Lavanda: beneficii și riscuri. Ce nu ai știut despre lavandă și când devine otrăvitoare. Atenție la uleiul esențial de lavandă

Lavanda - Foto: Freepick @bondvit90
Lavanda - Foto: Freepick @bondvit90

Care sunt beneficiile lavandei și când devine periculoasă. Câteva lucruri pe care sigur nu le-ai știut.

Lavanda este folosită în mod obișnuit pentru a aromatiza alimentele și băuturile, dar e folosită și ca parfum în săpun și alte produse cosmetice. 

Lavanda este, de asemenea, una dintre cele mai răspândite culturi de ulei esențial din lume. Acest produs, care este denumit și ulei de aromaterapie de lavandă, se obține de obicei prin distilarea florilor uscate ale plantei cu aburi. 

Uleiurile esențiale sunt prea puternice pentru a fi utilizate în forma lor pură. Ele sunt de obicei diluate cu alte uleiuri, creme sau geluri pentru a se ajunge la o soluție care conține un procent mic de ulei esențial. 

Lavanda, beneficii pentru sănătate

La fel ca alte uleiuri esențiale, se spune că uleiul esențial de lavandă aduce beneficii pentru sănătate într-o varietate de moduri. Cu toate acestea, multe dintre utilizările sale nu sunt concludente. 

Există unele cercetări care sugerează că uleiul de lavandă poate oferi următoarele beneficii pentru sănătate: 

Gestionarea anxietății

Uleiul esențial de lavandă poate ușura simptomele anxietății, deși modul și motivul pentru care ajută este dezbătut. Un studiu a raportat că inhalarea lavandei a redus sentimentele de anxietate în următoarele situații: - În cazul în care se inhalează uleiul esențial de levănțică, se poate observa o reducere a anxietății:

Anxietate preoperatorie

Îndepărtarea tubului toracic

Proceduri cosmetice

Șederi în unitatea de terapie intensivă

Într-un alt studiu, femeile postpartum cu anxietate au demonstrat niveluri mai scăzute de anxietate după ce au folosit un amestec de ulei de trandafir și lavandă timp de 15 minute, de două ori pe săptămână, timp de o lună.

Ca un bonus, utilizarea uleiului esențial de lavandă oferă un efect calmant fără sedare, dependență, toleranță sau retragere.

Ajutor pentru somn

Studiile au arătat că inhalarea uleiurilor esențiale - inclusiv a uleiului esențial de lavandă - poate fi o alternativă sigură la alte medicamente pentru tulburările de somn ușoare până la moderate.

Vindecarea rănilor

Utilizarea uleiului esențial de lavandă poate favoriza vindecarea rănilor. Acesta accelerează ritmul de vindecare, crește expresia colagenului - care vă menține pielea elastică și articulațiile sănătoase - și îmbunătățește activitatea proteinelor implicate în reconstrucția țesuturilor.

Lavanda, riscuri pentru sănătate

Deși utilizarea uleiului esențial de lavandă poate ajuta la gestionarea sănătății dumneavoastră, acesta poate fi dăunător în cazuri rare. 

Ginecomastia prepubertară

Un studiu din 2007 a raportat că utilizarea repetată la nivel topic a produselor cu ulei esențial de lavandă poate provoca ginecomastie prepubertară, care este o afecțiune rară ce determină dezvoltarea sânilor la băieții tineri.

Reacție alergică

În timp ce majoritatea persoanelor care folosesc uleiul esențial de lavandă nu prezintă niciodată simptome negative, acesta poate declanșa o reacție alergică în unele cazuri. Atunci când aceasta apare, de obicei se manifestă ca unul dintre următoarele tipuri de reacții cutanate:

Iritație (dermatită de contact iritantă)

Dermatită alergică de contact (hipersensibilitate întârziată)

Urticarie de contact (hipersensibilitate imediată)

Dermatita este o reacție obișnuită pe care pielea dvs. o poate avea la orice iritație. De obicei, dermatita implică o piele uscată, mâncărime și roșeață. Este posibil să dezvoltați o erupție cutanată sau să prezentați unele umflături. Uneori, pielea dumneavoastră poate să facă bășici sau să se descuameze.

Este posibil să fiți mai familiarizat cu denumirea comună a urticariei - urticarie. Acestea sunt umflături umflate care pot apărea brusc pe pielea dumneavoastră. Acestea pot fi roșiatice și pot veni cu o senzație de mâncărime sau arsură.

Otrăvire

Înghițirea unor cantități mari de ulei esențial de lavandă poate fi toxică pentru copii și adulți. Semnele de otrăvire cu ulei esențial de lavandă includ:

Vedere încețoșată

Dificultăți de respirație

Arsuri sau dureri în gât

Confuzie sau scăderea vigilenței

Diaree și dureri de stomac

Greață și vărsături

Dacă suspectați că dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți ar putea avea o intoxicație cu ulei esențial de lavandă, sunați imediat la medic sau la centrul de control al otrăvirilor pentru a solicita ajutor medical. Puteți bea apă sau lapte pentru a atenua unele simptome negative, dar nu vă provocați voma decât dacă un profesionist din domeniul sănătății vă spune să faceți acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel