Laptele de capră: 8 beneficii pe care nu le-ai știut. Scade tensiunea și colesterolul, te ajută să slăbești și luptă cu depresia

Laptele de capra - Foto: Freepick @gearphontip
Laptele de capra - Foto: Freepick @gearphontip

Laptele de capră - ce beneficii are pentru sănătate, ce riscuri are și ce trebuie să știi despre el.

Laptele de capră este unul dintre cele mai frecvent consumate tipuri de lactate din lume. De fapt, aproape trei sferturi din populația lumii consumă lapte de capră.

Acest lucru se datorează parțial ușurinței de a crește capre, spre deosebire de vaci, în țările în curs de dezvoltare, unde laptele de capră este o sursă importantă de calorii, proteine și grăsimi. În multe țări, oamenii își exprimă preferința pentru laptele de capră în detrimentul celui de vacă.

Laptele de capră este mai gros și mai cremos decât laptele de vacă sau laptele vegetal, iar laptele de capră are mai multe substanțe nutritive care pot oferi beneficii pentru sănătate. 

Ce beneficii are laptele de capră

 

1. Mai ușor de digerat. Bogat în proteine digerabile

În comparație cu laptele de vacă standard, laptele de soia sau laptele de nuci, laptele de capră are mai multe proteine pe porție. Și, proteinele din laptele de capră par a fi mai digerabile, ceea ce înseamnă că organismul le poate folosi mai ușor. Laptele de capră conține, de asemenea, semnificativ mai multe proteine decât laptele de migdale sau laptele de orez, potrivit WebMD.

Cancerul care nu poate fi prevenit și diagnosticat precoce. Coliță: Boala devine rezistentă la tratamentul citostatic

Hiperpigmentarea zonelor intime: cauze și tratamente. Diveică: Creează disconfort și frustrări

Ce ne macină creierul și ne îmbolnăvește. Ciurea: Suferința este totală. Creierul nu mai funcționează

2. Are un risc mai mic de alergii la lactoză

Unele persoane cu alergii la laptele de vacă pot descoperi că laptele de capră nu le declanșează alergiile. Un studiu a constatat că aproximativ unul din patru copii care erau alergici la laptele de vacă nu erau alergici la laptele de capră. Dacă aveți o alergie la lactate, puteți cere medicului să vă testeze dacă puteți tolera în siguranță laptele de capră. Dacă știți că aveți o alergie la lactate, nu ar trebui să consumați lapte de capră fără să vă întrebați medicul. 

3. Protejează inima

Dacă vă gândiți să beți lapte de capră, este important să înțelegeți beneficiile pe care le poate oferi.

O cană de lapte integral de capră conține:

- Calorii: 168

- Proteine: 9 grame

- Grăsimi: 10 grame

- Carbohidrați: 11 grame

- Fibre: 0 grame

- Zahăr: 11 grame

Mai mult, laptele de capră este o sursă excelentă de:

- Proteine

- Calciu

- Potasiu

- Fosfor 

- Magneziu

Laptele de capră este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina A. Studiile arată că un consum suficient de vitamina A poate contribui la reducerea riscului de cataractă, a anumitor forme de cancer și chiar îi ajută pe copii să lupte împotriva rujeolei. 

4. Gestionarea nivelului de colesterol

Laptele de capră poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol la persoanele cu colesterol ridicat în sânge. Studiile au arătat că laptele de capră poate ajuta la reducerea colesterolului din artere și din vezica biliară. Acest lucru poate ajuta persoanele cu niveluri ridicate de colesterol să își controleze mai ușor colesterolul.

5. Sănătatea creierului

Unii cercetători au descoperit că adulții în vârstă care consumă mai multe produse lactate au o cantitate mai mare de glutation, un antioxidant puternic, în creier.

Cei care au consumat trei porții zilnice de lapte și produse lactate au avut niveluri de antioxidanți cu aproximativ 30% mai mari decât cele ale adulților care au consumat mai puțin de o jumătate de porție pe zi.

6. Tensiunea arterială și sănătatea inimii

Un aport mai mare de potasiu și un aport mai mic de sodiu sunt importante pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, potrivit AHA.

În 2014, oamenii de știință și-au publicat constatările după ce au analizat datele a peste 90.000 de femei aflate la postmenopauză. Aproximativ 25% dintre femeile care au consumat cel mai mult potasiu au avut un risc cu 21% mai mic de orice tip de accident vascular cerebral și un risc cu 27% mai mic de accident vascular cerebral ischemic.

Cu toate acestea, grăsimile saturate din produsele lactate integrale pot crește riscul de ateroscleroză și boli de inimă. Din acest motiv, persoanele cu risc de accident vascular cerebral sau de boli cardiovasculare ar trebui să opteze pentru lapte degresat sau cu conținut scăzut de grăsime, potrivit Medical News Today.

7. Depresie

Nivelurile adecvate de vitamina D susțin producția de serotonină, un hormon asociat cu starea de spirit, pofta de mâncare și somnul.

Constatările ale unei meta-analize din 2019 indică faptul că suplimentarea cu vitamina D poate ajuta persoanele cu depresie majoră să își gestioneze simptomele. Cu toate acestea, cercetătorii au solicitat mai multe studii pentru a confirma aceste constatări.

8. Dezvoltarea musculară și pierderea în greutate

Furnizând aproximativ 8 g pe cană, laptele este o sursă bună de proteine, care sunt necesare pentru repararea țesuturilor corporale și pentru păstrarea sau creșterea masei musculare slabe.

O dietă care include o cantitate adecvată de proteine poate îmbunătăți vindecarea rănilor și poate duce la o creștere a masei musculare. De asemenea, poate favoriza pierderea în greutate, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.

Persoanele care doresc să piardă în greutate ar trebui să opteze pentru lapte degresat sau cu conținut scăzut de grăsime și ar trebui să fie atente la aportul zilnic total de calorii dacă consumă lapte integral.

Riscuri potențiale ale laptelui de capră


Laptele de capră nu este o băutură perfectă, bineînțeles. Are unele calități care l-ar putea face o opțiune mai proastă decât laptele de vacă sau cel vegetal pentru unele persoane. Înțelegerea beneficiilor și dezavantajelor laptelui de capră vă poate ajuta să luați decizia corectă pentru sănătatea dumneavoastră. 

- Nu este lipsit de lactoză

Dacă aveți intoleranță la lactoză, laptele de capră nu este pentru dumneavoastră. Laptele de capră conține în continuare lactoză, la fel ca și laptele de vacă. Unii oameni consideră că laptele de capră este puțin mai ușor de digerat decât cel de vacă, dar acest lucru este foarte individual. Dacă aveți intoleranță la lactoză, cel mai sigur este să vă limitați la laptele vegetal care este garantat că nu conține lactoză.

- Alternative mai sănătoase

Dacă sunteți alergic la laptele de vacă sau aveți intoleranță la lactoză, este posibil ca laptele de capră să nu fie pentru dumneavoastră. În schimb, luați în considerare laptele vegetal, cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de cânepă. Aceste tipuri de lapte au multe beneficii similare, fără lactoza sau alergenii care se găsesc în laptele de capră. 

În mod similar, dacă încercați să pierdeți în greutate, laptele vegetal sau laptele de vacă degresat poate fi o alegere mai bună. Aceste lactate au mai puține calorii, mai puține grăsimi și mai puțin zahăr decât laptele de capră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel