Lavanda, utilizări surprinzătoare

Dana Lascu |
Data publicării:
Lavanda
Lavanda

Probabil că nu l-ați auzit niciodată pe doctorul vostru strigând: „Repede, aduceți lavanda!” Dar această plantă înflorită purpurie poate fi un bun analgezic. Și nu e singura sa întrebuințare, în afară de faptul că împrospătează hainele și lenjeriile și ține moliile departe. Iată ce poți face cu lavanda, lucruri bazate pe studii:

Lavanda poate fi un analgezic bun. Un mic studiu a constatat că uleiul esențial de lavandă a ușurat durerea pentru femeile care au avut epiziotomii, adică tăieturi vaginale făcute pentru a facilita aducerea pe lume a copiilor. Un alt studiu, citat de WebMd.com, a arătat că inhalarea esenței de lavandă – prin aromoterapie - a ușurat durerea din timpul nașterii prin cezariană.

Încetinește căderea pădrului

Masajul scalpului, făcut în mod regulat, cu un amestec de ulei de lavandă și alte uleiuri esențiale de plante medicinale poate ajuta la încetinirea căderii părului, adică încetinește alopecia areata. Această afecțiune autoimună, care se poate transmite genetic, face ca organismul să atace, din greșeală, foliculii de păr. Acum se fac studii pentru a vedea dacă uleiul de lavandă ar putea ajuta și la creșterea părului. Într-un studiu, șoarecii tratați cu ulei de lavandă au avut o blăniță mai stufoasă.

Bună în bucate

Lavanda culinară adaugă o dulceață aproape oricăror feluri de mâncare. Conține, de asemenea, acid ursolic, un nutrient care poate ajuta la lupta împotriva cancerului și care arde mai multe calorii. E folosită în combinații de plante, nesărate, precum cele de Provence, care includ, pe lângă lavandă, rozmarin, cimbru, fenicul, arpagic și alte plante medicinale.

Calmează stomacul

Vechii soldați romani contau pe puterile antibacteriene ale levănțicii pentru a trata deranjamentele la stomac și alte boli. Unele cercetări sugerează că uleiul esențial al plantei poate ajuta la combaterea colitei, inflamația colonului care e dureroasă și provoacă diaree. Încercați o combinație de lavandă culinară uscată cu iaurt grecesc.

Absoarbe toxinele

E ciudat, dar adevărat. Lavanda crește în locuri toxice care ar ucide rapid plantele mai puțin rezistente. Rădăcinile sale absorb metale grele precum plumbul și zincul și le păstrează în frunze. Acest lucru poate ajuta la curățarea și restaurarea siturilor industriale și a grădinilor contaminate.

Împrospătează podelele și covoarele

În vremuri medievale gospodinele presărau pe podele această plantă aromatică pentru a reîmprospăta caeree cu aer stătut și mucegăit. Încă mai se mai folosește metoda pe covoarele moderne pentru a elimina mirosurile urâte și pentru a elimina bacteriile. Fă-ți propriul odorizant cu 8 picături de ulei de lavandă la ½ ceașcă de bicarbonat de sodiu. Presărați amestecul pe covor, lăsați-l să stea câteva minute și apoi aspirați.

Ajută memoria

Ce altceva poate mai poate face lavanda? Îți ameliorează memoria. Un studiu recent a constatat că studenții la un colegiu de asistente medicale din SUA care au făcut aromoterapie cu lavandă chiar înainte de un test au obținut note mai mari decât colegii lor. Și-au amintit mai multe informații, s-au concentrat mai bine și au fost mai puțin agitați.

Ameliorează starea de rău dată de mișcare

Această stare apare atunci când receptorii echilibrului din urechea internă și receptorii vizuali transmit mesaje contradictorii. Acestea provoacă o stare de confuzie, care îți dă amețeală și greață. Lavanda poate contracara acest lucru, distrâgându-vă prin simțul mirosului. Adăugați alte tertipuri senzoriale precum bomboanele cu ghimbir (și alegeți să stați în fața vechiculului, avionului, autocarului, bărcii etc.) pentru o călătorie fără probleme.

Calmează un copil agitat

Este nou-născutul tău agitat și colic? Lavanda ar putea salva ziua - și poate și noaptea. Într-un studiu, mamele a 40 de sugari cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 săptămâni le-au masat burticile cu o picătură de ulei de lavandă în 20 de mililitri de ulei de migdale. Copiii masați s-au liniștit mai repede decât ceilalți și au plâns mai puțin, în fiecare săptămână de studiu.

Alungă păduchii de pe plante

Căutați un remediu natural, netoxic pentru a înlătura păduchii de plante? Într-un studiu, tratamentul cu ulei de levănțică și arbore de ceai a funcționat mai bine decât piretrinul, un pesticid obținut din flori de crizantemă.

Calmează puseele de la menopauză

Menopauza apare obicei în jurul vârstei de 40 spre 50 de ani. Poate aduce pusee febrile, bufeuri bruște și multe alte stări ne plăcute. Dar femeile dintr-un studiu care au mirosit lavandă timp de 20 de minute de două ori pe săptămână au avut cu 50% mai puține pusee febrile decât cele care nu au folosit lavandă.

Nu te lasă să cazi

Lavanda nu te poate prinde când cazi, dar ar putea să te împiedice să cazi. Bătrânii de la un azil din Japonia care au purtat plasturi cu lavandă în fiecare zi, timp de un an, au căzut mai rar decât cei care nu au folosit așa ceva. Cercetătorii nu știu exact de ce, dar ar putea fi faptul că lavanda are efect calmant și ajută la îmbunătățirea echilibrului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel