Legătura dintre emoții și Boala Alzheimer. Dr. Dafin Mureșanu: Componenta emoțională este fundamentală

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
legatura dintre emotii si boala alzheimer FOTO: Unsplash @jeremy wong
legatura dintre emotii si boala alzheimer FOTO: Unsplash @jeremy wong

Președintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, Dr. Dafin Mureșanu face dezvăluiri cu privire la relația dintre stres și boala Alzheimer.

Există vreo legătură între emoții și boala Alzheimer?

„Da, este foarte important să menționăm că la specia umană emoțiile joacă un rol crucial în dezvoltarea diferitelor tipuri de patologii. Aici mă refer nu numai la patologia sistemului nervos central sau periferic, ci și la patologii în general”, a declarat Dr. Dafin Mureșanu în exclusivitate pentru DC Medical.

Domnul doctor spune că patologiile de tip cardiovascular și alte patologii de organ sunt în strânsă relație cu emoțiile „având în vedere axa complexă neur-psiho-imuno-endocrină. Cred că un rol important este și în cadrul unor procese de oncogeneză pentru că aici sistemul imun intervine plenar.

Așadar, rolul emoțiilor este unul fundamental. Vreau să vă spun că astăzi noi privim în special această parte de recuperare, nevoie de recuperare a pacientului, a pacientului uman după orice tip de afecțiuni, în integritatea sa. Aici mă refer de exemplu la accidentul vascular cerebral. Ne interesează nu doar recuperarea motorie, ci și recuperarea cognitiv-emoțională. Noi nu mai face astăzi o diferențiere majoră între cognitiv și emoțional. Știm că depresia merge mână în mână cu tulburarea cognitivă, mecanismele depresiei sunt comune din multe puncte de vedere cu mecanismele cognitive și așa mai departe”.

Emoția și boala

"Undeva există o integrare supremă la nivel emoțional, iar structurile emoționale și tulburarea emoțională acompaniază, precede sau urmează unei afectări de tip clasic organic. Tulburarea emoțională este o tulburare care are efecte măsurabile organice.

Pe scurt, dacă avem o problemă emoțională puternică, fie ca intensitate, fie continuu, fie de o anumită nuanță, aceste rețele neuronale suferă, nu mai comunică așa cum trebuie, se produce abolirea acelui sistem de anticorelare. Acel sistem de anticorelare nu se găsește doar la nivelul creierului intern și extern, ci în interiorul fiecărui modul există alte rețele care sunt anticorelate. Când se dezaliniază aceste rețele datorită traumelor emoționale, se vor reflecta în performanțe cognitive, în performanțe la nivel de circuite neuronale și se vor răsfrânge până la nivel de molecule și celule”, dezvlăluie Dr. Mureșanu și adaugă faptul că „Prin urmare componenta emoțională este fundamentală. Ea este reală, prezentă și suntem din ce în ce mai conștienți de efectele nocive”

Efectul tabasco

Dr. Mureșanu ne spune că anumite centre de cercetare încearcă să demonstreze faptul că stresul ar fi un factor principal în declanșarea unor boli și nu unul secundar: „efectul tabasco, derulat la Universitatea din Telaviv încearcă să pună în evidență faptul că stresul este un factor de risc primar și nu un element care accelerează ceilalți factori de risc vascular: hipertensiunea arterială, tulburarea metabolismului lipidic".

Vezi și: Prof. Mureșanu, despre ”cutia neagră” a creierului: Există un program care o declanșează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel