EXCLUSIV La ce oră trebuie, de fapt, să luăm cina. Wasim Nazer: Te duci la frigider și îl ”spargi”. Mănânci de toate și de bagi la somn

La ce oră trebuie, de fapt, să luăm cina. Ce trebuie să știi despre cina la ora 18:00, cât este mit și cât este adevăr.
La ce oră trebuie, de fapt, să luăm cina. Cu toate mesajele de sănătate disponibile în societatea de astăzi, se pare că o alimentație optimă nu depinde doar de ceea ce mănânci, ci și de momentul în care mănânci. Ca atare, s-ar putea să te întrebi dacă există un moment optim pentru a lua cina, mai ales dacă încerci să slăbești sau dacă ai alte considerente legate de sănătate.
La ce oră trebuie să luăm cina
Dr. Wasim Nazer, nutriționist, a explicat în cadrul emisiunii Pastila de Sănătate, moderată de Georgiana Ioniță Toader, ce trebuie să știm despre ora la care luăm cina. Sunt câteva aspecte de luat în calcul.
”Omul dacă se culcă la ora 24:00, înseamnă că nu trebuie să consume de la ora 20:00. Dacă te culci la 24:00 și de la 18:00 nu mai mănânci nimic e foarte mult, o să îți fie foame. Și ce o să faci: mănânci la 18:00, o să îți fie foame, iar la 23:00 te duci la frigider și îl ”spargi” și mănânci de toate și apoi te bagi la somn.
Cu 3 ore înainte să te bagi la somn, mănânci o supă, ciorbă, salată, ceva gras, puține proteine. În cazul în care ți se face foame poți să consumi un iaurt cu multă lămâie.
Dacă te culci la ora 22:00 nu pot să îți zic să nu mai consumi nimic de la ora 18:00 sau 20:00. În cazul persoanelor care muncesc noaptea nu poți să le spui să nu mai consume nimic de la ora 18:00. Este preferabil să nu mai consumăm nimic cu 3-4 ore înainte de somn”, a explicat dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe, de la DC Medical și Spectacola.
Așadar, când vine vorba despre momentul ideal pentru a lua cina, răspunsul poate depinde de obiectivele personale legate de sănătate sau de condițiile medicale.
Ce este axa creier-stomac
Una dintre cele mai comune abordări pentru pierderea în greutate este reducerea numărului total de calorii pe care le consumați. Legat de aceasta, momentul mesei poate fi important în atingerea obiectivelor tale.
Unele studii sugerează că ar trebui să luați ultima masă înainte ca organismul dumneavoastră să înceapă să elibereze melatonină și să se pregătească pentru somn.
Creierul dumneavoastră începe să elibereze melatonină noaptea ca răspuns la orele normale de lumină și întuneric din timpul zilei. Acesta este ritmul tău circadian, care este strâns legat de metabolismul tău.
Un studiu din 2017 a constatat că a mânca mai târziu în timpul serii, când creierul tău a început să se pregătească pentru somn, este asociat cu o creștere a grăsimii corporale. Acest lucru a fost independent de factori precum cantitatea sau tipul de alimente consumate sau nivelul de activitate.
Alte studii sunt de acord, concluzionând că mâncatul mai târziu poate perturba ritmul circadian natural al organismului tău. Acest lucru, la rândul său, poate crește riscul de creștere în greutate și problemele de sănătate asociate. Acest lucru a fost adesea observat la lucrătorii în schimburi care trebuie să mănânce la ore netradiționale.
În plus, cercetările au constatat că mâncatul mai târziu în timpul serii este asociat cu un aport caloric zilnic total mai mare, potrivit Healthline.
Vezi mai multe în VIDEO:
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.