Legătura dintre apnee și cancer: Studiu

Georgiana Ioniță / 16 sep 2019 / 16:02

Un studiu care analizează datele a mii de participanți sugerează că poate exista o legătură între apneea de somn severă și probabilitatea de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, această legătură pare a fi mai puternică la femei.

Potrivit National Heart, Lung and Blood Institute, apneea de somn este o afecțiune de somn extrem de răspândită, notează Medical News Today

Apneea reprezintă oprirea respiraţiei în timpul somnului, fapt care poate determina o calitate slabă a somnului.

Un subtip al acestei afecțiuni - apneea obstructivă a somnului (OSA) - implică obstrucția căilor respiratorii în timp ce o persoană doarme. Aceasta este cauzată de relaxarea anormală a mușchilor gâtului.

Studiile arată că numărul persoanelor care primesc un diagnostic de OSA este în creștere. Aceasta este o tendință îngrijorătoare, deoarece această afecțiune poate crește riscul unei hipertensiuni (hipertensiune arterială), declin cognitiv, accident vascular cerebral și oboseală cronică, printre alte probleme de sănătate. Mai mult, unele cercetări sugerează că elemente ale OSA pot promova mecanisme care pot crește riscul de cancer al unei persoane.

Acum, o echipă de cercetători din 12 instituții academice - inclusiv University College Dublin din Irlanda și Universitatea Gothenburg din Suedia - au analizat un set de date corespunzător 19.556 de participanți pentru a afla mai multe despre legăturile posibile dintre apneea de somn și riscul de cancer. Datele provin din baza de date europeană a apneei de somn (ESADA), care include participanții cu OSA.
În noul studiu, cercetătorii au analizat legătura dintre severitatea apneei în somn, nivelurile concentrației de oxigen din sânge și riscul de cancer al unei persoane. De asemenea, au luat în considerare impactul sexului biologic asupra acestei asociații. Rezultatele cercetării apar acum în Jurnalul respirator european.

"Studii recente au arătat că nivelurile scăzute de oxigen din sânge în timpul nopții și somnul perturbat, care sunt ambele comune în OSA, pot juca un rol important în biologia diferitelor tipuri de cancer", spune autorul studiului Athanasia Pataka, profesor asistent la Universitatea Aristotel din Salonic din Grecia.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy