Leacurile găsite online, avertismentul dur al medicilor militari

Adisa Codruț / 05 oct 2019 / 16:13
Medic
Medic

Medici de la Spitalul Militar din Capitală avertizează asupra leacurilor online pe care unii pacienți decid să le aplice în loc să apeleze la specialiști.

Leacuri online, avertisment. Colonelul Costin Duţu, medic primar în Chirurgie generală, cu competenţe în domeniile Chirurgie oncologică și Chirurgie laparoscopică, doctor în ştiinţe medicale, subliniază într-o postare publică, pe Facebook, a Spitalului Militar Central din București despre anumite site-uri care le scurtează oamenilor viață și le îngreunează doctorilor meseria.

Leacuri online, avertisment. Specialistul dă și câteva exemple:

”Colecistită litiazică tratată (pe 6 pagini!) cu mămăligă fierbinte, sare amară, sâmburi de măsline şi clisme, toate într-o ordine precisă şi dozaj exact. Ştiinţă pură. 1.200.000 accesări. Uite aşa primim în gărzi colecistite perforate, pancreatite acute, ictere mecanice!

Constipaţie "rezolvată" cu diverse remedii (inclusiv de "celebrităţi" ale micului ecran de pe foarte micile posturi) fără o recomandare de consult sau colonoscopie. Ştiţi câte ocluzii intestinale sau peritonite prin perforaţii vin după găleţi de laxative oprite de barajul tumorii?

Greaţă, scădere în greutate, astenie, lipsa poftei de mâncare? Se rezolvăăăă, doamnă, fără endoscopie sau analize. Cu pase energetice. Tiki-taka luni de zile (ani?) cu şansele pacientului până cancerul gastric ajunge în stadiul IV , varsă sânge şi mai are 4-5 grame de hemoglobină. Doamnăăăă, nu mai e de mine, mergeţi la chirurg!”.

Leacuri online, avertisment. Soluția?

Medicul militar Costin Duțu subliniază că este utilă informarea din surse autorizate atunci când o persoană se confruntă cu o problemă de sănătate, însă aceasta e premergătoare vizitei la medic, nu o înlocuiește:

”Atunci când omul are probleme de sănătate e util să se informeze înainte de consult, DACĂ o face de pe site-uri autorizate (ale medicilor/unităţilor sanitare, nu bodegi online). Întâlnirea medicului cu pacientul va fi astfel mai eficientă-vor porni de la o baza comună.

Ca medici, să nu ne crispăm ( "găsiţi numai prostii pe net") când pacientul "googăleşte". O face nu pentru că are mai multă încredere decât în medic, ci pentru că netul e mai accesibil. Să încurajăm această documentare ca o etapă PREGĂTITOARE şi nu ÎNLOCUITOARE a consultului medical”.

Leacuri online, avertisment. Postarea integrală a specialistului de la Spitalul Militar București

"Am văzut eu pe net că..."

Dreptul la opinie este garantat, dar ca şi libertatea, fără limite care să constituie un reper , nu are valoare. Uneori o opinie învelită în pseudoştiinţă poate provoca tragedii când apare pe un ecran.

Nu am nicio calitate să îmi dau cu părerea despre eficienţa pescadoarelor in diferitele regiuni de pescuit, cum nici marinarii (doar un exemplu) nu pot avea o opinie în CUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ faţă de eficienţa unor tratamente sau proceduri medicale.

Aşa cum sunt interzise o serie de subiecte pe facebook (cum să faci o bombă, pornografie infantilă, inclusiv fakenews, în ultimul timp) să ne gândim la responsabilitatea internetului în ceea ce priveşte viaţa noastră. Merită?

O simplă căutare a problemelor curente de sănatate ne poate conduce (algoritmul turmei!) spre site-uri care vă scurtează dumneavoastră viaţa şi ne îngreuneaza nouă meseria.
Colecistită litiazică tratată (pe 6 pagini!) cu mămăligă fierbinte, sare amară, sâmburi de măsline şi clisme, toate într-o ordine precisă şi dozaj exact. Ştiinţă pură. 1.200.000 accesări. Uite aşa primim în gărzi colecistite perforate, pancreatite acute, ictere mecanice!

Constipaţie "rezolvată" cu diverse remedii (inclusiv de "celebrităţi" ale micului ecran de pe foarte micile posturi) fără o recomandare de consult sau colonoscopie. Ştiţi câte ocluzii intestinale sau peritonite prin perforaţii vin după găleţi de laxative oprite de barajul tumorii?

Greaţă, scădere în greutate, astenie, lipsa poftei de mâncare? Se rezolvăăăă, doamnă, fără endoscopie sau analize.Cu pase energetice. Tiki-taka luni de zile (ani?) cu şansele pacientului până cancerul gastric ajunge în stadiul IV , varsă sânge şi mai are 4-5 grame de hemoglobină. Doamnăăăă, nu mai e de mine, mergeţi la chirurg!

"Cum, vreţi să vă vaccinaţi copiii? Nu ştiti că EI au băgat în vaccin otrăvuri, cipuri şi boala vacii nebune? Uite, ca sa mă credeţi, eu am fost vaccinată!" Rezultatul: avem zeci de morţi de rujeolă!

Atunci când omul are probleme de sănătate e util să se informeze înainte de consult, DACĂ o face de pe site-uri autorizate (ale medicilor/unităţilor sanitare, nu bodegi online). Întâlnirea medicului cu pacientul va fi astfel mai eficientă-vor porni de la o baza comună.

Ca medici, să nu ne crispăm ( "găsiţi numai prostii pe net") când pacientul "googăleşte". O face nu pentru că are mai multă încredere decât în medic, ci pentru că netul e mai accesibil. Să încurajăm această documentare ca o etapă PREGĂTITOARE şi nu ÎNLOCUITOARE a consultului medical.

Şi poate va veni şi timpul când, dincolo de responsabilitatea fiecăruia de ceea ce face cu propria persoană, va exista o lege şi împotriva dezinformării medicale online.
Pedepse? Ce ziceţi de clisme, sare amară şi mămăligi fierbinţi?”.

 

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy