"Nu există medicament fără reacții adverse. Până și banala Aspirină are reacții adverse". Bianchi: Durează 12 - 15 ani procesul cercetare-dezvoltare al unui medicament inovator

EXCLUSIV
Ioana Bianchi - Foto: Freepick
Ioana Bianchi - Foto: Freepick

Ioana Bianchi, expert ARPIM, ne-a vorbit despre procesul de cercetare și dezvoltare al unui medicament inovator. Cât durează și pe ce criterii sunt aprobate medicamentele.

"Cercetarea în medicină e scumpă, costă atât descoperirea propriu-zisă, cât mai ales testarea, evaluarea ulterioară. Nu toate proiectele reușesc, este necesară îndeplinirea anumitor standarde, adică medicamentul să fie cu 15% mai eficient, să nu aibă reacții adverse, monitorizări extrem de complexe, îndelungate pe populații mari. Toate astea aduc costuri semnificative în bugetele celor care investesc.

Deci un agent economic până la urmă, o companie riscă și investește într-o anumită moleculă, într-un anumit produs farmaceutic și poate să aibă succes sau poate să meargă pe un drum înfundat și atunci banii respectivi sunt pierduți. Pentru a-și recupera aceste investiții, pentru a putea să continue cercetarea în alte domenii, în alte patologii, i se acordă un termen de grație, timp în care nimeni nu poate exploata acea direcție, acea formulă inovativă", a spus Val Vâlcu, realizatorul emisiunii "Dezbateri în Sănătate".

"Aș vrea să vin cu câteva date, să completez ce ați spus. Procesul de cercetare-dezvoltare al unui medicament inovator poate dura între 12 și 15 ani.

Costurile de investiții pot ajunge până la 2 miliarde de euro și numai 1 din 10.000 de compuși ajung la stadiul de aprobare la nivelul Autorității Centrale Europene, care este Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Este o diferență, dacă vreți, și de timp, între Statele Unite și Europa. Dacă FDA aprobă în 244 de zile un medicament inovator, Agenția Europeană a Medicamentului aprobă în medie în 426 de zile.

Se află la nivel global pe locul doi sau sau trei față de față de FDA", a declarat Ioana Bianchi, expert în politici farmaceutice în cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaţionali De Medicamente (ARPIM), în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în sănătate".

918 zile îi ia unui nou medicament să ajungă la pacienții din România. Bianchi: Atât așteaptă un bolnav care știe că aia e salvarea lui. Balet între Ministerul Sănătății, Finanțelor și CNAS

Pe ce criterii sunt aprobate medicamentele. Bianchi: Până și banala Aspirină are reacții adverse

 

"Dar în momentul în care un stat aprobă nu se reflectă în toate cele 27 de țări?", a întrebat Val Vâlcu.

"Da, cred că trebuie să să lămurim puțin ce înseamnă această aprobare. Medicamentele inovatoare sunt toate aprobate la nivel european de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Pe ce criterii sunt aprobate?

- Raportul beneficiu, deci cât de bine fac pacientului 

- Risc.

Trebuie spus că nu există medicament fără reacții adverse. Până și banala Aspirină are anumite reacții adverse, dar dacă beneficiul, deci binele pe care îl face pacientului depășește cu mult eventualele reacții adverse, medicamentul este aprobat.

Testul de sânge care poate depista 50 de tipuri de cancer. 85% din pacienți, testați pozitiv: Descoperă multe tipuri de cancer în stadiu incipient. Ajutăm la salvarea a mii de vieți

Din momentul în care el este aprobat la nivel european, este publicat în jurnalul oficial al Uniunii, medicamentul este disponibil pentru comercializare în toate cele 27 de de state membre", a completat Ioana Bianchi.

"Deci într-un fel s-a accelerat procesul, că nu mai trebuie să meargă în fiecare țară, la fiecare agenție sau autoritate", a întrebat Val Vâlcu.

"Pe de altă parte, faptul că el este autorizat european nu înseamnă că el este și rambursat", a conchis Ioana Bianchi, expert ARPIM.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel