Legătura nefastă dintre hipertensiunea arterială și somn. Medic: Un somn prost poate agrava această problemă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@delirisfilms
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@delirisfilms

Hipertensiunea arterială poate fi asociată cu insomnia și probleme de somn. În plus, și reciproca este valabilă. Atunci când ne confruntăm cu insomnia, tensiunea arterială poate să crească.

Hipertensiunea arterială poate afecta somnul, potrivit celor mai recente studii. Este neclar dacă somnul deficitar sau tensiunea arterială crescută este cauza, dar asociația pare să fie semnificativă. Autorii studiului recomandă monitorizarea atentă a tensiunii arteriale și luarea în serios a insomniei și a problemelor de somn.

Un nou studiu realizat la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, găsește o asociere între lipsa somnului și hipertensiunea arterială la femei.

Autorii studiului recomandă ca femeile care nu dorm suficient să fie supuse screening-ului pentru tensiunea arterială crescută și, dacă au probleme cu somnul, să exploreze modalități de rezolvare a acestor probleme de somn.

Studiul a fost publicat în Hypertension.

Vezi și: Cum trebuie, de fapt, să alegi hârtia igienică. Adevărul murdar despre aceasta

Problemele de somn cresc riscul de hipertensiune

Cercetătorii studiului curent au urmărit starea de sănătate a 66.122 de femei înrolate în Studiul Asistentelor pentru Sănătate 2 (NHS2). Participantele aveau vârste cuprinse între 25 și 42 de ani și nu sufereau de hipertensiune la momentul înrolării în 2001. Cercetătorii au monitorizat starea de sănătate a participanților timp de 16 ani, evaluându-le tensiunea arterială la fiecare doi ani. Pe parcursul studiului, au fost observate 25.987 de cazuri noi de hipertensiune.

Cercetătorii au luat în considerare factorii de risc legați de stilul de viață și demografici și au constatat că riscul de hipertensiune la femei a fost asociat atât cu un somn insuficient, cât și cu problemele de somn.

Femeile care dormeau mai puțin de cinci ore în fiecare zi aveau cu 10% mai multe șanse să dezvolte hipertensiune, în timp ce femeile care dormeau șase ore aveau cu 7% mai multe șanse să dezvolte această afecțiune.

Nu exista un risc crescut de hipertensiune la femeile care dormeau mai mult de opt ore, nici la cele care lucrau în schimburi de noapte sau aveau un cronotip nocturn.

Femeile care au raportat că întâmpină adesea sau în mod obișnuit dificultăți în a dormi aveau cu 14% și, respectiv, cu 28% mai multe șanse de a suferi de hipertensiune, comparativ cu cele care întâmpinau rar probleme de somn.

Vezi și: Furia, emoția puternică folosită în mod constructiv. Ancuța Coman-Boldișteanu: Ne spune că avem nevoie de o schimbare. Este ca un motoraș

Ce legătură există între somn și hipertensiune

Studiul nu stabilește o relație de cauzalitate. Dr. Nicole Weinberg, cardiolog la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, nu a fost implicată în studiu, dar a observat că este dificil de determinat dacă somnul cauzează hipertensiunea sau invers, sau dacă acestea sunt legate în vreun fel.

”Care vine mai întâi, oul sau găina? Care este forța motorie aici?”, a întrebat dr. Weinberg, potrivit Medical News Today.

Dr. Shahab Haghayegh, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral și inginer biomedical la Harvard, a sugerat o posibilă mecanism prin care somnul ar putea promova hipertensiunea.

”Dificultățile în somn pot duce la o serie de evenimente care pot crește retenția de sodiu, rigiditatea arterială și debitul cardiac, conducând potențial la hipertensiune. Perturbările ciclului somn/veghe pot influența, de asemenea, constricția/relaxarea vaselor de sânge și funcția celulelor care reglează tonusul vascular”, a menționat dr. Shahab Haghayegh, autorul principal al studiului.

O altă ipoteză menționată în studiu sugerează un scenariu opus în care hipertensiunea rezultă dintr-un somn slab. Poate cauza o întrerupere a modelului de scădere a tensiunii arteriale pe durata somnului și creșterea acesteia la trezire.

”Așadar, dificultatea în adormire și menținerea somnului apare de obicei în perioada nopții când se așteaptă o scădere a tensiunii arteriale, împiedicând modelul de scădere a tensiunii arteriale în timpul somnului”, a explicat dr. Haghayegh.

Pe de altă parte, acest lucru ar însemna că tensiunea arterială crește la trezire. Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit nicio asociere între trezirea timpurie și hipertensiune.

”Ar trebui să subliniez că aceasta este pur și simplu o ipoteză și necesită cercetări suplimentare în studiile viitoare”, a spus dr. Haghayegh.

Vezi și: Efectul nebănuit al înjurăturilor. Ancuța Coman-Boldișteanu: Te-ai răcorit. E o descărcare

Ce se întâmplă când nu reușești să adormi

”Problemele în atingerea somnului înseamnă, în esență, că tensiunea arterială rămâne ridicată pentru perioade mai lungi de timp. În plus, dacă aveți deja hipertensiune arterială, un somn prost poate agrava această problemă, făcând tensiunea arterială mai proastă”, a spus cardiologul dr. Jayne Morgan, care nu a fost implicată în studiu.

Problemele de somn sunt legate de IMC crescut, dietă Studiul a constatat, de asemenea, că femeile care aveau insomnie sau alte probleme legate de somn aveau un indice de masă corporală (IMC) mai mare, se implicau în mai puține activități fizice, nu aveau o dietă de înaltă calitate și aveau mai multe șanse să fumeze, să consume alcool și să fie la menopauză.

Deoarece unele dintre aceste probleme sunt, de asemenea, legate de hipertensiunea arterială, misterul devine și mai complex.

”Probabil că hipertensiunea arterială poate fi un rezultat al calității sau duratei proaste de somn, sau atât hipertensiunea, cât și somnul deficitar pot fi consecințe ale altor afecțiuni subiacente”, a spus dr. Haghayegh.

Găsirea cauzelor subiacente ale somnului slab Dr. Haghayegh a descris ceea ce crede că oamenii ar trebui să învețe din studiu. El a recomandat ca oamenii să ”mențină vigilența în monitorizarea tensiunii arteriale, deoarece descoperirile noastre demonstrează clar o asociere semnificativă între somnul slab și hipertensiune.”

”Mai mult, indiferent de riscul de hipertensiune, indivizii care au dificultăți în a adormi sau menține somnul sau în a obține un somn suficient ar putea beneficia de explorarea cauzelor subiacente. Somnul este strâns legat de diferite aspecte ale sănătății, și acest studiu subliniază încă un motiv puternic pentru a da prioritate unei nopți de odihnă liniștitoare”, a menționat dr. Shahab Haghayegh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel