Iodura de potasiu intră în producție. Rafila: Nu cred că o să fie probleme

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
iodura de potasiu intra in productie Foto: Pexels
iodura de potasiu intra in productie Foto: Pexels

Antibiotice Iași va fabrica, începând de marți, o mare cantitate de iodură de potasiu, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Începând de mâine (n.r. marți, 8 martie), compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile, la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum zece zile să facem demersuri încât să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă. Nu cred că o să fie probleme”, a spus Alexandru Rafila, citat de Mediafax, întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

Totodată, a precizat că iodura de potasiu nu e ”panaceu universal, nu se ia preventiv”.

”Un necesar făcut de INSP și Comisia de Endocrinomologie din Ministerul Sănătății... Ele vor fi duse la Direcția Sănătate Publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, ”în caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.  Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”. De asemnea, în caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.

Iodura de potasiu, FALSĂ protecție. Medic, avertisment: Numai în caz EXTREM

Corina Neamțu, medic endocrinolog la SANADOR, a explicat de ce ne protejează, de fapt, iodura de potasiu, medicamentul care este la mare căutare în farmaciile din România, după amenințarea Rusiei cu armele nucleare.

”Este utilizată în ceea ce privește izotopul de iod radioactiv, pentru că știm că în centralele nucleare-  și am înțeles că și în bombele nucleare- este izotop radioactiv. Singurul mod prin care puteam face ceva și proteja corpul este iodul. Pentru celelalte efecte nu există niciun fel de remediu. Ce se întâmplă acum? Oamenii fac acest depozit, noi ne-am obișnuit să fim pregătiți în cazul în care nu se va găsi, cum s-a întâmplat și cu alte medicamente, dar ceea ce este foarte grav, am fost întrebată personal de unii pacienți, doresc să ia acest produs, fie în formă de tablete, fie în formă de soluție”, a explicat Corina Neamțu, pentru DC NEWS. (Citește mai mult AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel