Legătura între antidepresive și creșterea în greutate. Este posibilă?

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Greutate
Greutate

Creșterea în greutate ar putea avea o legătură cu administrarea antidepresivelor. Un studiu relevă riscul de a lua în greutate în perioada tratamentului.

Câteva clase majore de antidepresive, cum ar fi cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), sertralina (Zoloft) și antidepresivele triciclice precum amitriptilina (Elavil) ar putea avea o legătură cu creșterea în greutate, arată ultimele studii în domeniu.

Cercetarea a arătat că acumularea de kilograme în plus este un posibil efect secundar pe termen scurt al medicamentelor. Dar, un studiu publicat pe 23 mai 2018, în The BMJ sugerează că antidepresivele sunt, de asemenea, asociate cu creșterea susținută în greutate, scrie Harvard Health Publishing.

Cercetătorii au analizat informațiile de sănătate ale mai mult de 300.000 de persoane din Marea Britanie cu vârsta medie de 51, cărora li s-a măsurat greutatea și indicele de masă corporală pe parcursul a 10 ani, în perioada 2004 – 2014.

Perioada de început a tratamentului, risc mai mare

Aproximativ 18% dintre ei aveau prescrise antidepresive. În timpul perioadei de studiu, persoanele care au luat antidepresive au avut un risc de 21% mai mare de a creștere cu 5% sau mai mult în greutate, comparativ cu persoanele care nu au luat antidepresive. Riscul a fost maxim în al doilea și al treilea an.

Nu există nicio dovadă a creșterii în greutate după mai mult de șapte ani. Stuiul a fost unul observațional și nu a dovedit că antideprsivele cauzează creșterea în greutate.

Totuși, rezultatele studiului încurajează oamenii să vorbească cu mediul despre posibila creștere în greutate, ca efect secundar al antidepresivelor și un plan pentru  a interveni sau chiar a evita eventuala creștere în greutate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel