Laringita acută, cauze, simptome și tratament. Apostol: În 10-15 minute poate să se inflameze. Este o urgență medicală

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
laringita acuta. FOTO: Freepik @prostock-studio
laringita acuta. FOTO: Freepik @prostock-studio

Laringita acută este afecțiunea ce însoțește problemele respiratorii. Este suportabilă de către adulți, însă în cazul copiilor este considerată o urgență medicală. Care este primul lucru ce trebuie făcut când apare laringita acută.

Vremea în schimbare, cu zile în care temperatura este mai mare decât cea normală perioadei, dar și sezonul infecțiilor respiratorii, gripe sau viroze, încă departe de a se fi terminat, pentru mare parte a populației sunt motive în plus de a se confrunta cu probleme respiratorii, de la răgușeli persistente, tuse și nas înfundat.

Laringita, cauze

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, afirmă că răgușeala care persistă poate avea printre cauze stilul de viață al pacienților, dar și tratamentul neadecvat al răcelilor prin care au trecut în această perioadă.

”Poate să fie o răceală ascunsă, că nu s-a dat tratamentul cum trebuia de la început, nu neapărat o viroză, ci o inflamație a tractului respirator pentru că nu am tratat viroza care a fost și cum o lună sau poate să fie o inflamație a tractului, a faringelui și laringelui, dn cauza vieții pe care o ducem zi de zi, adică, din cauza băuturilor reci, dacă tot  timpul oferim faringelui și laringelui o băutură rece, se produce această inflamație a corzilor vocale sau dacă fumăm, zi de zi, dacă bem lichide acidulate și mâncăm alimente condimentate și acre, și acestea produc o inflamație a gâtului, care dă durere și o inflație a laringelui, care dă această răgușeală”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Laringita este inflamația corzilor vocale și potrivit medicului poate să fie de două feluri, laringită acută și laringită cronică.

Mai mult, laringita acută poate să țină chiar și două-trei săptămâni și apare în viroze, în infecții respiratorii superioare, în timp ce laringita cronică, ce este dată de stilul de viață.

Totodată, medicul a subliniat că în cazul în care ne confruntă cu un episod de laringită acută, tratamentul acesteia nu trebuie să fie administrat cu întârziere, deoarece se poate ajunge la forma cronică a laringitei.

Vezi și: Ciuperca unghiei, cauze și tratament. Cum te afectează oja sau șosetele. Se poate ajunge la amputație

Laringita, simptome

De altfel, laringita acută este supărătoare pentru că apar răgușeala (disfonia), și chiar lipsa vocii (afonia).

”Apare nu numai o răgușeală care poate fi interesantă, dar apare lipsa vocii. iar în această situație este nevoie de repaus vocal total. Acesta este primul pas, să taci și să nu mai stresezi acele corzi vocale, pentru că în timp ce noi vorbim ele se tot lovesc și se traumatizează”, mai spune medicul.

Alte simptome pe care le prezintă laringita, și care sunt similare atât la adulți, cât și la copii, includ:

- durerea în gât

- senzația de gâdilat în gât

- febră moderată

- tuse uscată

- nevoia constantă de a curăța gâtul

- glande umflate.

Laringita, diagnostic și tratament

Diagnosticarea laringitei se face de către medicul ORL, acesta fiind cel mai în măsură, deoarece laringita acută apare în cadrul unei viroze, ”trebuie să te uiți și la nas,și la faringe, și la urechi, să vezi în ce stadiu de viroză este, pentru că este foarte mult influențat cât de înfundat este nasul, ce secreții are în interior, pentru că acele secreții se duc în spatele nasului, pe faringe și laringe și inflamează.

De cele mai multe ori, oamenii tratează doar local, iau bombonele de supt și cred că s-a rezolvat problema”, a mai spus medicul.

Astfel, după primul pas, cel al repausul vocal total, pacientul diagnosticat cu laringită trebuie să urmeze un tratament specific.

Mai mult decât atât, medicul afirmă că ”pastilele de supt ne ajută să ne simțim mai bine, dar este un efect mai mult placebo. Ne simțim mai bine câteva minute, dar cauza nu o rezolvă.

Noi trebuie să tratăm cauza, cu un tratament antiinflamator și antialergic, deci cu medicamente băgate în sistem și în momentul acela din corp vine tratamentul și scade inflamația”, a mai spus medicul.

Laringita, complicații la copii

În ceea ce privește diferența între laringita la copii și cea la adulți, deși au aceleași simptome, medicul ORL susține că ”pacientul este cel care o vede diferit, asta pentru că la adult dă o disfonie, dar la copil dă o dispnee și o insuficiență respiratorie și chiar o sufocare, deoarece laringele copilului este mult mai sus și mai micuț și vine în contact mult mai rapid cu aerul rece și se inflamează foarte tare încât ocupă tot spațiul respirator și copilul nu mai poate să respire.

Aceasta este laringita subglotică și este o urgență medico-chirurgicală. Când îl vezi pe copil că se trezește noaptea, că tușește lătrător și pare că se sufocă, trebuie dus imediat la spital.

Acolo i se va face tratament cortizonic. steroindian și nesteroidian, injectabil, se vor face aerosoli, cu substanță antiiflamatorie locală și se va detensiona totul.

Este foarte important să recunoaștem treaba aceasta. Dacă pentru un adult este ușor, o laringită este ușoară, pentru copil nu”, a mai spus medicul, subliniind că cei mici răgușesc mult mai ușor decât adulții, aerul rece de afară care va veni la nivelul laringelui, imediat imflamează, ”poate și în 10-15 minute să se inflameze. Deci este foarte important de știut acest lucru”.

În plus, mai spune medicul ORL, pe lângă repausul vocal și tratamentul specific, este important să stăm la căldură și într-un aer umed, precum și să evităm ceaiurile cu lămâie ori alte lichide acide pentru că lămâia și acidul citric vor irita mucoasa laringelui, care deja este afectată.

Vezi și: Planta care previne osteoporoza, afecțiunile neurologice și AVC. Semințele pot înlocui cerealele, iar frunzele sunt bune ca salată. Fecioru: Dacă aveți probleme, micșorați cantitatea, dar nu renunțați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel