. Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci:
1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători”, nu merită riscul decontării în vieți omenești.
2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspete.
3.Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).
4. Păstrate în frigider.
5. Întotdeauna preparate.
C. Măsuri de prim ajutor în cazul intoxicației:
1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.
3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
